Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

За здрав дух в здраво тяло - здравословно хранене и въпроси, диети, съвети за красота.
Потребителски аватар
alina
Кафе машина
Мнения: 3065
Регистриран: чет окт 31, 2013 9:36 am

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от alina » пон мар 05, 2018 10:47 am

https://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-k ... algoletie/ Това е на български. В същност няма значение преварено или не преварено, ако млякото е проверено за болести или като преварено, да е изстинало.Топло, а особенно горещо мляко убива бактериите.
Бактериите обичат студено и не понасят слънчева светлина.Място му е в хладилника.
Започвам да купувам мляко от млекаря, който носи го направо до нашия вход, по 1 лв за 1л Но не с тибетската гъба, а само кисело мляко. Не вярвам в панацеи, и не мога стриктно да спазя технологията, лятото например..защото лятото сме на село, а да нося с себе си и гъбата? Натам-насам..Млякото трябва да се долива всеки ден, всеки ден се процежда и гъбата.Това е условието тя да се запази здрава и полезна.Иначе става болезнотворна.Даже опасна. Освен да я занеса при туркинята в село, тя е стрикна и чиста жена и да купувам от нея, хем тя има крава и ще долива прясно мляко всеки ден. :hmmm: .Сама аз не съм толкова стриктна..Мисля, че ще изпусна влака.. :nod: или няма да долея или да не процедя на време.. :eeeh:

Потребителски аватар
gospodinov
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1766
Регистриран: ср мар 04, 2015 10:16 am
Местоположение: Берое, Железник, Иринополис, Августа Траяна, Боруй, Ески Заара, Верея, Стара Загора

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от gospodinov » пон мар 05, 2018 11:40 am

Алина, според мен, базирайки се на изчетените статии и моя много скромен опит...не е чак толкова догматично.

Аз държа дрождите 48 часа в млякото, защото иначе не става толкова кисело, колкото ми харесва на мен. Държа буркана в стая която не се отоплява, но температурата е 18 градуса, ако се постави в стая на 24 градуса примерно, със сигурност ще стане и за 24 часа, или лятото примерно. Има много хора, които държат дрождите 24 часа, защото на тях не има допада този по-кисел и газиран вкус.
Хладилника, ще забави още повече процеса и не е опция според мен, тама се съхранява вече готовия кефир.

Ако се слага сварено мляко и се спазва хигиена, няма от какво да стане болестотворна и заразна. Заразяване ще се получи ако се ползват не чисти съдове и прибори, да не забравяме, че векове назад са го правили в кожени мехове, при далеч по-ниска хигиена.

Относно съхранението и разнасянето -при мен се получи 10 дни пауза, защото нямах домашно мляко, съхраних дрождите в бурканче в хладилника, покрити с 2 пръста мляко и малко вода. После изсипах млякото, налях от новото и отново се стартира процеса.
Това е, просто и елементарно, без ненужно усложняване.
Изображение

Потребителски аватар
Daniela Pargu
Баш кафе майстор
Мнения: 2703
Регистриран: нед яну 29, 2017 9:53 pm
Местоположение: В.Търново

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от Daniela Pargu » пон мар 05, 2018 12:19 pm

Не знаете как се облизвам ,гледайки клипчетата :nod: :D
Но май това не е онзи руски кефир, от детство и студентство- Господинов сподели за вкуса :nod: :angel2:
Здравословните му качества са преимущество,естествено!Приготвянето- лесно, а вкуса?
Или с времето ще си го нагодя към моето усещане за кефир?
Може би от това време,което споделяш- 24-48 часа? :dovolen:

Потребителски аватар
gospodinov
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1766
Регистриран: ср мар 04, 2015 10:16 am
Местоположение: Берое, Железник, Иринополис, Августа Траяна, Боруй, Ески Заара, Верея, Стара Загора

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от gospodinov » пон мар 05, 2018 12:41 pm

Даниела, то няма друг кефир....
Кефира, който си пила в Русия и този, който ще си приготвяш е един и същ, дрождите са едни и същи.
Пил съм кефир в Москва, пия и този, който аз си правя - един и същи е.
Вкуса до голяма степен зависи от това, какво е млякото - краве, овче, козе, колко време претърпява ферментация - пресния кефир, веднага след прецеждането е с мек вкус, този преседял два дни в хладилника е по остър, кисел вкус, леко газиран..
Изображение

