Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Първият кефир беше изконсумиран с удоволствие, още веднъж благодаря на Господинов и за информацията, и за материала!
Сега питанка за втората порция - дрождите, изплакнати след предния опит и заляти с пр.мляко са в хладилника, трябва ли да махна млякото, в което са сега и да ги изплакна, преди да заредя следващата доза или направо да ги цамбуркам заедно с млякото, в новото изстудено пр.мляко, да го ферментират?
Сега питанка за втората порция - дрождите, изплакнати след предния опит и заляти с пр.мляко са в хладилника, трябва ли да махна млякото, в което са сега и да ги изплакна, преди да заредя следващата доза или направо да ги цамбуркам заедно с млякото, в новото изстудено пр.мляко, да го ферментират?
0 x
-
- x 20
Аз мия дрождите, единствено ако се е получила пауза и са престояли някой ден в хладилника с малко мляко. Обикновено такива паузи са от липса на домашно мляко или отсъствие от в къщи.Di_Va написа: ↑пет юни 29, 2018 1:38 pmПървият кефир беше изконсумиран с удоволствие, още веднъж благодаря на Господинов и за информацията, и за материала!
Сега питанка за втората порция - дрождите, изплакнати след предния опит и заляти с пр.мляко са в хладилника, трябва ли да махна млякото, в което са сега и да ги изплакна, преди да заредя следващата доза или направо да ги цамбуркам заедно с млякото, в новото изстудено пр.мляко, да го ферментират?
В нормалния им ритъм не ги мия изобщо, прецеждам и в буркана с нова порция мляко.
Относно миене то съм чел доста противоречиви мнения.
Според мен няма обосновано твърдение в полза на миенето - все пак млякото е хранителната среда в, която живеят.
"Да се мият или да не се мият кефирните зърна?
Срещат се различни становища, но преобладава мнението, че изплакването на зърната между смяната на млякото не е необходимо. Счита се, че миенето нарушава ритъма на микрофлората на повърхността на кефирните зърна. По всяка вероятност хората от Кавказ от където произлиза кефира не са миели зърната след всяка смяна на млякото. Ако по една или друга причина решите да го правите е необходимо да използвате нехлорирана, преварена и изстудена вода или мляко."
http://snow4eva.blog.bg/lichni-dnevnici ... ly=1816186
0 x
Румена, безкрайно съм ти благодарна за гъбката!!!!!!!
Не стига, че е супер като качество и количество, че пратката беше експресна, ами на всичкото отгоре си я платила!!!!!!!!!!
Сега дай идея как да ти се реванширам, иначе няма да ми се скваси кефира



Сега дай идея как да ти се реванширам, иначе няма да ми се скваси кефира


0 x
Румена, Гоподинов, благодаря ви за помощта!
Дрождите са два дена в хладилника с малко мляко. Сега ще изплакна, хем имам преварена вода и ще залея с новата порция прясно мляко за нова ферментация. Първия път ги оставих една нощ на стайна температура, прецедих и после още 24 часа в хладилника, но не ми достигаше киселият вкус. Този път мисля да оставя повече време дрождите в млякото. Ще видим дали ще стане по-кисело.
Дрождите са два дена в хладилника с малко мляко. Сега ще изплакна, хем имам преварена вода и ще залея с новата порция прясно мляко за нова ферментация. Първия път ги оставих една нощ на стайна температура, прецедих и после още 24 часа в хладилника, но не ми достигаше киселият вкус. Този път мисля да оставя повече време дрождите в млякото. Ще видим дали ще стане по-кисело.
0 x
- Daniela Pargu
- Кафе машина
- Мнения: 3345
- Регистриран: нед яну 29, 2017 8:53 pm
- Местоположение: В.Търново
- x 56
- x 36

Аз ги оставям 48ч дрожди в мляко- след това прецеждам /и ям

Дрождичките промивам и заливам с ново мляко и пак...

Случвало се е само да ги прецедя и без промивка да ги залея с новото мляко-
-резултатът е същият

Ако съм заляла с много мляко -част от прецеденото оставям в хладилника за друг прием.
0 x
- Магдалена
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2776
- Регистриран: съб юни 26, 2010 3:57 pm
- Местоположение: Благоевград
- x 28
- x 7


Гъбата се размножи и дадох на моя близка.Имам за още един желаещ!

