Вредители и болести при орхидеите. Част 2 / 3

0

Автор HobbyKafe | Секция 7.0 Болести, вредители, неприятели и борбата с тях | Дата 27-07-2010

Вредители и болести при орхидеите.Растителноядни
Червено паяче (Tetranychidae)
Най-често срещаните видове при орхидеите са: Tetranychus urticae, Tetranychus turkestani,Tetranychus cinnabarinus. Възрастните Tetranychus urticae и приличащите на него Tetranychus turkestani са жълтеникави на цвят, личинките и нимфите са жълто-зелени. При Tetranychus cinnabarinus възрастните екземпляри са червено-кафеникави, яйцата и личинките също, а нимфите – жълто-зелени. Тези паразити могат да се намерят по долната повърхност на листата и цветните пъпки на цимбидиуми, катасетуми, тунии, еулофии и др. Хранят се с клетъчните сокове на растенията.
Признаци на пораженията: наличие на малки бели точки по листата – осново от долната страна и наличие на тънка паяжинка или нишки. Листата се обезцветяват постепенно, стават сиви, а по-късно кафяви.
Развиват се в закрити помещения при температури по-високи от 12 °C. За година червеното паяче дава до 20 пъти поколение. Развитието на едно поколение продължава 12-20 дни при температура 20 °C, при 25 °C – за 10 дни, а при 32 °C – за около 6 дни. Оптимална температура за развитието им е 28-32 °C при относителна влажност на въздуха 40-50%.
Борба с червеното паяче: акарициди.
Използва се също и естествения им враг – хищното паяче фисейлус – (Phytoseiulus persimilis). За успеха на този метод е необходимо да се поддържа влажност 70-80%.
Вредители и болести при орхидеите.Оранжерийна плоскотелка – Плоскотел кърлеж
Основно анатомично различие при оранжерийната плоскотелка от червеното паяче е формата на тялото – разчленено е на няколко части – предна, средна и задна. Най-типичен е (Brevipalpus obovatus). Поврежда листата на стахопеи, пафилопедиуми, каланте, дендробиуми, цимбидиуми, липариси, целогини и др. Женският екземпляр е керемидено-червен, тялото е ъгловато, яйцевидно, с мрежеста окраска на гърба. Яйцата са с удължено-овална форма, гладки, ярко червени. Личинките са удължени, овални и червени, нимфата – издължена, овална, също червена. Целогодишно се размножават в закрити помещения и оранжерии.
Признаци на пораженията: Повредените листа придобиват сребристо-бял цвят. Цветовете се деформират. На повърхността на листата има слабо забележими дребни дупчици и бразди. Без лупа или друг оптичен прибор с увеличително стъкло вредителите практически не могат да се забележат. Силно увреденото растение изсъхва.
Борба с плоскотелия кърлеж: акарициди, инсектоакарициди.
По-рядко срещани: Tenuipalpus pacificus – дължината на тялото на възрастния екземпляр е 0,25мм. Обикновено нападат фаленопсиси. Онцидиумния плоскотел кърлеж (Brevipalpus oncidii) най-често поразява плейонета, онцидиуми, одонтоглосуми и производни.
Кореново-луковичен акар
Кореново-луковичен акар (Rhizoglyphus echinopus). Възрастния акар е с овална форма, бял или светло жълт, със здрави кафяви крачета. Развитието от яйце до възрастен екземпляр при температури 26-28 °C е завършено за 9-11 дни, при 20 °C – за 14 дни. Най-често нападат отслабналите растения, проникват в корените и повреждат също и новия прираст.
Борба с кореново-луковичния акар: акарициди.
Повредените части на растенията се изрязват и унищожават.
Акарициди
Талстар 10ЕК – 0,02-0,03%, Би-58 – 0,1%, Санмайт 20ВП – 0,05-0,075%, Омит 57Е – 0,1%, Ниросан 5ЕК – 0,06%, Лиросект 2ЕК – 0,1% и други.
При темпертатури от около 20 °C са необходими минимум 3-4 обработки в интервал от 9-10 дни, а при 30 °C – минимум 3-4 обработки в интервал от 3-4 дни.
Насекоми
Вредители и болести при орхидеите.Листни въшки