Потребителски аватар
Daniela Pargu
Баш кафе майстор
Мнения: 2703
Регистриран: нед яну 29, 2017 9:53 pm
Местоположение: В.Търново

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от Daniela Pargu » пон мар 05, 2018 12:45 pm

:tzeluvka: :tzeluvka: :tzeluvka:
Това исках да чуя,Господинов!
Страхотноо... /след седмица ще те :gydigydi: за дрождичка :nod: /
Лелее,пак почвам да се облизвам :nod: :nod: :nod:
пп. за тази гъба бях чувала от познати, но не го свързвах с кефира! :snif:

Потребителски аватар
gospodinov
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1766
Регистриран: ср мар 04, 2015 10:16 am
Местоположение: Берое, Железник, Иринополис, Августа Траяна, Боруй, Ески Заара, Верея, Стара Загора

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от gospodinov » пон мар 05, 2018 1:02 pm

Ето виж, колко е интересна историята на кефира

"Кефирът е еликсир на младостта, живота и дълголетието

Историята на киселото мляко - кефир

Жителите на Кавказ, за ​​които се смята, че жизнеността и дълголетието си дължат именно на ежедневното ползване на тази лечебна напитка, с векове ревниво запазили тайната за приготвянето на кефир. Всъщност, до момента, когато в историята се вплела любовта.

За съжаление, злополучна любов - поне за единия участник в историята, принц Beg - Mirza Barchorov. В началото на 20-ти век прелестната рускиня Ирина Сакхарова решила да посети Кисловодск, град на север от Кавказ, с идеята да съблазни и да вземе с измама от принца няколко скъпоценни клетки за приготвяне на кефир. Първата част от плана изцяло успяла, но не и втората, защото влюбеният принц, опасявайки се от наказание за нарушаване на религиозния закон, отказал да изпълни желанието на Ирина, след което разочарованата красавица с недовършена работа се върнала обратно.

Но принцът не искал да позволи на красавицата да си замине, така в унисон с местния обичай, наредил отвличането на булката. Ирина уведомила царя за скандалните цели на принца. Огорчен от действията на принца, царят наредил обидата, нанесена на Ирина да се поправи като и подарят чаша с клетки за приготвяне на кефир.

И така започнало."

http://e-zdravey.com/bg/dalgo-pazena-ta ... ako-kefir/
Пак жена е намесена :angelche:
Ето я Сакхарова
Изображение

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0 ... 0%BD%D0%B0
Тук още интересна информация, на руски
https://www.politforums.net/kavkaz/1311530658.html
Изображение

Потребителски аватар
alina
Кафе машина
Мнения: 3065
Регистриран: чет окт 31, 2013 9:36 am

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от alina » пон мар 05, 2018 4:50 pm

Се обадих на моя позната ,тя има тази гъба..каза, че се измори да прави..доста много време отнема.Опъти ме в магазинче, където продават тоз кефир: http://kef-up.business.site/ Май, продават там и извара. Ще видя каво и как..Срок на годност на кефира им е 3 дни. Позната каза, че май, струва 2 лв половин литър.
https://www.facebook.com/pg/kefirvarna/about/
В София подаряват тази тибетска гъба: https://www.olx.bg/ad/kefir-ID774aB.html#6105498cc8
https://www.olx.bg/ad/podaryavam-mleche ... 6105498cc8

Потребителски аватар
gospodinov
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1766
Регистриран: ср мар 04, 2015 10:16 am
Местоположение: Берое, Железник, Иринополис, Августа Траяна, Боруй, Ески Заара, Верея, Стара Загора

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от gospodinov » вт мар 06, 2018 9:50 am

Снощи засякох, колко време отнема да прецедя готовия кефир.

Започваме от тук- това е съда с кефира, престоял 48 часа на тъмно.

Изображение

Следва прецеждане

Изображение

Това е вече прецедения кефир, в цедката са дрождите. Видно е, че вече са много, Даниела скоро ще получи своите.

