печено агнешко - дайте акъли

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
orkud
Кафе машина
Мнения: 3351
Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
Получил благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от orkud »

lila написа: Каквото и да е било, не е мирисало на печено агнешко :D
Хич не вярвам, подозрително много знае за печенето :hihihi: Майсторица е май, ама се крие от притеснение и за да ни остави да се изявим.
От подправките - на дреболиите върви и тарос, а на агнешкото девесил
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от Titi »

mucunka написа:Любимата ми рецепта за агнешко печено-на порции.
Прави се сос с гъстота на боза от
сол
червен пипер
черен пипер
олио
вода
брашно.
Всяко парче се топи 4-5 пъти в този сос,хубаво от всички страни и се реди в дълбока тава.Към останалия сос се долива вода и се залива агнешкото до покриване.Пече се под фолио,накрая се запича открито.Става мозък.
Ето това е част и от нашата рецепта за агнешко, по-точно частта за месото. Ама до почна отначало
1. Баща ми ни доставя агнето от личното си стопанство, закачено на един ченгел, без кожа и вътрешности.
2. Майка ми е почистила и сварила всичко, необходимо за дробинето. Нарязала го е на ситно.
3. Аз пържа лук повечко, после ориз се запържва да стане стъклен, прибавя се дробинето, джоджен, магданоз, чер пипер, сол. Налива се вода три към едно. Така няколко тави приготвям.
4. Мъжете слагат върху всяка тава решетка. Върху решетката агнешкото месо на едри парчета, овъргаляни в сместта, която Муцунка по-горе описа.
5. Вече готовите тави се завиват плътно с фолио.
6. Мятат се в пещта.
7. След три часа се изваждат и фолиото се маха.
Когато месото се пече, мазнината от него пада върху ориза отдолу. Резултата е божествен вкус.

Снимков материал:
подготовката на месото и дробинето
Изображение

Тази пещ е правена преди 65 години. Можете ли да сметнете колко агнета са опечени в нея?
Пещта е напалена часове преди да се сложи месото, за да се получи хубава жар
Изображение

Пещта от вън
Изображение
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
dal

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от dal »

по-добро обяснение е зор да намериш
стана ми дворно , селско , хубаво, българско и топло на душата :liubov:
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от Satori »

Като обяснения или практика за печене хич ме няма, но да споделя за подправки - слагам вече само розмарин.
libra
Наркоман
Мнения: 11642
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 90 пъти
Получил благодарност: 62 пъти

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от libra »

Който няма 65 годишна пещ може да излезе от положението с прозрачните пликове ,месото на рязано на порции /за удобство на домакинята/ потопено в сос като на Муцун.Предимства :наблюдава се във всеки момент и когато остане на мазнина е готово.Задушава се и хваща коричка едновременно.Има по-големи пликчета -пекла съм четвърт ненарязано агне.Дроб сърмата в отделна тава- вероятността да се приготви добре е по-голяма.
Тити,за пръв път "чувам" за подобно "редене "на месото и тавите-явно рецептата е отработена през всички тези години.Пък и на теферич със селско агънце ,пасло мащерка ,си е съвсем друго!
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31689
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 1030 пъти
Получил благодарност: 2427 пъти

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от Мария Николова »

Тити! :gush: :tzvetentze:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от lila »

orkud написа:
lila написа: Каквото и да е било, не е мирисало на печено агнешко :D
Хич не вярвам, подозрително много знае за печенето :hihihi: Майсторица е май, ама се крие от притеснение и за да ни остави да се изявим.
От подправките - на дреболиите върви и тарос, а на агнешкото девесил
Ти май не си и чела автобиографията :lol: те такива жени да готвят НИ могат .... :hihihi: :hihihi: :hihihi:
Кариеристки разни :lol: :lol: :lol: и лилавокоси високи русо-едрогърди су/обекти :hihihi: :hihihi: :hihihi:
Аватар
jina_ina
Кафе с мляко
Мнения: 250
Регистриран на: Яну 6, '10, 23:34
Местоположение: Солун, Гърция

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от jina_ina »

Всичко сте казали до тук. :daaa:
Само ще добавя, че майка ми в плънката (подробица) слага бабина душица (мащерка),
но една такава с големи листенца и тъмно зелена, а не сиво-пепелявата, дивата.
Усещам и сега аромата на "бабината душица"....
Един час преди да го сложат на масата, баща ми винаги казваше "Изгоре... И к'во че едеме сега?!!!"
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
Аватар
zmei4o
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1771
Регистриран на: Дек 1, '09, 14:28
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от zmei4o »

ние слагаме в месцето малко скилидки чесън и черно пиперче :)
боцва се с върха на ножа и се правят малки дупчици, в които се слага по една обелена скилидка и 1-2 зрънца черно пиперче :)
печем в фурна с фолио :)
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: печено агнешко - дайте акъли

Мнение от lila »

Шпиковате а? И морковче и .... тайна :hihihi:
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”