Едема по Гераниумитe. Описание. Предпазване

0

Автор HobbyKafe | Секция 7.0 Болести, вредители, неприятели и борбата с тях | Дата 08-01-2011

Едема по Гераниумитe. Описание. ПредпазванеЕдема (от англ. оток, подутина) е заболяване, което засяга гераниумите (geraniums), води до пожълтяване на листата и впоследствие те отмират. Смята се, че се дължи на неблагоприятните условия на околната среда. Поради това не се разпространява от растение на растение (не е заразно). Растенията с голяма коренова система са по-податливи на едема, в сравнение с тези с по-малка коренова система.
Симптоми: Малки жълти петна в областите между жилките често са първите симптоми, наблюдавани в горната част на листата. Дребни, прозрачни, воднисти мехурчета се наблюдават от долната страна на листата под пожълтелите места. Тези мехури и пожълтели области обикновено се появяват първо на по-старите листа. Мехурчетата постепенно нарастват и стават кафяви на цвят, с текстура на корк (кора). Листата пожълтяват, отмират и опадват. Целия процес наподобява донякъде на бактериално заболяване.
Причини: Едема е следствие от нарушения баланс на поглъщане и отделяне на вода от растението. При по-високи температури, корените абсорбират по-голямо количество вода и листата изпаряват повече, но при по-хладен въздух, ниски нива на осветеност (наример облачно време) и лоша вентилация е обратното. Задържането на водата в клетките води до тяхното деформиране и спукване – така се оформят воднистите мехурчета. И тъй като тези клетки се пукат, срастват и не функционират нормално, постепенно стават сухи и с текстура на кора.
При храненето си акарите (забелязан е Tetranychus urticae Koch) също могат да допринесат за развитието на едема. Потър и Андерсен са наблюдавали определени сортове мушкато и са установили, че съществува връзка – устойчивите на акари растения развиват по-малки оттоци от тези, които са податливи на акари. Авторите предполагат, че физиологията на растенията или режима на торене, водещ до развитието на едема, благоприятстват също и появата и развитието на акари.
Устойчиви на едема и акари сортове гераниум са „Double Lilac White,“ „Sunset,“ „Madame Margot,“ „Amethyst,“ и „Salmon Queen“. Сред най-податливите са „Sybil Holmes,“ „Yale,“ и „Pascal.“.
Как да се справим с едема: Едема може да се избегне ако се вземат следните мерки:
– Да се осигури добър дренаж и да се намали поливането.
– Да се отоплява и проветрява по-често, за да се намали въздушната влажност.
– Между растенията да има по-голямо разстояние, за по-добра въздушна циркулация.
– Да се полива сутрин, за да не е много мокра почвата вечерта.
– Да не се мокрят листата – мокрите листа изпаряват по-малко вода.
– Да не се преполива при хладно и облачно време.
– Да се провежда редовна профилактика против акари – да се пръска с акарицид.

Информацията и снимковия материал са по статия на Пенсилванския Щатски Университет, отдел Растителна Патология  http://www.ppath.cas.psu.edu/EXTENSION/ … ranium.pdf

Редакция: Hobbykafe

Едема по Гераниумитe. Описание. Предпазване

Коментирайте тази статия

* Задължително поле