Как се прави хубав козунак?
Re: Как се прави хубав козунак?
и аз съм почти готова остава ми да изпека втората и третата част
моята рецепта е от една пловдиивска майсторица, от преди сигурно 50-60 г, ще ви я напиша в двата варианта които пробвах тази година
в скобите - моите промени
1 кг брашно (от това на София мел за баници)
1 ч.л. сол
250 мл мляко (300 мл)
250 г захар
6 яйца (4 жълтъка + 3 цели яйца)
40 г прясна мая
200 г смесена мазнина, при нея е 150 г мас+30 г масло+ 20 г олио), (аз сложих 100 г масло + 50 г свинска мас + 50 г олио от гроздови семки)
настъргана лимонова кора
1 с.л. уиски (това имах подръка, че даже 15 годишно беше )
Млякото стоплих и ароматизирах с една шушулка ванилия, оставих да престои 30 мин, докато ми се темперират продуктите.
Брашното пресях в купата на верния ми робот, който меси с едната си ръка вместо мен По ръба сипах солта и направих кладенче в средата.
Натроших маята с 2 ч.л. захар (от общото количество), плюс 3-4 ч.л. брашно, и 50-60 мл мляко, пак от общото.
Разбих яйцата със захарта и останалото мляко, не на пяна, а просто да стане еднородна смес, и да се разтопи захарта. Тук идва лимоновата кора и уискито.
Смесих мазнините и ги разтопих, поохладих.
И започнах да смесвам - сипах маята в робота, пуснах го и започнах да наливам яйчената смес, като се пое, налях полека и мазнините. Доомесих на ръка, защото това количество е много за моя робот и тестото започва да се увива по куката нагоре. Сложих в намазана с масло купа и покрих с фолио, оставих да втасва, и накрая оформих с още съвсем малко мазнина.
Направих тая работа 2 пъти, като единия път с 6 яйца, а втория път с това в скобите.
от тия две порции излязоха 3 рула с по три фитила, 1 с два, един кръгъл с дупка (20см), един кръгъл малък (16 см) и 12 малки козуначета във форма за мъфини. Пълнежите са какао и захар, стафиди и черни череши накиснати в уиски и мляко, захаросани портокалови кори и бадеми.
снимка на първите, малко ги попрепекох отгоре
и разрезче
и най-важното, след като излязат от фурната и мааалко поизстинат, ги изваждам от формите и ги слагам наопаки, за да не се спихнат. Италианците панетонето го охлаждат, като набучват шишове в основата и го окачват да изстива с главата надолу
моята рецепта е от една пловдиивска майсторица, от преди сигурно 50-60 г, ще ви я напиша в двата варианта които пробвах тази година
в скобите - моите промени
1 кг брашно (от това на София мел за баници)
1 ч.л. сол
250 мл мляко (300 мл)
250 г захар
6 яйца (4 жълтъка + 3 цели яйца)
40 г прясна мая
200 г смесена мазнина, при нея е 150 г мас+30 г масло+ 20 г олио), (аз сложих 100 г масло + 50 г свинска мас + 50 г олио от гроздови семки)
настъргана лимонова кора
1 с.л. уиски (това имах подръка, че даже 15 годишно беше )
Млякото стоплих и ароматизирах с една шушулка ванилия, оставих да престои 30 мин, докато ми се темперират продуктите.
Брашното пресях в купата на верния ми робот, който меси с едната си ръка вместо мен По ръба сипах солта и направих кладенче в средата.
Натроших маята с 2 ч.л. захар (от общото количество), плюс 3-4 ч.л. брашно, и 50-60 мл мляко, пак от общото.
Разбих яйцата със захарта и останалото мляко, не на пяна, а просто да стане еднородна смес, и да се разтопи захарта. Тук идва лимоновата кора и уискито.
Смесих мазнините и ги разтопих, поохладих.
И започнах да смесвам - сипах маята в робота, пуснах го и започнах да наливам яйчената смес, като се пое, налях полека и мазнините. Доомесих на ръка, защото това количество е много за моя робот и тестото започва да се увива по куката нагоре. Сложих в намазана с масло купа и покрих с фолио, оставих да втасва, и накрая оформих с още съвсем малко мазнина.