Изображение

Цялата операция - 7-8 минути без да съм бързал. Моята цедка е много гъста и трябва да разбърквам с лъжичка за да тече през нея, ако е по-рядка ще се ускори процеса.
Следва заливане с ново мляко и нови 48 часа покои на тъмно.
Изображение

Потребителски аватар
Росица
Виенско кафе
Мнения: 315
Регистриран: нед дек 13, 2009 11:31 am

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от Росица » вт мар 06, 2018 3:37 pm

И аз подарявам кефирена гъба. Много ми се размножи. Който иска да свирка...

Потребителски аватар
gospodinov
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1766
Регистриран: ср мар 04, 2015 10:16 am
Местоположение: Берое, Железник, Иринополис, Августа Траяна, Боруй, Ески Заара, Верея, Стара Загора

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от gospodinov » ср мар 14, 2018 8:55 pm

Кефирените дрожди пътуват към Daniela Pargu и Dewina.
Утре да ги очакват.
Изображение

hrissi2009
Кафевар/ка/
Мнения: 823
Регистриран: съб мар 14, 2015 3:23 pm
Местоположение: София

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от hrissi2009 » чет мар 22, 2018 9:29 am

Господинов наистина си подстрекател!
Изчетох всичко , но нямам време за прикачените файлове, тях довечера.
Никога до сега не съм пила кефир, не му познавам вкуса. Вярвам ти че имаш намаляване на стомашните проблеми.
На мен, ако мога така да се изразя ми предписаха да закусвам с 2% кисело мляко.
Така че като се постопли и започна да пътувам до село редовно и да си вземам домашно прясно мляко, ще си поискам и аз от дрождите за кефир и киселото мляко да го заменя с кефир. Благодаря ти че ни правиш съпричастни към толкова много интересни неща.
Познавам вкуса на катъка, по нашия край му казваме крукмач/ приготвяме го от варено овче мляко,но от последното мляко което се дои от овцете защото е по-гъсто, вари се на водна баня, след това се налива в стъклени буркани, като за закваска се поставя по парче овче сирене, запечатва се и заминава в хладилника на тъмно и студено/ , и го използваме да приготвяме топеница/ катък, кисело мляко, печени червени чушки, сирене/ и като добавим ароматна домашна погача, красота. Боже отплеснах се.

Потребителски аватар
gospodinov
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1766
Регистриран: ср мар 04, 2015 10:16 am
Местоположение: Берое, Железник, Иринополис, Августа Траяна, Боруй, Ески Заара, Верея, Стара Загора

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от gospodinov » чет мар 22, 2018 10:21 am

Хриси, ще ти изпратя дрожди, когато решиш, пиши.
За ползите от кефира има писано много, няма нужда да го повтаряме.
Другото интересно, е че от същите дрожди може да се приготви и воден кефир.
Измиват се дрождите добре с предварително преварена, но студена вода. Слагат се в 1 или 2 литров буркан, две три лъжици бяла захар(кафявата заразявала дрождите), половин лимон и няколко сушени плодове - стафиди, кайсии или др.

Изображение
https://www.youtube.com/watch?v=_KiB315ufSE

Престоява два три дена и се прецежда и консумира, както млечния кефир, само че се получава нещо като лимонада.
Мисля, да го пробвам скоро.
http://back2nature.rocks/%D1%87%D1%83%D ... %B8%D1%80/
Даниела и Девина, какво се случва с вашите кефири, не сте споделили все още нищо, всичко наред ли е? :hmmm:
Изображение

Потребителски аватар
Dewina
Кафевар/ка/
Мнения: 936
Регистриран: пон авг 31, 2015 5:18 pm
Местоположение: Berlin-Varna

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от Dewina » чет мар 22, 2018 10:51 am

Вече всеки ден пием кефир. :dovolen:
Когато бях малка често боледувах и мама ми приготвяш кефир - всеки ден...така че вкуса ми е познат ...леко кисел, газиран /сякаш пиеш газирана вода/, много свеж.
Аз даже не засичам времето - когато консистенцията е сгъсти - прецеждам.
4 литра домашно краве мляко купувам през седмицата, но не ми стига и правя кефир и с прясно мляко Верея.

Благодаря на gospodinov за дрождите. :tzvetentze:
Скоро ще направя и снимки :daaa:
„Някои хора търсят красиво място. Други правят своето място красиво.”

