Страница 52 от 64

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 2, '16, 23:33
от РОУЗ
Хм, колко яйца сложи, от онези ли?
Моят беше доста по-жълт, с 6 яйца +1 белтък, жълтъкът за намазване.
150 гр.масло и си остана лепкав, едвам го сложих в тавата.
Да не си го изсушила с по-дълго печене, и това съм правила при предишен опит? :angelche:

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 3, '16, 00:06
от Мария Николова
С извинение, как ви звучи, девойки, месене на козунаци с 40 яйца? Майка носеше до фурната на леля Младежда (което ми беше по-понятно от Надежда) козунаците на "дъската" на лявото й рамо. А аз край нея ситня с моето козуначе-кукла с главички, ръчички и крачета.
Нейните козунаци бяха не само на конци, но и "най-жълтите". Защото слагаше щипка жълта боя за сладкиши. ;) :lol: Но аз бях :slips: и не я издадох на лелите. :hihihi:

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 3, '16, 00:30
от Deleted User 5091
РОУЗ написа:Хм, колко яйца сложи, от онези ли?
Моят беше доста по-жълт, с 6 яйца +1 белтък, жълтъкът за намазване.
150 гр.масло и си остана лепкав, едвам го сложих в тавата.
Да не си го изсушила с по-дълго печене, и това съм правила при предишен опит? :angelche:
Да, от онези :angelche: , 6+1 за намазване. На снимката не е толкова жълт, но в действителност беше.
Това с времето за печене май ми е грешката. Докато го опитвах точно това си мислех- по-добре малко суров/глетав/.
Не си спомням дали сложих 150 гр.масло или както е на Тобо в рецептата-масло+олио.

Роуз, искам я тая рецепта за кифличките ти- изглеждат прекрасно :liubov2:

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 3, '16, 08:25
от Titi
Lois написа: от структурата съм много доволна. но не намерих разлика между тези с повече жълтъци и тези само с цели яйца, освен в цвета, естествено
Изображение
Хъммм, че моите бяха със същата структура, но аз реших, че това са шупли, а не конци. Наистина не се сетих, че конците се виждат когато се чупи, а не когато се реже. Значи единия ми кусур отпада, остава втория, че стана една идея по-сух от колкото трябва. Единственото, което съм променила в рецептата е, че сложих с едно яйце повече и сигурно е от това, но сега пък прочетох Мимет с 40-те й яйца и май няма да е това причината. Опекоха се чудесно, не са прегаряли, станаха огромно-бухнали, само сухотата...

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 3, '16, 09:36
от Lois
хахаха, Тити, 40те яйца са белег за общия размер на козунака, не че кило брашно ще замесиш с 40 :lol:
щом е сух, си го пекла по-дълго, но пък не виждам да е препечен, да не ти е била слаба фурната? не може от повече яйца да стане сух. общото количество течност (мляко и яйца) трябва да е около 500-550г на 1 кг брашно, плюс мазнините
аз моите ги пека около 40 мин, като първите 20-25-30 на 150-160С, и после на 180С допичам. и не го режа топъл, защото ще е глетав при всички случаи.

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 3, '16, 10:08
от Titi
Загрях фурната на 180 и когато сложих двата козунака, я намалих на 160, на вентилатор. Така ги изпекох, като се зачервиха отгоре ги проверих, бяха готови и вътре, и ги извадих. После всички правила спазих, даже без да знам, интуитивно, след като ги извадих от съдовете за печене, ги обърнах с кората надолу да изстиват. Срязахме ги чак на следващия ден за закуска. На 1,5 брашно съм сложила 400 гр. мляко, 300 гр. мазнина /200 краве масло и 100 олио/, плюс 7 яйца.

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 3, '16, 10:29
от Мария Николова
Боже, нали не си представяте един единствен брой козунак, замесен с 40 яйца!!! :sooo: :sooo: :sooo: :sooo: :sooo: :sooo: :sooo:
На "дъската", дълга над метър, бяха наредени козунаци в тави, тавички, тенджери и тенджерки, кексови форми. А ние с майка сме само двете. Тя раздаваше парчета и цели козунаци и пак нямаха изяждане. 8-) Аз приключвах сагата козунакоядене още на втория ден с обирането на белите бадемчета. Така беше и с хляба - една "дъска" хлябове, за печене във фурната на леля Младежда.
В тестото за хляба се замесваха сварини картофи, смлени в месомелачката, олио и ... малко захар. ;)

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 3, '16, 13:09
от svetla06
Малко множко ми се вижда брашното, Тити. Аз когато пека на вентилатор, първо пека на 10 градуса. Вентилаторът увеличава температурата, по-знаещите от мен казват почти двойно. Винаги слагам печивата в леко топла фурна, защото докато се загрява, втасването продължава. Някъде бях чула, че при неща с мая не трябва да има вентилатор, но аз винаги пека с него.
Дали подходът ми е правилен - не знам, но се получава.

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 3, '16, 22:54
от ToBo
Тити, вентилаторът суши много :snif:
За козунак гледам да се приближавам максимално до параметрите на "фурната на баба", а тя нямаше вентилатор :lol: Но не ги пека на дърва :ssweat: :mrgreen:

Re: Как се прави хубав козунак?

Публикувано на: Май 3, '16, 23:06
от Lois
и според мен вентилаторът не е добра идея за печива, особено за такива като козунака. Обикновено трябва да намалиш температурата с 20°С от това което ти е дадено по рецепта без вентилатор.
и ми се струва, че са ти малко яйцата за 1,5 кг брашно. Аз бих сложила 9 яйца - по 6 на всеки кг.
на мен защото ми станаха :lol: и се чудя дали да повторя, като пробвам метода на хлебарите - слагат на дъното на фурната съд с вода, да се изпарява по време на печенето - това прави по-хрупкава коричката на хляба и мека сърцевината. обаче пък на козунака май не му трябва хрупкава коричка? :hmmm:
абе ако правим козунак всяка седмица, като Деньо, ще им хванем цаката :angelche: