Снимки на домати и описание на сортовете
Модератор: Миша
-
- Виенско кафе
- Мнения: 333
- Регистриран на: Фев 20, '14, 22:20
- Местоположение: градина в Трекляно
Re: Снимки на домати и описание на сортовете
Сорт: Оранжево сърце
Висок индетерминантен сорт руски оранжеви домати. По-късен от останалите ми сортове.
Средна родовитост, домати 150-300 гр, с еднакъв оранжев цвят отвън и от вътре. Вкусни, със специфичен вкус. Нямат форма на сърце въпреки името и описанието на сорта. Предполагам, че при мене му е студено и не може да покаже целия си потенциал.
Снимки:
Висок индетерминантен сорт руски оранжеви домати. По-късен от останалите ми сортове.
Средна родовитост, домати 150-300 гр, с еднакъв оранжев цвят отвън и от вътре. Вкусни, със специфичен вкус. Нямат форма на сърце въпреки името и описанието на сорта. Предполагам, че при мене му е студено и не може да покаже целия си потенциал.
Снимки:
Re: Снимки на домати и описание на сортовете
Е нема що бре Ивко. Как да ти захвали човек? В информацията само дето не си написал, че е домат, некой да не го помисли за краставица. Ми не съм доволен. Пиши накратко доволен ли си от него, ще го садиш ли пак, добри страни ,лоши страни.
Re: Снимки на домати и описание на сортовете
Е домат е ... Здраво растение,мощно,даде четири китки с по два домата на едното стъбло,и две китки на другото...Домата е доста едър,вкусен,има оная леко кисела жилка която ми харесва...Късен сорт..
Ааа,снимката е от вчера..Казвам го за да видите,че триходермата действа...
Ааа,снимката е от вчера..Казвам го за да видите,че триходермата действа...
Re: Снимки на домати и описание на сортовете
Яша Югославски
Розов сърцевиден домат.
При мене, в Западна България, зрее сега - началото на септември. В жегите прави зелен пръстен, но при умерени температури зрее без него. Този домат, който оставих за семена, тежи 375 г, но има и по-малки. Оставих го на две стъбла. Първите китки са с по два-три домата, след това следват сложните китки с повече от 5 домати (ако на някой му е интересна точната бройка, да брои на снимките ) и нагоре при мене няма голямо количество, но тук-там има по някой домат. Сравнително сочен и много вкусен домат. Ципата е нормална за директен градински домат. Месото е умерено сладко, а сокът има лека кисела нотка. За мене е находка като комбинация от вкус и завръз. Имаше малко алтернария по долните листа, но нагоре тръгнаха хубави чисти листа. Вече съм откъснала няколко домата. Сях на 4 април. Получава се 5 месеца от семка до зрялост (при мене).
В началото на август беше така
а с днешна дата е така
.
Розов сърцевиден домат.
При мене, в Западна България, зрее сега - началото на септември. В жегите прави зелен пръстен, но при умерени температури зрее без него. Този домат, който оставих за семена, тежи 375 г, но има и по-малки. Оставих го на две стъбла. Първите китки са с по два-три домата, след това следват сложните китки с повече от 5 домати (ако на някой му е интересна точната бройка, да брои на снимките ) и нагоре при мене няма голямо количество, но тук-там има по някой домат. Сравнително сочен и много вкусен домат. Ципата е нормална за директен градински домат. Месото е умерено сладко, а сокът има лека кисела нотка. За мене е находка като комбинация от вкус и завръз. Имаше малко алтернария по долните листа, но нагоре тръгнаха хубави чисти листа. Вече съм откъснала няколко домата. Сях на 4 април. Получава се 5 месеца от семка до зрялост (при мене).
В началото на август беше така
а с днешна дата е така
.
Re: Снимки на домати и описание на сортовете
Змей или Стар селски
Червен домат, който ме впечатли с родовитостта си и едрината на доматите, около 550 г е всеки. Като вкус още не мога да го определя, но не е кисел, не е сладък. Първия го оставих за семена, вторият беше по-зелен, когато го откъснах и засега нямам точно мнение. Ципата е нормална. Сят, както и всички останали, на 4 април. Не бърза с узряването, явно му е по-дълга вегетацията. Оставих го на 2 стъбла, но мисля да го опитам на повече.
В края на август
Днес
Червен домат, който ме впечатли с родовитостта си и едрината на доматите, около 550 г е всеки. Като вкус още не мога да го определя, но не е кисел, не е сладък. Първия го оставих за семена, вторият беше по-зелен, когато го откъснах и засега нямам точно мнение. Ципата е нормална. Сят, както и всички останали, на 4 април. Не бърза с узряването, явно му е по-дълга вегетацията. Оставих го на 2 стъбла, но мисля да го опитам на повече.
В края на август
Днес
- MotacillaAlba
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1072
- Регистриран на: Юли 10, '15, 14:36
- Местоположение: градина в полите на Рила
Re: Снимки на домати и описание на сортовете
Старият селски Змей става с превъзходен вкус когато узрее добре - може и в откъснато състояние да дозрява, това не му пречи, важното е да е наистина добре узрял, че и леко презрял, когато се консумира. Получават се много силни и изразителни вкус и аромат. Разбрах това понеже трябваше да обера голямо количество в края на август, но ми досвидя да ги правя на консерви и реших да ги запазя и да ги ядем постепенно. Доматът издържа на съхранение и сега виждам, че колкото по-зрял, толкова още по-вкусен става. Много съм доволна от вкуса, въпреки че в горещо време се разболява лесно. Догодина ще сея една част много рано, да стане преди големите горещини, и една част максимално късно - да започне да зрее през септември.
Re: Снимки на домати и описание на сортовете
М даа, търпение му е майката.Няма ранен домат по-вкусен от късния, и не ке се роди.MotacillaAlba написа: ↑Сеп 11, '19, 12:33 Старият селски Змей става с превъзходен вкус когато узрее добре - може и в откъснато състояние да дозрява, това не му пречи, важното е да е наистина добре узрял, че и леко презрял, когато се консумира. Получават се много силни и изразителни вкус и аромат. Разбрах това понеже трябваше да обера голямо количество в края на август, но ми досвидя да ги правя на консерви и реших да ги запазя и да ги ядем постепенно. Доматът издържа на съхранение и сега виждам, че колкото по-зрял, толкова още по-вкусен става. Много съм доволна от вкуса, въпреки че в горещо време се разболява лесно. Догодина ще сея една част много рано, да стане преди големите горещини, и една част максимално късно - да започне да зрее през септември.
То и няма как слънце да те грее два пъти повече, и да си два пъти по-хилав. ЕКСТРА ти е домата. Ще давате семенца и двечките( с Алис)- нема само да се хвалите , па ние само да преглъщаме.