Вредители и болести при орхидеите. Част 1 / 3

1

Автор HobbyKafe | Секция 7.0 Болести, вредители, неприятели и борбата с тях | Дата 25-07-2010

Вредители и болести при орхидеитеКъм вредителите, нападащи орхидееви можем да бъдат изброени около 32 вида. Известни са също и повече от 90 вида гъбични, бактерии и вируси, причиняващи различни заболявания по орхидеите – петна по листата, загниване на корените и новия прираст, псевдобулбите (булбите), листата и цветовете.
Навременната диагностика и познаването на причинителите на заболяванията са неразделни от удоволствието при отлеждане на орхидеите.
Причина за появата на поражения могат да бъдат: нарушения в карантираната при нововнесените растения, специфичните изисквания към влажност и температура и т.н. Върху видовете патогени, нападащи растенията влияние оказват условията на отглеждане, субстрата, торенето, аерацията (циркулацията на въздуха), поливане, осветяване и превантивните мерки.
Профилактични и фитосанитарни мероприятия
Методите за контролирането на отглеждането, развитието и растежа на орхидеите се състои не само в технологията на отглеждане, но и в създаване на условия, неблагоприятни за размножаването на вредителите и развитието на заболявания.
Като предпазна мярка за предотвратяване на появата на нови вредители и развитие на болести, субстрата трябва да е обеззаразен. Новозакупените растения е добре също да се пресадят, за да се намали вероятността от привнос на вредители, гъбични заболявания и т.н.
Санитарно-хигиенни мероприятия:
Растенията се поливат, киснат и торят всяко с отделен разтвор, като ползваната вече веднъж вода се изхвърля, за да се избегне пренасянето на вредители, гниене, зарази и т.н. от едно растение на друго. Това е една от най-често допусканите грешки при отглеждане на орхидеи.
Дезинфекция на съдовете, кошнички, саксии, подложки за окачените с 1,5% разтвор на меден сулфат (CuSO4).
Унищожаване на невъзвратимо болните и силно увредени растения, които не подлежат на лечение. Тези, които са заразени е добре да се изолират отделно, без контакт с останалите растения за периода на лечение или обезпаразитяване.
Редовно използване на механически мерки в борбите с вредителите:
Използване на примамки за мокрици и охлюви;
Изтриване на листата на растенията с разтвор на 40% спирт и разтвор на хвойнов екстракт (20г. на 1 л. ) за намаляване вероятността за разитие на шитовидни , власести и др. въшки.
Използване на биологични методи:
Използването на биологичните методи се практикува предимно в оранжерии и разсадници.
Вредители и болести при орхидеитеВнасяне и аклиматизация на паразити и хищници, унищожаващи вредителите – фитосейлус (Phytoseiulus persimilis), циклонеда (Cycloneda limbifer), афидиус (Aphidis matricariae), криптолемус (Cryptolaemus montrouzieri);
Използване на фитонцидни растения за подтискане развитието на бактериози, кореново гниене и др.
При малка ефективност от предпазните мерки и висока опасност от силно увреждане на растенията от вредители и патогени, през април и в края на октомври се провеждат двукратно обаработки с комбинирани смеси пестициди.

Вредители и болести при орхидеите

Коментари (1)

izplashena sam che shte si zagubq orhideikite.Savsem sluchaino zabelqzah malki roshavi tochici koito prilichat po skoro na izpran pamuk po pogreshka.No kogato gi izvadih ot saksiqta i otlepih ot listata gi razgledah i saotvetno smachkah na 1 salfetka s koetp ostanovih che sa noseshtokravni.Ako nqkoi razbira i znae molq za adekvatna namesa.Blagodarq.

Коментирайте тази статия

* Задължително поле