Охлюви. Как да се преборим с тях?

2

Автор HobbyKafe | Секция 7.0 Болести, вредители, неприятели и борбата с тях | Дата 30-03-2010

Екосистемата в една градина е достатъчно многообразна и всеки представител на фауната в нея играе определена роля. В повечето случаи е трудно дадено животно категорично да се сложи в графата помощник или вредител. Така е и с охлювите,които безспорно са най-многобройните обитатели в нашите градини. От една страна, те изпълняват важна санитарна функция,преработвайки падналите и изхвърлени остатъци. В повечето случаи обаче нанасят невъзвратими вреди. Охлювите ядат практически всичко,което срещнат по пътя си, а лакомията им е толкова голяма,че за няколко минути могат да онищожат надземната част на млади и сочни растения до самия корен. Няма как да не причислим охлювите (черупкови и голи) към опасните вредители в градината.
Местообитание и размножаване. В топло и сухо време „квартируват“ на всевъзможни места, където недостигат слънчевите лъчи и е тъмно,прохладно и влажно. А през нощта, когато падне росата, или в дъждовно време излизат за пировото си угощение. Охлювите с черупки снасят яйцата си през есента, а на пролет от тях се появява невръстното потомство,което е „програмирано“ да яде още с излюпването си. Майката или таткото (те са хермафродити) ги снасят в малки ямки, които правят в рохкавата почва. Нерядко за родителското си задължение използват саксийте с цветя, които са изнесени на открито, сякаш разбирайки, че там условията за отглеждане на потомство са идеални. Голите охлюви снасят яйцата си през лятото и само за три седмици на бял свят се появяват малките. Числеността им може да прекрачи разумните граници при мека зима,влажна пролет и недотам хладно лято.
Профилактика и мерки за борба. Навярно те са започнали още със зараждането на градинарството, но както е видно и досега „войната“ не сме я спечелили. По скоро методите, които прилагаме (физически и химически) ограничават за кратко популацията им. И за да бъдем в крак със съвременните тиндинции, на първо място от профилактични мерки трябва да се постави грамотното градинарство. В него са методите, водещи до подобряване качеството и структурата на почвата, съобразителният подбор на растенията, подържане на хигиена в градината, привличане на птици (дроздове) и други полезни животни(жаби, гущерчета, таралежи и др.) за естествен контрол на охлювите, ротация на културите, взаимоизгодно съседство между растенията. Но какво да правим, когато охлювите прекрачат „демокрационната линия“?
Да започнем с редовно събиране на падащите листа и растителните остатъци, а декоративните (цветни) лехи да се декорират па периферията със слой ситни камъчета или пясък. Яйчените черупки са неприятна повърхност за охлювите и с тях можем да наръсваме междуредията. Тяхната ефективност за съжаление е до първия дъжд или следващата поливка. Много ефикасен е екологичният гранулат „SSG“ (Slug sttopa Granules), който се разпръсква около растенията и действието му е през цилия сезон. Продават се и специални пластмасови венци, с които се обграждат растенията (леко се вкопават в почвата)-декоративни храсти и дървета.
Втори етапвключва поставянето на примамки. Половинки от грейпфрут или портокал, издълбани като чашки, със сигурност ще привлекат голите охлюви. Със същият успех могат да се използват кори от пъпеш, дини и други ароматни плодове. Захлупете ги и подпрете с камъче или клечка, така че да се получи цепнатина, която ще е офицялния вход за гадините. Могат да се заложат и капани-чашки или купички, зарити в почвата до ръба им. В тях се сипва любимото питие на голите охлюви-бира, а ако членуват в клуб на трезвеници-лимонада или плодов сок. На капаните се поставя сенник (керемида, кутийка или др.), за да се затъмни добре и предпазване от дъждовна вода и боклуци.
Народните методи също не са за подценяване. От растенията,които охлювите необичат и се стараят да избягват, на първите места са чесънът, лютите чушлета и горчицата. Те могат да се иползват като фито настоики, с които да се пръскат. Други растения, които охлювите подминават са лавандулата, градинския чай, сентолината, розмарин, мащерка и други, но не всички от ароматните.
Практикува се също пръскането (на почвата и листата) с кофиен във вид на воден разтвор. Кофеинът прогонва или убива охлювите, ако попадне директно върху тях. Предполага се, че той разрушава нервните им сензори и ги дезориентира. Достатъчно е напръскването с 0,1%-ов разтвор и неприятелите ще изчезнат от градината. За да получите 0.1%-ов кофеинов разтвор, трябва да разтворите в чаша с вода двойна доза кафе. Любопитно е,че даже учени (Департамента по селско стопанство на САЩ) изследват действието на кофеина върху охлювите. Те са остановили,че даже 1 до 2%-ов разтвор убива и най-едрите екземпляри. Да се има в предвит, че тази концентрация обезцветява листата на по-нежните култури!

Към наследените от българските градинари методи е редно да споменем прякото действие на прахообразната вар и на минералния тор суперфосфат (разлага голите охлюви само за 1-2 минути,на дървесната пепел и други подобни. С пепелта се препоръчва да се поръсват растенията и се гарантира,че те за известно време няма да се нападат от охлювите.
За сведение на любознателните,съществуват и средства за електрически и биологически контрол на охлювите. В някои от големите търговски мрежи с градински отдели се предлагат „електропастири“за охлюви, които представляват медни мрежи с протичащ изключително малък нисковолтов ток. Когато докоснат мрежата охлювите затварят веригата и токът ги кара да се отдръпнат. Наскоро в продажба бе въведен и венец за индивидуално предпазване на разстения и малки лехи,които се захранва със зареждащи се батерии.
От средствата за биологичен контрол по-популярна е субстанцията „Nemaslug“, в която са развъдени хищните нематоди Phasmarhabditis Hermafrodit. Те са потенциялни убийци на голите охлюви и са абсолютно безвредни за хората и околната среда. Разрежда се с вода и с лейка се поливат местата,които ще се засяват или засаждат. На обработените места голите охлюви загиват до една седмица, като едно поливане е ефективно за петнайсетина дни. Неудобството е само едно биорпрепаратът е със срок на годност 3-4 седмици от дата на производството му. Ще завърша с предупреждение, че хемеческата борба с охлювите е крайна мярка итрябва да се прилага с повишено внимание и по изключение. Не случайно Скипер 4Г вече е забранен, а за Мезурол Ш указания ще получите в агроаптеките.

maili » Сря Яну 27, 2010 2:57 pm

Охлюви.Как да се преборим с тях?

Коментари (2)

Метода е следния, след обилен дъжд и последвало го слънце,но не знам през кой период точно :), излизате хем да се поразходите хем с една кошничка на рамо и започвате да събирате наизлезлите охлюви.

След като напълните кошничката, връщате се в къщи, изкарвате ги от черупките и ги изчиствате хубаво от вътрешностите, измивате ги, и ги пускате в гореща водичка да заврят, след което в тиганче с малко мазнинка ги позапържвате.

По този начин хем ще се отървете от тях, хем ще си направите едно страхотно мезенце за каквото там пийвате. 🙂

[…] са 2-3 броя, за да нансесат сериозни увреждания. Борба с охлювите Мокрици Увреждат всички части на растенията. Следите, […]

Коментирайте тази статия

* Задължително поле