Най-разпространена е оранжерийната листна въшка (Myzus persicae). Нанася поражения на цветовете на дендробиуми, ликасте, катлеи, ванди. През лятото на цветните пъпки и цветовете на фрагмипедиуми, цимбидиуми, дендробиуми се появява черната бобова листна въшка (Aphis fabae). По цветовете на целогините често се заселва орхидеената (Cerataphis orchidearum), а а цветовете а блетилите – оранжерийната (Aulacorthum circumflexsus).
Борба с листната въшка: опръскване с инсектицид.
Биоагент – Хищни галици (Aphidoletes aphydimysa) в съотношение хищник-жертва 1:50.
Щитоносна въшка
По орхидеите се среща щитоносна орхидеена въшка (Pseudoparlatoria parlatarioides), щитоносна бромелиева въшка (Diaspis bromeliae), кафява мека шитовидна (Coccus hesperidum), власеста въшка (Pseudococcus maritimus) и други. Тези паразити се прилепват по листата, особено в пазвите, по стеблата и цветоносите, както и по трудно достъпни места. На местата, където се хранят, се обрауват дребни светло-жълти петна, по-късно тъмни вдлъбнатини, кафяви или малиново-виолетови. Въшките отделят медна роса, която обилно покрива растението. Върху медната роса се развиват в последствие гъбички (Capnopodium), в резултат на което по растението се появяват черни лепкави участъци. Щитоносните въшки нападат всички видове орхидеи, особено дендробиуми, цимбидиуми, пафилопедиуми, катлеи, станхопеи, плейонета, блетили.
Борба : Трикратно опръскване през 7-10 дни с инсектицид.
Биоагент: Бръмбар – криптолемус (Cryptolaemus montrouzieri) в съотношение хищник –жертва 1:50.
Вредители и болести при орхидеите.Трипс
Възрастното насекомо е с дължина на тялото 2-2,5 мм. Има две двойки крила. В спокойно състояние, са съставени от една тънка ярка ивица на гърба на насекомото и почти не се виждат. Възрастните имат по-тъмна окраска – черна или тъмно кафява. Личинките са жълти или жълто-зеленикави и трудно се различават на фона на листата. Най-често орхидеите се нападат от два вида – оранжериен трипс (Heloithrips haemorrhoidalis) и тютюнев трипс (Thrips tabaci). Трудно се диагностицират. Обикновено поразяват листата и псевдобулбите (булбите). Пораженията от трипса се наблюдават по листата като характерна сребриста окраска с масивни точковидни тъмни екскременти. С времето поразените участъци потъмняват. Снасят яйца в самата тъкан на листата. Най-често нападат цимбидиуми, епидендруми, ангулоа, спатоглотиси, стеноринхуси, катасетуми и др.
Борба : Трикратно опръскване с инсектицид.
Биоагент: Хищен паяк амблисейус (Amblyseius mackenziei – в съотношение хищник-жертва 1:25.
Оранжериен скакалец (Tachycinrs asynamorus).
Охлюви
Хранят се през нощта, през деня се крият. Изяждат всички нежни и крехки части на растенията. Всички големи охлюви – с черупка и голите – лесно се откриват по оставените сребристи следи от слуз. Дребните се откриват при накисване на субстрата във вода за 15-30 минути. Корените на орхидеите често се увреждат от Zonitoides arboreus. Достатъчни са 2-3 броя, за да нансесат сериозни увреждания.
Борба с охлювите
Мокрици
Увреждат всички части на растенията. Следите, които оставят по растенията, наподобяват на наядените от охлюв.
Борба: Почистване на растението, измиване и пресаждане. Могат да бъдат примамени с обелки от картоф, ябълка или бира и лесно да бъдат отстранени. Растенията също се опръскват с Фозалон 0,2-0,3%.
Стоножки
Когато са малко на брой, имат полезен ефект за субстратите– компостират (разрохкват), но по-големи популации изяждат корените на възрастните растения и всички части на младите.. Методите за борба са както при мокриците.
Вредители и болести при орхидеите.Колембола
Колемболата (Collembola) е с дължина 1,5 мм, белезникава на цвят. Може да скача. Развива се добре в плътен и влажен субстрат. При масово размножаване нападат освен разложения субстрат и корените на младите растения и разсади, но не нанасят вреда при възрастните.
Борба: пресаждане, засушаване на субстрата.

Вредители и болести при орхидеите

Коментирайте тази статия

* Задължително поле