печено агнешко - дайте акъли
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: печено агнешко - дайте акъли
Хич не вярвам, подозрително много знае за печенето Майсторица е май, ама се крие от притеснение и за да ни остави да се изявим.lila написа: Каквото и да е било, не е мирисало на печено агнешко
От подправките - на дреболиите върви и тарос, а на агнешкото девесил
Re: печено агнешко - дайте акъли
Ето това е част и от нашата рецепта за агнешко, по-точно частта за месото. Ама до почна отначалоmucunka написа:Любимата ми рецепта за агнешко печено-на порции.
Прави се сос с гъстота на боза от
сол
червен пипер
черен пипер
олио
вода
брашно.
Всяко парче се топи 4-5 пъти в този сос,хубаво от всички страни и се реди в дълбока тава.Към останалия сос се долива вода и се залива агнешкото до покриване.Пече се под фолио,накрая се запича открито.Става мозък.
1. Баща ми ни доставя агнето от личното си стопанство, закачено на един ченгел, без кожа и вътрешности.
2. Майка ми е почистила и сварила всичко, необходимо за дробинето. Нарязала го е на ситно.
3. Аз пържа лук повечко, после ориз се запържва да стане стъклен, прибавя се дробинето, джоджен, магданоз, чер пипер, сол. Налива се вода три към едно. Така няколко тави приготвям.
4. Мъжете слагат върху всяка тава решетка. Върху решетката агнешкото месо на едри парчета, овъргаляни в сместта, която Муцунка по-горе описа.
5. Вече готовите тави се завиват плътно с фолио.
6. Мятат се в пещта.
7. След три часа се изваждат и фолиото се маха.
Когато месото се пече, мазнината от него пада върху ориза отдолу. Резултата е божествен вкус.
Снимков материал:
подготовката на месото и дробинето
Тази пещ е правена преди 65 години. Можете ли да сметнете колко агнета са опечени в нея?
Пещта е напалена часове преди да се сложи месото, за да се получи хубава жар
Пещта от вън
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: печено агнешко - дайте акъли
по-добро обяснение е зор да намериш
стана ми дворно , селско , хубаво, българско и топло на душата
стана ми дворно , селско , хубаво, българско и топло на душата
Re: печено агнешко - дайте акъли
Като обяснения или практика за печене хич ме няма, но да споделя за подправки - слагам вече само розмарин.
-
- Наркоман
- Мнения: 11643
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 90 пъти
- Получил благодарност: 63 пъти
Re: печено агнешко - дайте акъли
Който няма 65 годишна пещ може да излезе от положението с прозрачните пликове ,месото на рязано на порции /за удобство на домакинята/ потопено в сос като на Муцун.Предимства :наблюдава се във всеки момент и когато остане на мазнина е готово.Задушава се и хваща коричка едновременно.Има по-големи пликчета -пекла съм четвърт ненарязано агне.Дроб сърмата в отделна тава- вероятността да се приготви добре е по-голяма.
Тити,за пръв път "чувам" за подобно "редене "на месото и тавите-явно рецептата е отработена през всички тези години.Пък и на теферич със селско агънце ,пасло мащерка ,си е съвсем друго!
Тити,за пръв път "чувам" за подобно "редене "на месото и тавите-явно рецептата е отработена през всички тези години.Пък и на теферич със селско агънце ,пасло мащерка ,си е съвсем друго!
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31692
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1038 пъти
- Получил благодарност: 2449 пъти
Re: печено агнешко - дайте акъли
Тити!
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: печено агнешко - дайте акъли
Ти май не си и чела автобиографията те такива жени да готвят НИ могат ....orkud написа:Хич не вярвам, подозрително много знае за печенето Майсторица е май, ама се крие от притеснение и за да ни остави да се изявим.lila написа: Каквото и да е било, не е мирисало на печено агнешко
От подправките - на дреболиите върви и тарос, а на агнешкото девесил
Кариеристки разни и лилавокоси високи русо-едрогърди су/обекти
Re: печено агнешко - дайте акъли
Всичко сте казали до тук.
Само ще добавя, че майка ми в плънката (подробица) слага бабина душица (мащерка),
но една такава с големи листенца и тъмно зелена, а не сиво-пепелявата, дивата.
Усещам и сега аромата на "бабината душица"....
Един час преди да го сложат на масата, баща ми винаги казваше "Изгоре... И к'во че едеме сега?!!!"
Само ще добавя, че майка ми в плънката (подробица) слага бабина душица (мащерка),
но една такава с големи листенца и тъмно зелена, а не сиво-пепелявата, дивата.
Усещам и сега аромата на "бабината душица"....
Един час преди да го сложат на масата, баща ми винаги казваше "Изгоре... И к'во че едеме сега?!!!"
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
- zmei4o
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1771
- Регистриран на: Дек 1, '09, 14:28
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
Re: печено агнешко - дайте акъли
ние слагаме в месцето малко скилидки чесън и черно пиперче
боцва се с върха на ножа и се правят малки дупчици, в които се слага по една обелена скилидка и 1-2 зрънца черно пиперче
печем в фурна с фолио
боцва се с върха на ножа и се правят малки дупчици, в които се слага по една обелена скилидка и 1-2 зрънца черно пиперче
печем в фурна с фолио