Страница 2 от 3
Re: печено агнешко - дайте акъли
Публикувано на: Мар 23, '10, 18:24
от Мария Николова
Тити!
Re: печено агнешко - дайте акъли
Публикувано на: Мар 23, '10, 20:18
от lila
Re: печено агнешко - дайте акъли
Публикувано на: Мар 23, '10, 20:35
от jina_ina
Всичко сте казали до тук.
Само ще добавя, че майка ми в плънката (подробица) слага бабина душица (мащерка),
но една такава с големи листенца и тъмно зелена, а не сиво-пепелявата, дивата.
Усещам и сега аромата на "бабината душица"....
Един час преди да го сложат на масата, баща ми винаги казваше "Изгоре... И к'во че едеме сега?!!!"
Re: печено агнешко - дайте акъли
Публикувано на: Мар 24, '10, 00:17
от zmei4o
ние слагаме в месцето малко скилидки чесън и черно пиперче
боцва се с върха на ножа и се правят малки дупчици, в които се слага по една обелена скилидка и 1-2 зрънца черно пиперче
печем в фурна с фолио
Re: печено агнешко - дайте акъли
Публикувано на: Мар 24, '10, 00:19
от lila
Шпиковате а? И морковче и .... тайна
Re: печено агнешко - дайте акъли
Публикувано на: Мар 24, '10, 08:10
от Виола
Ние пълним агнето с ориз и гъби и дреболиите - предварително сварени и нарязани, и подправки(кой каквито обича може да сложи), а под скарата в тавата слагаме кисело зеле. Агнето се намазва отвън и отвътре(преди пълнежа) с мазнина и се завива с дебело фолио и се слага в пещ. Майка ми слага отстрани до тавата тенджера с вода - без капак, за да не остане сухо агнешкото. Пещта се затваря вечерта и сутринта се отваря.
Re: печено агнешко - дайте акъли
Публикувано на: Мар 24, '10, 08:20
от libra
Специална подправка за агнешко е калоферчето -Crysanthemum balsamica.
Re: печено агнешко - дайте акъли
Публикувано на: Мар 24, '10, 09:47
от nel4o
Задължително купувам цяло агне. Месарят ми насича агнето на късове, аз само го мятам в тавичката.
Предварително надупчвам месото с нож за филетиране и тъпча в дупките масло. Осолявам, натривам с червен пипер и пак масло. Един пръст вода в тавата и фолио отгоре. Така 6 часа на слаба фурна. Като го заредя вечерта в тавата, сутринта само доливам водичката и вкючвам фурната. Това като излизам на разходка с кучката. Към обяд е вече опечено. Половин час преди да седнем на масата го отвивам и увеличавам на 220 градуса. Ядем го след курбан чорбата, със зелена салата и пресни картофки соте с копър и пресен чесън. Десертът обикновено е козунаци с течен шоколад
МъжО всяка година лежи три дни и пъшка
Re: печено агнешко - дайте акъли
Публикувано на: Мар 24, '10, 10:30
от toni
libra написа:Специална подправка за агнешко е калоферчето -Crysanthemum balsamica.
Агнешко без калоферче е като боб без джоджан. Само 1-2-3 листенца обаче.
Re: печено агнешко - дайте акъли
Публикувано на: Мар 24, '10, 20:58
от Blue sky
Къде да го диря сега това калоферче
Или пък някой да ми го покаже на картинка
че да питам съседката, май ми се върти в главата че все ми навираше в ръцете една билка и аз все я не щях
дали пък не е същата