Как се прави хубав козунак?
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31789
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1154 пъти
- Получил благодарност: 2827 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Графиньо, моята внучка ми изпрати снимка на козунака си - "преди и след" изваждането от фурната. Недоволна, че не се е издул, както очаквала, но бил много вкусен.
Успокоих я, че козунакът й прилича на мен. Не е важна формата, а съдържанието!
Под препеченката коричка, вярвам, "съдържанието" те радва - това е важното.
Успокоих я, че козунакът й прилича на мен. Не е важна формата, а съдържанието!
Под препеченката коричка, вярвам, "съдържанието" те радва - това е важното.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7767
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
- Дал благодарност: 2567 пъти
- Получил благодарност: 1437 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
► Виж съдържание
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
-
- Кафе машина
- Мнения: 4904
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 364 пъти
- Получил благодарност: 313 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Пепеляшче, защо да не стане, то при козунака са важни съотношенията на продуктите, температурата, месенето и втасването. Аз от три години започнах за правя козунаци и всяка година опитвам малко по-различна рецепта, а от мин.година меся с машина (че е по-лесно ). А пък на мен с квас, никога не ми ставаше на конци козунакът, сега вече ползвам мая.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7767
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
- Дал благодарност: 2567 пъти
- Получил благодарност: 1437 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Благодаря Дафи. Ще го пробвам и ще пиша за резултата.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
-
- Кафе машина
- Мнения: 4904
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 364 пъти
- Получил благодарност: 313 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Първия козунак с мая направих по рецепта на една дама в Ютуб, беше рецепта за начинаещи без много месене, после още много неща съм правила по нейни рецепти, вкусно у Вали се нарича каналът ѝ (не зная дали е редно да го пиша?), видеата са хем подробни, хем кратки.
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6085
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2276 пъти
- Получил благодарност: 1294 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
От 2-3 години си мисля за малки козуначета и чак днес реализирах частично желанието си. Нямах време за поръсване със захар, за слагане на стафиди, нито сплетох нещо. Опитах се да набуча стафиди, но не ми се получи. Тестото беше готово, направих топчета и изпекох. Със стафиди и захар отгоре щяха да са по-сладки, но и така няма да останат. Пекох 30 мин. на 180°, дори последните 5-6 мин. изключих фурната. За 12 козуначета направих половината от тази рецепта. Който обича сладко, може да увеличи стевията.
7 г суха мая (френската)
600 г брашно
2-3 яйца и се допълва до 400 г с прясно мляко (общо яйца + мляко да е 400 г)
100 г захар
12,5 г стевия (равнява се на 50 г захар)
150 г мазнина (олио и масло 1:1)
1/2 ч.л. сол
1 пакетче ванилия
- настъргана лимонова кора
- стафиди (добавят се при оформяне на козунака)
7 г суха мая (френската)
600 г брашно
2-3 яйца и се допълва до 400 г с прясно мляко (общо яйца + мляко да е 400 г)
100 г захар
12,5 г стевия (равнява се на 50 г захар)
150 г мазнина (олио и масло 1:1)
1/2 ч.л. сол
1 пакетче ванилия
- настъргана лимонова кора
- стафиди (добавят се при оформяне на козунака)
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7767
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
- Дал благодарност: 2567 пъти
- Получил благодарност: 1437 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Алис, изглеждат вкусно, а средното ти козуначе си има очички и носленце
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6085
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2276 пъти
- Получил благодарност: 1294 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Те всички си имаха, Пепеляш, но стафидите просто изхвръкнаха и изпопадаха. Сега се загледах - има точица тесто за носле.
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7767
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
- Дал благодарност: 2567 пъти
- Получил благодарност: 1437 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Браво Алис, бързаче си. Аз тези дейности ще ги върша в събота.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"