Да поприказваме за доматите - 2017
Модератор: Миша
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Благодаря добре съм.MitkoGeorgiev написа:Здрасти Трол. Като гледам не е само студено а небето се е отворило над Монреал. При теб как е?troll написа: И за да не спамя, тук е студено и не съм садил нищо.
MotacillaAlba ! !
Не можах да ви изпреваря тази година.
Аз съм от южната част на остров Монреал. А проблемите са в източния край на северната част. Срещу тях се е скъсала дига/язовирна стена и малко ги е заляло.
Та заради тях са вдигнали и са извънредните мерки и вие сте чули за това.
А тук вали 2.5 пъти повече от София и пролетес, като се топи снега много реки излизат от коритата и наводняват околните къщи. Ма с туй се свиква.
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Ами аз миналата година ви обещах, че ще бъда пръв тази година.MotacillaAlba написа:Алис, каква е тази работа с премахването на първите цветове? Не ми е известна. Защо трябва да го правиш? Не че, ще ми даде сърце, но така мисля, защото не зная каква е причината - моля те да споделиш.alys написа:Рени и Иванина да покажат червени домати - трябва да са узрели Лабрадорите или поне първите (О, пропуснала съм поста на Рени от Гергьовден - браво, Рени!). Моите имат средни доматчета, но продължават усилено да цъфтят и връзват. Реших да премахна първите едри цветове на някои сортове, при които се открояваха по големина бутончетата. Дори да съм сгрешила, не е фатално. Мисля, че при някои сортове не се налага.
Трол, миналогодишният ти рекорд за добив от 1 корен е ненадминат
Аз съм в съревнование със себе си и за догодина си обещавам да издърпам сезона с още десетина дни, като направя моята т.нар. "оранжерия" малко по топла, с което да компенсирам тазгодишното изоставане на разсада заради студовете. По този начин ще удължа сезона и от другия му край (есенното устискване) и може би ще осъществя преследваната цел за 7 месеца в годината собствени пресни домати.
Е ся...
Есента направих наполовина поредната си оранжерия и канцелирах проекта.
Обаче смятам, че теоретично съм избистрил концепцията, която ще споделя тук.
Много хора, топлят оранжерията с печка. Според мен, туй не е много умно.
Трябва да се топли земята под оранжерията и то в дълбочина около 50 см.
За целта вече имам топлещ кабел за 3м2. Полага се в пясъчно легло и е хубава идея отгоре да се защити с мрежа, щото ще копаете там. Тогаз греете корените и самите домати.
Проблем ще е влагата, щото земята е мокра и затоплена ще освобождава много влага, но ще проветряваме.
- хортензия
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1011
- Регистриран на: Фев 12, '12, 15:44
- Местоположение: Силистра
- Дал благодарност: 135 пъти
- Получил благодарност: 143 пъти
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Ей такива домати никога не съм имала Къщичка ,благодаря ти за семената
Воловско сърце има повече цвят отколкото листа
За сравнение това е Ръгби,който уж бил ранен,не се подлъгвайте изобщо няма да е ранен.
Воловско сърце има повече цвят отколкото листа
За сравнение това е Ръгби,който уж бил ранен,не се подлъгвайте изобщо няма да е ранен.
-
- Виенско кафе
- Мнения: 418
- Регистриран на: Дек 30, '15, 18:36
- Местоположение: София - 850 м. над морето
- Получил благодарност: 9 пъти
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Здравей, каква е идеята да дигнеш маркучите на десетина см. над семята. Не се ли мокрят листата под тях при поливане?хортензия написа:Ей такива домати никога не съм имала Къщичка ,благодаря ти за семената
Воловско сърце има повече цвят отколкото листа
За сравнение това е Ръгби,който уж бил ранен,не се подлъгвайте изобщо няма да е ранен.
Алкохолът убива нервните клетки и така остават само спокойните!
- хортензия
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1011
- Регистриран на: Фев 12, '12, 15:44
- Местоположение: Силистра
- Дал благодарност: 135 пъти
- Получил благодарност: 143 пъти
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Да ти кажа честно ,не съм търсила определена височина.Първата година бяха на земята,но много често се запушваха,после ММ ги вдигна като ги опъна с тел ,за да не увисват,а аз на тази тел привързвам сезала и омотавам около растенията.Постепенно при всяко колтучене премахвам и по един лист отдолу и така почти не остават листа под маркуча.