Направих тая работа 2 пъти, като единия път с 6 яйца, а втория път с това в скобите.
от тия две порции излязоха 3 рула с по три фитила, 1 с два, един кръгъл с дупка (20см), един кръгъл малък (16 см) и 12 малки козуначета във форма за мъфини. Пълнежите са какао и захар, стафиди и черни череши накиснати в уиски и мляко, захаросани портокалови кори и бадеми.
снимка на първите, малко ги попрепекох отгоре
и разрезче
и най-важното, след като излязат от фурната и мааалко поизстинат, ги изваждам от формите и ги слагам наопаки, за да не се спихнат. Италианците панетонето го охлаждат, като набучват шишове в основата и го окачват да изстива с главата надолу
Re: Как се прави хубав козунак?
Лоиз, прекрасни са ти кузунаците
Пожелавам ти весели празници с любими хора
Пожелавам ти весели празници с любими хора
Re: Как се прави хубав козунак?
Днес направих козунаците по рецептата и технологията на Тутти. Станаха страхотни
Благодаря ти, Тутти за разлика от други години не усетих, че се занимавам с това отговорно нещо наречено козунак
Само дето беше малко по-топличко в къщи
Да бъде светло и спокойно в домовете ви!
Благодаря ти, Тутти за разлика от други години не усетих, че се занимавам с това отговорно нещо наречено козунак
Само дето беше малко по-топличко в къщи
Да бъде светло и спокойно в домовете ви!
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1437
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 81 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
И аз да споделя, по рецептата на Тутти ги направих козунаците без да променям абсолютно нищо. Наистина забъркване стана супер, като ме беше страх да не стане на топчета тестото, но не, тестото стана гладко и пухкаво. И мен като Тити обаче ме затрудни месенето с една ръка,( май си трябва здрава ръчица) и плетенето на много мекото тесто. Другия път ще слагам повече брашно за по-лесно сплитане. Втасването във фурната е Наистина става бързо по този начин козунака и вкуса е страхотен! Благодаря, Тутти за споделената рецепта
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
- jozefin
- Кафе машина
- Мнения: 4462
- Регистриран на: Дек 5, '09, 10:28
- Местоположение: Ловеч, 200 m надморска височина, умереноконтинентален климат
- Дал благодарност: 111 пъти
- Получил благодарност: 346 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Моят въобще не стана на конци, а на шупли. И доста ронлив.
И аз спазих рецептата, с тази разлика, че сложих 8 дребни яйца, а не 6 едри . Но то е такова и уточнението на Тутти.
И аз спазих рецептата, с тази разлика, че сложих 8 дребни яйца, а не 6 едри . Но то е такова и уточнението на Тутти.
Re: Как се прави хубав козунак?
И моят така, също като при теб. Стана на шупли и ронлив. Сложих 7 яйца плюс един белтък, размер М. Мазнината ми беше 70 към 30 краве масло и олио. Някъде сбърках технологията, явно. Обаче, за сметка на това, стана точно толкова невероятно вкусен, колкото трябва да бъде. Направих два козунака плюс доза кифлички. Днес доядохме последния козунак, сухичък, ама кой ти го отчита при този вкус.jozefin написа:Моят въобще не стана на конци, а на шупли. И доста ронлив.
И аз спазих рецептата, с тази разлика, че сложих 8 дребни яйца, а не 6 едри . Но то е такова и уточнението на Тутти.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Как се прави хубав козунак?
Кознаците ми ПАК не станаха на конци, както обикновено , и по рецептата на Тутти (само масло сложих, май това обърка работата, но ароматът беше божествен), и по втора и по трета рецепта, и кифличките ми нямаха конци, но това е както винаги, аз и тестото сме на вие, впрегнах ММ да меси и пак не ми се получи, трябва да ме няма сигурно в къщата, че да стане козунак.
При толкова провали да се чуди човек на мерака ми.