Потребителски аватар
Daniela Pargu
Баш кафе майстор
Мнения: 2703
Регистриран: нед яну 29, 2017 9:53 pm
Местоположение: В.Търново

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от Daniela Pargu » чет мар 22, 2018 11:02 am

Да си жив и здрав! :tzvetentze:
Толкова голяма добрина ми направи!Нещо,което бях позабравила ,което мнооого обичам е кефира!
Това,че е и полезен,като деца не сме си давали сметка, и сега към приятния спомен, който ми върна,
добави и тази екстра !А кой е добре стомашно-чревно при съвременното хранене?! :hmmm:
Вече го употребявам - дрождите се намножиха и снощи заложих по-голямо количество мляко!
Първоначално го направихс купешко мляко от кутия- става със всички вкусови характеристики!
От довечера ще го правя с домашно от крава- ще кажа ,ако има разлика!
Засища много - става и за метаболитни проблеми!
БЛАГОДАРЯ БЛАГОДАРЯ!
Колкото пъти да го повторя - малко ще е :tzvetentze: :liubov:

Потребителски аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10471
Регистриран: пон ное 23, 2009 11:06 pm
Местоположение: София, умеренизточнобалконски климат с високи годишни амплитуди

Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.

Мнение от botan » чет мар 22, 2018 12:00 pm

Колко се радвам че има тема за кефира! :ieeemyzh: Отскоро и аз отглеждам и исках да споделя с вас моите вълнения.

Да започна с това, че кефира е само от части дрожди (гъба). Кефирените зърна са съставени от млечно-кисели бактерии И дрожди, които живеят неразделно в симбиоза и благодарение и на двата компонента се получава хубав краен продукт, заради което е по-добре да се наричат кефирени зърна, което не подчертава какво точно има в тях.

На въпроса може ли да се направи кефир от купешкият - МОЖЕ разбира се, млечните продукти са пастьоризирани, а не стерилизирани НО
Както магазинското кисело мляко ви изглежда изкуствено защото са използвани точно определени точно на брой щамове бактерии за да се унифицира качеството на крайният продукт то така е и при кефира. В този ред на мисли и предвид горният абзац, с купешка закваска или като цяло със закваска няма да получите кефир в пълният му блясък. Първият ми досег с кефир беше купешкият на Олимпус в малките бутилчици. След като го изпих (оти я трева не пасем :mrgreen: ) напълних бутилката с прясно мляко без да я мия и воала, пак се получи продукт със същите качества след няколко дена. Та в началото докато се сдобия със зърната си правех кефир точно с купешка закваска, но се оказа, че ферментацията не протича достатъчно добре и ми причинява неудобства подобни на прясното мляко, а и на всеки на който го предложа реакцията беше една и съща - БЛЯ! Не им харесвало, миришело им на развалено, нямало хубав вкус, което ми напомня на реакцията на Калико и подозирам, че тя не е пробвала кефир от кефирени зърна.

Това за метала според мен са митове и легенди, които да предпазят кефирените зърна от сребърни прибори или сребърни примеси в неръждаемата стомана, тъй като среброто има антибактериални свойства. Друга причина не виждам. Не съм пробвал за да потвърдя, но пък мога да потвърдя че кефирените зърна може и да не се мият с вода след всяко прецеждане, аз не го правя и моите си растат без проблем, възможно е да е с по-ниска скорост, но важното че се развиват. Също така аз не го правя на тъмно, бутилките ми седят на масата в кухнята, където обаче няма пряка слънчева светлина.

Относно вкусовите му качества. Кефира има много по-силен аромат на прясно мляко и е с "лигава" консистенция, която създава чувство за плътност, дори и като е разреден на айрян. Никога не ми се е газирал, но колкото по-дълго седи в хладилника толкова повече придобива резлив вкус, което е перфектно за летните месеци. Аз го ползвам като заместител на киселото мляко във всякакви рецепти.

Не съм съхранявал сух кефир, но съм чел че е възможно в сухо мляко да издържи година-две в хладилника. Все пак аз не бих го сушил на хартия, а на нещо пластмасово, от което ще мога да го изстържа или огъна за да мога да го разлепя. Хартията бих ползвал само за да отнема излишната влага от промиването му, иначе подозирам че ще залепне за него докато се суши.
Изображение Изображение

Важно съобщение: Във всяко мнение има иконка с удивителна [ ! ], ползвайте я при: спам, нежелана реклама, голотии, сплетни и т.н.

Отговори

Върни се в “Здраве и красота”