- MotacillaAlba
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1072
- Регистриран на: Юли 10, '15, 14:36
- Местоположение: градина в полите на Рила
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Алис, Миша, благодаря за отговорите. Това е много интересно и тази година ще наблюдавам внимателно при кои сортове се получава такъв ефект.
Трол, защо не си направиш оранжерията в стил "повдигнати лехи"? Двойна изолация с въздушен слой най-отдолу, пръстта отгоре, след това топлиш с каквото пожелаеш или с което ти е най-изгодно...
Аз планирам да сложа изолация на моята оранжерия-тераса за да не са контейнерите с пръст направо върху цимента. Тъй като помещенията под нея не се отопляват и откъм пода се вкарва много студ през зимата.
Трол, защо не си направиш оранжерията в стил "повдигнати лехи"? Двойна изолация с въздушен слой най-отдолу, пръстта отгоре, след това топлиш с каквото пожелаеш или с което ти е най-изгодно...
Аз планирам да сложа изолация на моята оранжерия-тераса за да не са контейнерите с пръст направо върху цимента. Тъй като помещенията под нея не се отопляват и откъм пода се вкарва много студ през зимата.
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Не става!
Толината, като тока и водата търси най-малкото съпротивление и минава оттам .
Туй дето го описваш в центъра на сандъците, баш дето са корените ще е десетина градуса по- ниска температурата
Щото топлината, ще излиза отстрани и ще топли оранжерията, а корените ще са най-студени.
Ако правилно съм те разбрал.
Същото е при готвенето.
Котлон е едно, индукция - друго, а бързовар - трето.
Толината, като тока и водата търси най-малкото съпротивление и минава оттам .
Туй дето го описваш в центъра на сандъците, баш дето са корените ще е десетина градуса по- ниска температурата
Щото топлината, ще излиза отстрани и ще топли оранжерията, а корените ще са най-студени.
Ако правилно съм те разбрал.
Същото е при готвенето.
Котлон е едно, индукция - друго, а бързовар - трето.
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Ето ги Лабрадорите!
Ето и другите.Закъсняват в сравнение с друга година с около 15-20 дни.
Ето и другите.Закъсняват в сравнение с друга година с около 15-20 дни.
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Може ли да обясниш за ъъъъъъ...по бавно загряващите,защо в сандъците ще бъде по студено!Аз използвам високи лехи в оранжерията най вече,защото мислех,че затоплям по лесно почвата!troll написа:Не става!
Толината, като тока и водата търси най-малкото съпротивление и минава оттам .
Туй дето го описваш в центъра на сандъците, баш дето са корените ще е десетина градуса по- ниска температурата
Щото топлината, ще излиза отстрани и ще топли оранжерията, а корените ще са най-студени.
Ако правилно съм те разбрал.
Същото е при готвенето.
Котлон е едно, индукция - друго, а бързовар - трето.
Какъв е по добрия начин за ранно отлеждане?Моите сандъци са високи около 50 сантиметра над земята.
Re: Да поприказваме за доматите - 2017
Ами защото издигнатото съндъче е все едно саксия.И температурата е по-ниска,отколкото в земята.При мене в разсадника всички растения е прибират зимата в оранжерии макар и неотопляеми,понеже ми се е случвало зимоустойчиви растения,които си зимуват прекрасно засадени в земята,в контейнери обаче да мръзнат.В оранжерията имам засаден в земята зокум,който изкарва зимите безпроблемно,а тези ,които са до него,но в саксии имат винаги по някой повреден клон и листа покафенели. тук-таме.reni7377 написа:Може ли да обясниш за ъъъъъъ...по бавно загряващите,защо в сандъците ще бъде по студено!Аз използвам високи лехи в оранжерията най вече,защото мислех,че затоплям по лесно почвата!troll написа:Не става!
Толината, като тока и водата търси най-малкото съпротивление и минава оттам .
Туй дето го описваш в центъра на сандъците, баш дето са корените ще е десетина градуса по- ниска температурата
Щото топлината, ще излиза отстрани и ще топли оранжерията, а корените ще са най-студени.
Ако правилно съм те разбрал.
Същото е при готвенето.
Котлон е едно, индукция - друго, а бързовар - трето.
Какъв е по добрия начин за ранно отлеждане?Моите сандъци са високи около 50 сантиметра над земята.
Това за затоплянето корените на доматите има логика.Нали навреметоз се правеше биоотопление от прясна оборска тор ,зарита в земята.