Картофени страсти
Публикувано на: Мар 12, '10, 18:56
Не знам за вас, но ние доста похапваме картофи и непрекъснато търся нови и нови рецепти, но често се разочаровам от метода проба-грешка.
Така че, нека тук да съберем хубави картофени рецепти печени, варени, пържени, млади, стари пресни - всякакви вървят
ето една от любимите ми рецепти - Златисти хрупкави картофи на marabu от гответе с мен
Златисти хрупкави картофи
1 кг картофи
1 с л брашно
1 с л мазнина (олио, зехтин)
вода
сол
. Картофите се обелват и се разрязват на половинки или на четвъртинки.
. В голяма тенджера се кипва вода и се прибавя сол.
. В кипяща вода се пускат нарязаните картофи и се варят 7 минути.
. Отцеждат се добре и се връщат в тенджерата.
. Поръсват се 1 с л брашно.
. Тенджерата се похлупва с капак и се раздрусва силно няколко пъти, за да може картофите да се овалят добре в брашното (така те ще станат златисти и
хрупкави).
. Огнеупорна тава се намаслява със зехтин (олио) и се поставя в предварително загрята фурна на 190С (аз застилам тавата с хартия за печене и сипвам отгоре мазнината).
. След 5 минути тавата се изважда и в нея се нареждат картофите.
. Пекат се 20 минути и картофите се обръщат.
. Температурата се увеличава на 220 С и картофите се запичат за още 30 минути.
Така че, нека тук да съберем хубави картофени рецепти печени, варени, пържени, млади, стари пресни - всякакви вървят
ето една от любимите ми рецепти - Златисти хрупкави картофи на marabu от гответе с мен
Златисти хрупкави картофи
1 кг картофи
1 с л брашно
1 с л мазнина (олио, зехтин)
вода
сол
. Картофите се обелват и се разрязват на половинки или на четвъртинки.
. В голяма тенджера се кипва вода и се прибавя сол.
. В кипяща вода се пускат нарязаните картофи и се варят 7 минути.
. Отцеждат се добре и се връщат в тенджерата.
. Поръсват се 1 с л брашно.
. Тенджерата се похлупва с капак и се раздрусва силно няколко пъти, за да може картофите да се овалят добре в брашното (така те ще станат златисти и
хрупкави).
. Огнеупорна тава се намаслява със зехтин (олио) и се поставя в предварително загрята фурна на 190С (аз застилам тавата с хартия за печене и сипвам отгоре мазнината).
. След 5 минути тавата се изважда и в нея се нареждат картофите.
. Пекат се 20 минути и картофите се обръщат.
. Температурата се увеличава на 220 С и картофите се запичат за още 30 минути.