Как се прави хубав козунак?
Re: Как се прави хубав козунак?
viewtopic.php?p=632076#p632076
После четох, че е намалила яйцата (5 големи или 6 малки), но рецептата била в темата за хляба.
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15904
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
Re: Как се прави хубав козунак?
Спойлер
Покажи
alys написа: ↑Апр 21, '22, 14:03viewtopic.php?p=632076#p632076
После четох, че е намалила яйцата (5 големи или 6 малки), но рецептата била в темата за хляба.
Мисля, че с толкова месене ще се справя, но ако си затрая, значи не съм
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31755
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
Re: Как се прави хубав козунак?
И не забравяйте да украсите козунака с цели ядки бели бадеми, като ги попарите и махнете кафявата им риза.
Моят ще е без бели бадеми, но вече втасва в близкия магазин.
Моят ще е без бели бадеми, но вече втасва в близкия магазин.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- макс
- Кафе машина
- Мнения: 3733
- Регистриран на: Ное 13, '13, 15:08
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Как се прави хубав козунак?
Днес направих по тази рецепта козунаци ,тестото го замесих в хлебопекатната на програма тесто станаха много хубави и вкусни
Замесен в хлебопекарна, изпечен във фурна.
4 яйца (1 белтък заделям)
170 гр захар
2 с л течен подсладител (по желание)
200мл прясно мляко хладко
25 гр пясна мая
90 гр мазнина (олио и мас)
2 ванилии
2 есенции лимон или Кората на 1 или 2 лимона.
1 ч л ракия
650-670 гр брашно пресято +1 щипка сол.
Всичко на стайна температура!
Яйцата се разбиват със захарта.
Маята се разтваря в прясното мляко.
Изсипвам в хлебопекарната яйчената смес, млякото с маята, половината от мазнината и добавям всички други продукти, като брашното слагам най отгоре,но предварително заделям 1-2 с лъжици от него. Заделеното брашно добавям в случай на нужда. Трябва да се оформи меко тесто с форма на топка. Може да се добави и повече от посочените грамажи, преценява се. Замесвам на програма тесто за 15 минути, и през това време добавям останалата мазнина. Изключвам и пускам програмата от начало. Оставям до края, като след края изчаквам още 30 минути или докато стигне до капака.
Изсипвам на намаслен плот, деля на три и оформям дълги фитили, като издърпвам и усуквам. Сплитам и слагам в тава 28 см .
Оставям отново да втаса и мажа със заделени белтък, разбит с малко олио. Пека на 180° до суха клечка, за около 30 минути.
Вадя от фурната, изчаквам 10 минути, мажа със захарен сироп 1:1 захар/вода и ръся с кристална захар.
Замесен в хлебопекарна, изпечен във фурна.
4 яйца (1 белтък заделям)
170 гр захар
2 с л течен подсладител (по желание)
200мл прясно мляко хладко
25 гр пясна мая
90 гр мазнина (олио и мас)
2 ванилии
2 есенции лимон или Кората на 1 или 2 лимона.
1 ч л ракия
650-670 гр брашно пресято +1 щипка сол.
Всичко на стайна температура!
Яйцата се разбиват със захарта.
Маята се разтваря в прясното мляко.
Изсипвам в хлебопекарната яйчената смес, млякото с маята, половината от мазнината и добавям всички други продукти, като брашното слагам най отгоре,но предварително заделям 1-2 с лъжици от него. Заделеното брашно добавям в случай на нужда. Трябва да се оформи меко тесто с форма на топка. Може да се добави и повече от посочените грамажи, преценява се. Замесвам на програма тесто за 15 минути, и през това време добавям останалата мазнина. Изключвам и пускам програмата от начало. Оставям до края, като след края изчаквам още 30 минути или докато стигне до капака.
Изсипвам на намаслен плот, деля на три и оформям дълги фитили, като издърпвам и усуквам. Сплитам и слагам в тава 28 см .
Оставям отново да втаса и мажа със заделени белтък, разбит с малко олио. Пека на 180° до суха клечка, за около 30 минути.
Вадя от фурната, изчаквам 10 минути, мажа със захарен сироп 1:1 захар/вода и ръся с кристална захар.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7725
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
Re: Как се прави хубав козунак?
