Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4891
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 345 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Аз днес заложих отново лидълските "дрожди" в лидълско пр.мляко, ще видя какво ще се получи, нещо съм скептична този път обаче, не зная защо .
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Искам само да благодаря на всички за споделената информация, ще се захващам и аз !
Та аз толкова обичам млечни продукти, а ми е така съвестно ги ям често, особенно след четене за вредата им най- вече при възрастните ?!?!?
Имах бегла представа ,че е някаква източна древна напитка, но не се бях сблъсквала с такава обстойна и въвличаща информация.
Едно приятно и лесно приготвящо се оръжие срещу отровите на новото време .
Бъдете здрави и благословени за споделеното !
Та аз толкова обичам млечни продукти, а ми е така съвестно ги ям често, особенно след четене за вредата им най- вече при възрастните ?!?!?
Имах бегла представа ,че е някаква източна древна напитка, но не се бях сблъсквала с такава обстойна и въвличаща информация.
Едно приятно и лесно приготвящо се оръжие срещу отровите на новото време .
Бъдете здрави и благословени за споделеното !
http://violi16.snimka.bg/flowers/2014.821675" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Виоли, радвам се, че ти харесва темата, очаква да се включваш активно в нея
Да споделя и тук, защото не знам дали всички влизат в темата за хляба
Тези дрожди са великиgospodinov написа: ↑Юни 16, '18, 18:50 Квас, захванат с воден кефир.
Честно казано не очаквах да се получи
-
- Кафе машина
- Мнения: 4891
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 345 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Еха, браво, Господинов! Сега е ред да направиш и хляб с квас от кефирени дрожди и ще си проиграл всички варианти!
При мен с втория опит за кефир настъпи пълен провал, всичко отиде в мивката. Мисля че обърках температурния режим, може и да не съм имала никакви кефирени агенти, а най-вероятно и двете.
Виоли, защо да е вредно млякото за възрастните хора? Не бях чувала за подобни теории.
При мен с втория опит за кефир настъпи пълен провал, всичко отиде в мивката. Мисля че обърках температурния режим, може и да не съм имала никакви кефирени агенти, а най-вероятно и двете.
Виоли, защо да е вредно млякото за възрастните хора? Не бях чувала за подобни теории.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31670
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1011 пъти
- Получил благодарност: 2311 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Дафи, модерната теория е, че химията на всеки член от групата на млекопитаещите - от мишката до човека - преработва пълноценно само собственото си мляко.Виоли, защо да е вредно млякото за възрастните хора? Не бях чувала за подобни теории.
(Собствения ми принос към тази теория, е че органът на "приемането" е пригоден само за органа на "предаването" на млякото за всеки член от групата. )
Химията на човека преработва майчиното мляко най-добре.
Но двукракият човек е единственото млекопитаещо, което и след бебешката възраст продължава цял живот да приема мляко и млечни продукти от четирикраки животни.
Една-две години изключих млякото от менюто си. Не забелязах никаква промяна. И се върнах към киселото мляко. Естествено - на принципа на рошавата гарга - овче през сезона му! Никаква промяна, която да отдам изключително на млякото.
Човекът е най-приспособимото животно и още преди хиляди години се е приспособил към млякото на четирикраките дойни животни - кравето, овчето, козето, камилското. (Както се е приспособил само за стотина години да живее в мръсен въздух.) Заедно със съвременните екстри - разните Е-та.
Би свикнал и с мише и с котешко мляко.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Възрастните хора имат проблеми основно с прясното мляко, нямат ензими, които да преработват лактозата(млечната захар) и това предизвиква стомашни проблеми.
При млечни продукт с преминала млечно-кисела ферментация не се наблюдава това, но и тук влиза в сила правилото за дозата, прекаляването с млечни продукти, натрупва много слуз в организма, която после той, търси начин да изхвърли.
Има едно правило с дланта и пръстите, от кой продукт колко трябва да се консумира, което съм срещал и в беседите на Дънов
Даже съм срещал, твърдения, че хората, които консумират повече млечни продукти са по-податливи на респираторни заболявания.
Мария безспорно си права, човек е приспособимо добиче.
Но проблема с Е-та, е че рязко влошават качеството на живот и то само защото, за 90% от тях организма няма ензимен отговор и не може да ги метаболизира.
Крайният резултат е, че се натрупват в организма и ни отравят от вътре.
А тези Е-та са създадени да служат на големите корпорации, които искат да се произвеждат продукти в единия край на света(където хората работят за без пари) а да се продават на другия(където могат да им вземат тлъста печалба) и срока на годност да е колосален -1-2 години.
Резултата е мъртви храни ,отровени от консерванти и всякакви подобрители, стабилизатори, а за труповете и консервантите сте чели най вероятно....
Ако няма Е-та, нещата щяха да си се правят регионално, от занаятчии и щяха да траят часове или най-много няколко дена.
При млечни продукт с преминала млечно-кисела ферментация не се наблюдава това, но и тук влиза в сила правилото за дозата, прекаляването с млечни продукти, натрупва много слуз в организма, която после той, търси начин да изхвърли.
Има едно правило с дланта и пръстите, от кой продукт колко трябва да се консумира, което съм срещал и в беседите на Дънов
Даже съм срещал, твърдения, че хората, които консумират повече млечни продукти са по-податливи на респираторни заболявания.