Аз не мия кефирените зърна след прецеждане,доливам количество прясно мляко равно на отлятото.
Стремя се да поддържам съотношение 1:10 в полза на млякото.
Държа го в хладилника,защото иначе ми става по-кисело, отколкото ми харесва.
Едни път,поради отсъствие и прекъсване на консумацията ,измих добре зърната и ги залях с малко количество мляко,оставих ги в хладилника за 10 дни.След това просто долях ново количество мляко и възобнових консумацията.В една статия прочетох, че е добре кефира да се консумира сутрин на гладно или вечер, половин час преди лягане.Това с вечерния прием не ми е много ясно !И още нещо бих искала да зная,какво е допустимото дневно количество на консумация на кефир? Ако някой има отговор,моля го да сподели! Благодаря!

На всички консумиращи- да ви е сладко!


0 x
- Daniela Pargu
- Кафе машина
- Мнения: 3345
- Регистриран: нед яну 29, 2017 8:53 pm
- Местоположение: В.Търново
- x 56
- x 36
Ако е за лечение - по стотина мл на прием е достатъчно
Ако е за удоволствие- колкото и когато ти е вкусно

Ако е за удоволствие- колкото и когато ти е вкусно

0 x
Натали, много се радвам, че си доволна- това ми е пре-предостатъчно:)
А за кефира всичко ще бъде наред- изпратих ти ги с най-голямо желание и на драго сърце:)
Очевидно са възможни различни варианти за отглеждане- много благодаря на всички, които споделиха опита си:)
- аз доливам мляко само колкото да я покрие и оставям на стайна температура
- измиването с вода ми помага да я прцедя, зщото иначе е доста гъсто, а и ние го предпочитаме по-течно
- водата си е най-обикновена, чешмяна, доста твърда
Когато ми я подариха през декември 2017 година, бяха няколко зрънца с размера на грахче.
Сега имам предостатъчно за подаряване и за експерименти, така че ще пробвам и вариантите на другите.
Ако има още желаещи, моля да ми пишат на лични
А за кефира всичко ще бъде наред- изпратих ти ги с най-голямо желание и на драго сърце:)
Очевидно са възможни различни варианти за отглеждане- много благодаря на всички, които споделиха опита си:)
- аз доливам мляко само колкото да я покрие и оставям на стайна температура
- измиването с вода ми помага да я прцедя, зщото иначе е доста гъсто, а и ние го предпочитаме по-течно
- водата си е най-обикновена, чешмяна, доста твърда
Когато ми я подариха през декември 2017 година, бяха няколко зрънца с размера на грахче.
Сега имам предостатъчно за подаряване и за експерименти, така че ще пробвам и вариантите на другите.
Ако има още желаещи, моля да ми пишат на лични

0 x
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...
Здравейте,
От години си търся кефирна гъба. Преди време си правихме редовно домашен кефир и раздавахме на всички от гъбата, но веднъж я изпуснахме и повече не можахме да се сдобием с друга, никой не беше успял да я запази. Много ще се радвам ако някой би могъл да сподели малко от реколтата)))
Успешен ден и Честит празник!
От години си търся кефирна гъба. Преди време си правихме редовно домашен кефир и раздавахме на всички от гъбата, но веднъж я изпуснахме и повече не можахме да се сдобием с друга, никой не беше успял да я запази. Много ще се радвам ако някой би могъл да сподели малко от реколтата)))
Успешен ден и Честит празник!
0 x
-
- x 20
Малко да повдигна темата.
Тъй като по разни причини(не от здравословно естество) реших да не консумирам животински продукти се изправих пред дилемата дали да продължа да си правя кефир и с какво, след като млякото отпадна като основна съставка.
Правех и кефир с вода, суш. плодове и захар, но то по скоро не е типичния кефир.
Зачетох се нета и се оказа, че има хора, които успешно правят кефир с ядкови млека и реших да пробвам.
Купих от Лидл една био соева напитка за проба.

След два дни престои на дрождите в соевата напитка го опитах и с изненада открих, че вкуса му е много близък до кефира с животинско мляко - леко кисел и приятен.

Така, че и хора, които не могат да консумират мляко има вариант да си правят кефир.
Тъй като по разни причини(не от здравословно естество) реших да не консумирам животински продукти се изправих пред дилемата дали да продължа да си правя кефир и с какво, след като млякото отпадна като основна съставка.
Правех и кефир с вода, суш. плодове и захар, но то по скоро не е типичния кефир.
Зачетох се нета и се оказа, че има хора, които успешно правят кефир с ядкови млека и реших да пробвам.
Купих от Лидл една био соева напитка за проба.

След два дни престои на дрождите в соевата напитка го опитах и с изненада открих, че вкуса му е много близък до кефира с животинско мляко - леко кисел и приятен.

Така, че и хора, които не могат да консумират мляко има вариант да си правят кефир.
0 x