Страница 5 от 89

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Апр 18, '17, 21:35
от azalia
ivrabetsa написа:Заварена е,така че не мога да съм напълно сигурен,но мисля че е Бърнсуик.На предната страница съм постнал снимка на зрели плодове.
Да,на Брънсуик ми прилича.Проф. Серафимов ми го хвали много този сорт и ще си заложа резници от него.Нещо не мога да качвам снимки иначе щях да покажа и моите придобивки-Черна кадота,Бяла кадота,Ахтополска17,Бяла италианска.А другата седмица ще прибавя към колекцията и Поморийска 6 и Поморийска 24.Всички са 3-годишни дръвчета,добре развити,подбрани сортове според това да са със затворено око,период на зреене,студоустойчивост,издържливост на транспорт/поморийска24/ и не на последно място вкус.

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Апр 19, '17, 12:04
от ivrabetsa
Добър избор! Тази смокиня е формирана като дръвче и е с 15-тина см. дебело стъбло.Имам още две Поморийска с по над 30 см.дебелина,които орязах здраво есента, че бяха много високи и хем сенчеха, хем не можеха да се оберат. Оставих и няколко млади"дивачки ",които ще пробвам да присадя високо.

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Апр 19, '17, 18:57
от apis
azalia , бяла кадота и квебек кадота , два различни сорта ли са ? Или са еднакви ?
Понеже и квебек кадота е светъл,бял,и ми казаха,че е студоустойчив,т.к. е канадски сорт.

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Апр 19, '17, 20:22
от kim
Малко снимки от днес. Смокините не са мои, но са на една ръка разстояние :dovolen:
Дръвчетата са различни.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Апр 19, '17, 20:54
от azalia
Страхотни смокини Ким.При нас едва сега тръгват да се разлистват,доста е хладно,въпреки че сме много на юг и на изток. :mrgreen: При нас духа един много подъл североизточен вятър и всичко съсипва.

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Апр 19, '17, 21:35
от Daniela Pargu
Е, не е честно! :eeeh:
Живеем в различни Българии!
При нас нищо няма още - днес разглеждах смокинята- няма признаци на живот!
А бе,ще берем вашите :hihihi:

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Апр 19, '17, 21:41
от Di_Va
Мале, Ким, а моите две смокини втора зима мръзнат и стартират от нулата :ufff: :ufff: :ufff: . Сорт ли не улучих, мястото ли им е кофти не знам!
Ще търся някакви по-студоустойчиви сортове, Таралас дали предлага такива? Пък в нашия край уж си оцеляват, дали опитите ми да ги формирам като дръвчета, ми изиграват лоша шега?

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Апр 19, '17, 22:21
от apis
Да,и моята смокиня е покарала зелени пъпчици на клончето,почти до повърхността на земята.И това си се повтаря така.
Дали ще има поне листа за чай и за сироп,че то смокини няма да има.
kim ,

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Апр 19, '17, 22:23
от apis
kim , тези смокини са високи сигурно поне 2-3 метра.

Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна

Публикувано на: Апр 19, '17, 22:29
от Di_Va
Ми за чай листа ще имаме, ама а искам и плод да имам. Не знам дали при смокините е нужен по-продължителен период, за да направят стабилна коренова система, и чак след това да спрат да измръзват? И друго се чудя, формирани като дърво ли ще са по-студоустойчиви или ако останат като храсти?