На Тутти - не беше ронлив, много сочен, много вкусен, от огромната тава не остана троха:
Другата рецепта, с мармалад, ММ го би 15 минути в плота , имаше някакви зачатъци на конци, ама не съвсем, това е, защото и аз участвах, догодина няма да се вясвам изобщо пред козунаците:
Този е с шоколад , и той яде бой:
И две тави кифлички, докато се сетя да снимам останаха само тези:
При толкова провали да се чуди човек на мерака ми.
На Тутти - не беше ронлив, много сочен, много вкусен, от огромната тава не остана троха:
Другата рецепта, с мармалад, ММ го би 15 минути в плота , имаше някакви зачатъци на конци, ама не съвсем, това е, защото и аз участвах, догодина няма да се вясвам изобщо пред козунаците:
Този е с шоколад , и той яде бой:
И две тави кифлички, докато се сетя да снимам останаха само тези:
Re: Как се прави хубав козунак?
Според мен за това да не втаса или да не стане на конци има пряка вина захарта (по-точно заместителите, които слагат вътре напоследък ) Миналата година 2 пъти не ми се получи, докато се светна, че съм с някаква непозната захар, незнайно от кого донесена вкъщи. После се получаваше от раз. И никога не съм блъскала, месила до припадък и такива работи Аз просто нямам физика за това.
Като прочетох на Тутти рецептата, установих, че е много сходна с моята Еми и там няма блъскане и налагане с какви ли не сечива
Аз тая година изхитрувах и претоварих хлебопекарната с повече грамаж и на практика тя меси вместо мен Пак се получи всичко Лошото е, че се изяде
Като прочетох на Тутти рецептата, установих, че е много сходна с моята Еми и там няма блъскане и налагане с какви ли не сечива
Аз тая година изхитрувах и претоварих хлебопекарната с повече грамаж и на практика тя меси вместо мен Пак се получи всичко Лошото е, че се изяде
Никога не е късно да засадиш клематис...
Re: Как се прави хубав козунак?
Tobo, страхотно изглежда
и аз да си кажа мислите - като е нарязан, няма как да има конци конците се виждат, когато се разчупва. Печенето също е много важно - на Рачето системата с по-ниска температура в началото и засилване накрая е много добра, така бухва равномерно и не се разкъсва плетката отгоре - аз на моите първи не го направих, и се развалиха плетките, и се разместиха бадемите.
но иначе смятам, че това са ми най-добрите козунаци до момента с истинска ванилия от шушулка, и с домашни яйца, много жълти станаха. като грешка отчитам, че не запекох бадемите. Купих небелени, бланширах ги за да ги обеля и те си останаха влажни и отгоре, и вътре в козунака. Също можеше да сложа повече стафиди.
ето ги в пълната им прелест
бебчетата са със захаросани портокалови корички
от структурата съм много доволна. но не намерих разлика между тези с повече жълтъци и тези само с цели яйца, освен в цвета, естествено
и аз да си кажа мислите - като е нарязан, няма как да има конци конците се виждат, когато се разчупва. Печенето също е много важно - на Рачето системата с по-ниска температура в началото и засилване накрая е много добра, така бухва равномерно и не се разкъсва плетката отгоре - аз на моите първи не го направих, и се развалиха плетките, и се разместиха бадемите.
но иначе смятам, че това са ми най-добрите козунаци до момента с истинска ванилия от шушулка, и с домашни яйца, много жълти станаха. като грешка отчитам, че не запекох бадемите. Купих небелени, бланширах ги за да ги обеля и те си останаха влажни и отгоре, и вътре в козунака. Също можеше да сложа повече стафиди.
ето ги в пълната им прелест
бебчетата са със захаросани портокалови корички
от структурата съм много доволна. но не намерих разлика между тези с повече жълтъци и тези само с цели яйца, освен в цвета, естествено
Re: Как се прави хубав козунак?
Това са първия козунак и коз.руло в живота ми
По рецептата на Тути Никакви конци, шупли и мноооого СУХ
Не знам коя съставка прави козунака по-влажен, но ако не го открия се отказвам да правя.
Има и предимства- къщата замирисва прекрасно
По рецептата на Тути Никакви конци, шупли и мноооого СУХ
Не знам коя съставка прави козунака по-влажен, но ако не го открия се отказвам да правя.
Има и предимства- къщата замирисва прекрасно