Мария безспорно си права, човек е приспособимо добиче.
Но проблема с Е-та, е че рязко влошават качеството на живот и то само защото, за 90% от тях организма няма ензимен отговор и не може да ги метаболизира.
Крайният резултат е, че се натрупват в организма и ни отравят от вътре.
А тези Е-та са създадени да служат на големите корпорации, които искат да се произвеждат продукти в единия край на света(където хората работят за без пари) а да се продават на другия(където могат да им вземат тлъста печалба) и срока на годност да е колосален -1-2 години.
Резултата е мъртви храни ,отровени от консерванти и всякакви подобрители, стабилизатори, а за труповете и консервантите сте чели най вероятно....
Ако няма Е-та, нещата щяха да си се правят регионално, от занаятчии и щяха да траят часове или най-много няколко дена.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4891
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 345 пъти
- Получил благодарност: 279 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Мерко и Господинов, благодаря за поясненията!
За съжаление от глобализирането на света няма как да се избяга, не че няма да си направим сами и хляб, и кисело мляко, обаче къде и как е отгледано зърното от което ги правим независимо от етикетите "био" и "еко"? Аз да си призная чесно съм доста скептична, пък ще ми се да греша .
Ей на опитваме се и чисти зеленчуци и плодове да имаме, ама все ще се появи някаква гад неземна, непозната или мутирала и ... се налага да търсим начини за борба с нея, или пък съседите пръскат безразборно (за съжаление това е истина) и напоително с каквото се сетяти какво тава тогава с нашите "чисти" продукти? Всъщност тези разсъждания съвсем не са за тази тема, сори .
За съжаление от глобализирането на света няма как да се избяга, не че няма да си направим сами и хляб, и кисело мляко, обаче къде и как е отгледано зърното от което ги правим независимо от етикетите "био" и "еко"? Аз да си призная чесно съм доста скептична, пък ще ми се да греша .
Ей на опитваме се и чисти зеленчуци и плодове да имаме, ама все ще се появи някаква гад неземна, непозната или мутирала и ... се налага да търсим начини за борба с нея, или пък съседите пръскат безразборно (за съжаление това е истина) и напоително с каквото се сетяти какво тава тогава с нашите "чисти" продукти? Всъщност тези разсъждания съвсем не са за тази тема, сори .
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Така е Di_Va, няма как да знаеш това, което купуваш как е гледано -добито, но можеш да контролираш вида и броя на съставките на нещата, които сама си приготвяш.
Може да си направиш примерно кекс - с яйца, захар,брашно, мляко, сода и масло и в него няма да има оцветители, консерванти, подобрители и т.н. При добро желание и възможности яйцата, млякото и маслото могат да бъдат домашни и това вече е много добре.
А пък и приготвейки го с твоите си ръце му даваш цялата си енергия и любов.
Ето резултата от кваса с воден кефир.
Може да си направиш примерно кекс - с яйца, захар,брашно, мляко, сода и масло и в него няма да има оцветители, консерванти, подобрители и т.н. При добро желание и възможности яйцата, млякото и маслото могат да бъдат домашни и това вече е много добре.
А пък и приготвейки го с твоите си ръце му даваш цялата си енергия и любов.
Ето резултата от кваса с воден кефир.
gospodinov написа: ↑Юни 17, '18, 18:17 От кваса с воден кефир направих хляб- ръжено-царевичен-пшеничен, долу-горе по равни количества.
Понеже кваса беше много малко, (все пак го забърках с експериментална цел) му трябваше повече време да втаса.
Стана си прилично хлебче, като се има в предвид и използваните брашна.
Извода е - и от воден кефир става хляб.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Така, кефирените ми гъбки са при мен.
Благодаря на polyabs от сърце. Изкъпани с водичка (от чешмата) и вече залети с мляко (от магазина), но утре ще имам и домашно.
Изчетох темата, рових и из нета и имам въпроси:
Първият е - Гъбата на дъното ли пада или изплува отгоре? В едно видео една мацка казваше, че като се сипе млякото, отгоре изплуват "старите" зърна, тези, които вече са си свършили работата, т.е. са се изтощили и тя ги изгреба с цедчица и ги изхвърли. Какво са вашите наблюдения по въпроса?
Благодаря на polyabs от сърце. Изкъпани с водичка (от чешмата) и вече залети с мляко (от магазина), но утре ще имам и домашно.
Изчетох темата, рових и из нета и имам въпроси:
Първият е - Гъбата на дъното ли пада или изплува отгоре? В едно видео една мацка казваше, че като се сипе млякото, отгоре изплуват "старите" зърна, тези, които вече са си свършили работата, т.е. са се изтощили и тя ги изгреба с цедчица и ги изхвърли. Какво са вашите наблюдения по въпроса?
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3452
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 230 пъти
- Получил благодарност: 115 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
В Тибет, мяха с кефира се е закачал на входа на палатката та който влиза излиза да го разклаща, така се осигурява на зърната нов достъп до прясно мляко което те не са преработили. Моите зърна се утаяват в началото долу, но след като кефира е готов има и на повърхността. Не съм изгребвала или хвърляла зърна. Четох някъде да не се хвърлят в канализацията и мивката защото се разрастват там и я запушват - по добре в кофата за боклук.