Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
- Dewina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1241
- Регистриран на: Авг 31, '15, 17:18
- Местоположение: Балкана
- Дал благодарност: 22 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
и моят кефир не се точи...и този от домашно мляко, и този от мляко Верея
Градината ми е нещо като баварски чифлик, селска фурна и убежище за хайдути... Знам, че ме разбрахте😇
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
На днешното прецеждане снимах, как кефира е целия в балончета и е газиран.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Първи опит за воден кефир.
Кефирени дрожди, измити от млякото с филтрирана вода.
Необходимите продукти, бяла захар, лимон, стафиди тъмни или друг сушен плод, дрожди.
Сложих две лъжици захар. Препоръчват бяла захар, защото кафявата може да зарази дрождите.
Десетина стафиди, направих грешка, че не ги измих предварително.
Половин лимон, обелих му кората, заради химикалите, с които ги ръсят.
Това е.
След 2-3 дена ще пиша какъв е резултата.
Кефирени дрожди, измити от млякото с филтрирана вода.
Необходимите продукти, бяла захар, лимон, стафиди тъмни или друг сушен плод, дрожди.
Сложих две лъжици захар. Препоръчват бяла захар, защото кафявата може да зарази дрождите.
Десетина стафиди, направих грешка, че не ги измих предварително.
Половин лимон, обелих му кората, заради химикалите, с които ги ръсят.
Това е.
След 2-3 дена ще пиша какъв е резултата.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Снимка от днес на водния кефир.
Ясно се вижда, че се активизирал, около стафидите има балончета и има и във водата.
Утре ще го прецедя да видим какво се е получило.
На другите дрожди, които са в млякото, сложих купено мляко Верея.........нищо общо с домашното, което ползвах досега. Втори ден консистенцията на кефира е много рядка а за това време с домашното ставаше гъсто, като кисело мляко.
Ясно се вижда, че се активизирал, около стафидите има балончета и има и във водата.
Утре ще го прецедя да видим какво се е получило.
На другите дрожди, които са в млякото, сложих купено мляко Верея.........нищо общо с домашното, което ползвах досега. Втори ден консистенцията на кефира е много рядка а за това време с домашното ставаше гъсто, като кисело мляко.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5271
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 96 пъти
- Получил благодарност: 102 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Да, с домашното е много гъст!
А ако го изям на четвъртия ден,а не на втория?
Някъде ми мина през очите, че такова задържане му влошава лечебните качества?
Ама като ме нямаше Да го хвърля ли и да заложа в ново мляко?
А ако го изям на четвъртия ден,а не на втория?
Някъде ми мина през очите, че такова задържане му влошава лечебните качества?
Ама като ме нямаше Да го хвърля ли и да заложа в ново мляко?
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Предполага питаш за вече прецедения кефир?Daniela Pargu написа: ↑Мар 30, '18, 12:13 Да, с домашното е много гъст!
А ако го изям на четвъртия ден,а не на втория?
Някъде ми мина през очите, че такова задържане му влошава лечебните качества?
Ама като ме нямаше Да го хвърля ли и да заложа в ново мляко?
За него, колкото повече време стои, толкова се обогатява с полезни вещества.
Предполагам, че в рамките на седмица в хладилника не биха му се отразили отрицателно по никакъв начин.
Аз съм чел, че с дрождите повече от 3 дни не трябва да се държи, защото за това време, те вече са изконсумирали лактозата.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5271
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 96 пъти
- Получил благодарност: 102 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Не,заедно с дрождичките е - днес е четвърти ден/просто се прибирам с един ден закъснение/
и чак довечера мога да реагирам- прецеждане и пр!
Ще пиша , като го прецедя каква е ситуацията
Нали няма да съм го уморила
и чак довечера мога да реагирам- прецеждане и пр!
Ще пиша , като го прецедя каква е ситуацията
Нали няма да съм го уморила
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Предполагам, че не, би трябвало да се е разслоил за толкова време ?
Моя съм го държал до три дни.
Ако не ти се рискува изхвърли кефира и налей ново мляко.
В такива случай, когато пътуваш може да го оставяш в хладилника. Ниската температура забавя процеса на ферментация и спокойно може да изкара 5-6 дни така, без проблем.
Моя съм го държал до три дни.
Ако не ти се рискува изхвърли кефира и налей ново мляко.
В такива случай, когато пътуваш може да го оставяш в хладилника. Ниската температура забавя процеса на ферментация и спокойно може да изкара 5-6 дни така, без проблем.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5271
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 96 пъти
- Получил благодарност: 102 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Ооо, той е на студено и тъмно!
Е,довечера ще разкажа какво съм заварила!
Е,довечера ще разкажа какво съм заварила!