Браво Максче
Не помня дали съм споделяла моята рецепта, но понеже научих и Рая да я прави (толкова е лесна), та да я сложа
250мл прясно мляко
150 гр маргарин( тази година ще пробвам с масло)
250гр захар
5бр яйца
1кубче мая
кората на 1 лимон
2 ванилии
около 1кг брашно
В 1/3 мляко размиваме маята. Останалото мляко + захарта + маргарина + кората на лимона + 2 ванилии загряваме леко да се затопли докато се разтопи захарта. Оставяме да изстине. Разбъркваме 5 яйца и смесваме всичко в една купа. Оставяме в хладилника 8-10 часа ( аз го забърквам вечерта и на другата сутрин го вадя. Оставам да се отвърне около час). Замесваме меко тесто и оставяме да втаса докато удвои обема си. Делим на 4 и всяко разтегляме не много тънко на правоъгълник. Намазваме с шоколад и натрошени орехи (богато и от двете), може вместо шоколад и орехи да се сложи мармалад, конфитюр и др.. Навиваме, усукваме и сплитаме на плитка от 4. Оставяме отново да втаса и намазваме с жълтък, орехи и захар. Слагаме в студена фурна без вентилатор. Включваме на 180гр. Като зарозовее намаляваме на 150градуса. На моята фурна около 2часа.
Снимки ще сложа в следващия пост, щото са на телефона.
Не помня дали съм споделяла моята рецепта, но понеже научих и Рая да я прави (толкова е лесна), та да я сложа
250мл прясно мляко
150 гр маргарин( тази година ще пробвам с масло)
250гр захар
5бр яйца
1кубче мая
кората на 1 лимон
2 ванилии
около 1кг брашно
В 1/3 мляко размиваме маята. Останалото мляко + захарта + маргарина + кората на лимона + 2 ванилии загряваме леко да се затопли докато се разтопи захарта. Оставяме да изстине. Разбъркваме 5 яйца и смесваме всичко в една купа. Оставяме в хладилника 8-10 часа ( аз го забърквам вечерта и на другата сутрин го вадя. Оставам да се отвърне около час). Замесваме меко тесто и оставяме да втаса докато удвои обема си. Делим на 4 и всяко разтегляме не много тънко на правоъгълник. Намазваме с шоколад и натрошени орехи (богато и от двете), може вместо шоколад и орехи да се сложи мармалад, конфитюр и др.. Навиваме, усукваме и сплитаме на плитка от 4. Оставяме отново да втаса и намазваме с жълтък, орехи и захар. Слагаме в студена фурна без вентилатор. Включваме на 180гр. Като зарозовее намаляваме на 150градуса. На моята фурна около 2часа.
Снимки ще сложа в следващия пост, щото са на телефона.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7725
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
Re: Как се прави хубав козунак?
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Re: Как се прави хубав козунак?
Козунаците ви са екстра. Майсторици сте.
Четох какви плънки им правите, и ми се иска следващия път да направя поне един с шоколад. Изглеждат прекрасно.
Светли празници.
Четох какви плънки им правите, и ми се иска следващия път да направя поне един с шоколад. Изглеждат прекрасно.
Светли празници.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31755
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
Re: Как се прави хубав козунак?
Зная, че една година го писах, а сега вече е късно...
Но пък запомнете за догодина..
Две седмици предварително в една чиния сложете мокър- не влажен, а мокър - памук и наръсете леща. До четвъртъка лещата ще поникне и ще се раззелени и памукът ще е едва влажен. В тази естествена зеленина наредете боядисаните и лъснати с мазно парцалче шарени яйца.
Ще чакам да видя снимките ви!
Едно време майка ми правеше най-жълтите козунаци и цялата махала й завиждаше.
Тайната беше щипката жълта боя за сладкиши, която разбъркваше в прясното мляко.
Тя слагаше стафиди вътре в козунака. Накисва ги във вода, подсушава ги и ги овалва в леко препечено брашно, преди да ги "скрие" в козунаците.
Винаги ми правеше едно козуначе като кукла!
Весели празници, майсторици!
Но пък запомнете за догодина..
Две седмици предварително в една чиния сложете мокър- не влажен, а мокър - памук и наръсете леща. До четвъртъка лещата ще поникне и ще се раззелени и памукът ще е едва влажен. В тази естествена зеленина наредете боядисаните и лъснати с мазно парцалче шарени яйца.
Ще чакам да видя снимките ви!
Едно време майка ми правеше най-жълтите козунаци и цялата махала й завиждаше.
Тайната беше щипката жълта боя за сладкиши, която разбъркваше в прясното мляко.
Тя слагаше стафиди вътре в козунака. Накисва ги във вода, подсушава ги и ги овалва в леко препечено брашно, преди да ги "скрие" в козунаците.
Винаги ми правеше едно козуначе като кукла!
Весели празници, майсторици!
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15904
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
Re: Как се прави хубав козунак?
Светли и на теб, Тути ! Отново благодарности за страхотната рецепта, както и тази на Пепеляш - три дни правя козунаци като обсебена, а домашните отказват да ядат каквото и да било друго . Ето доказателства:
И днешните - за майка ми и за колегите утре, да се фукна и аз кат жените :! Малко попрепечени, но пък вкусни, вкуснииии
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд