Тропическите плодове
Тропическите плодове
Дракон/Dragon
Драконовите плодове са красиви плодове, отглеждани в Югоизточна Азия, Мексико, Централна и Южна Америка и Израел. Всъщност, това е плод на вид кактус, а плодовете се предлага в 3 цвята: 2 са с розова кожа, но с различен цвят месо (едните в бяло, а другите в червено), докато друг тип е жълт с бяло месо. Дракон плодовете са с ниско съдържание на калории и предлагат множество хранителни вещества, включително витамин С, фосфор, калций, както и фибри и антиоксиданти.
Сладки и хрупкави, с аромат, който е нещо като кръстоска между киви и круши.
Други имена: Питая, Драконов плод, Ягода-круша /Pitahaya, dragonfruit, strawberry pear/
Тип: Кактус
Родина: Централна Америка
Описание: розови, кръгли, едри плодове, могат да бъдат до 5 инча дълги. Месото може да бъде в бяло или пурпурно. Някои видове може да имат златни кожа и вътрешност. Съществуват множество малки черни семена.
Издържливост: Зони 10/11
Размножаване: семена или резници
Употреба: Змейските плодове обикновено се консумират пресни и охладени. Може също да се използват за ароматни десерти.
Драконовите плодове са красиви плодове, отглеждани в Югоизточна Азия, Мексико, Централна и Южна Америка и Израел. Всъщност, това е плод на вид кактус, а плодовете се предлага в 3 цвята: 2 са с розова кожа, но с различен цвят месо (едните в бяло, а другите в червено), докато друг тип е жълт с бяло месо. Дракон плодовете са с ниско съдържание на калории и предлагат множество хранителни вещества, включително витамин С, фосфор, калций, както и фибри и антиоксиданти.
Сладки и хрупкави, с аромат, който е нещо като кръстоска между киви и круши.
Други имена: Питая, Драконов плод, Ягода-круша /Pitahaya, dragonfruit, strawberry pear/
Тип: Кактус
Родина: Централна Америка
Описание: розови, кръгли, едри плодове, могат да бъдат до 5 инча дълги. Месото може да бъде в бяло или пурпурно. Някои видове може да имат златни кожа и вътрешност. Съществуват множество малки черни семена.
Издържливост: Зони 10/11
Размножаване: семена или резници
Употреба: Змейските плодове обикновено се консумират пресни и охладени. Може също да се използват за ароматни десерти.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Тропическите плодове
Дуриан/Durian - известен като "цар на плодовете"
Родина: Малайзия и Борнео
Плод: Овалните бодливи плодове са 6/12 инча дълги и може да тежат до 18 килограма. Плодът е известен като" кралят на плодовете "в Азия. Хората обикновено или го обичат заради уникалния му карамелен вкус, или го мразят заради неговата силно неприятна миризма. Някои компании дори забраняват консумацията на плодове в закрити помещения. Забранен е и за транспортиране между държавите, заради силната миризма
Размножаване: Повторно присаждане и семена
Употреба: Консумира се най-вече в прясно състояние. Използва се и в различни десерти.
Родина: Малайзия и Борнео
Плод: Овалните бодливи плодове са 6/12 инча дълги и може да тежат до 18 килограма. Плодът е известен като" кралят на плодовете "в Азия. Хората обикновено или го обичат заради уникалния му карамелен вкус, или го мразят заради неговата силно неприятна миризма. Някои компании дори забраняват консумацията на плодове в закрити помещения. Забранен е и за транспортиране между държавите, заради силната миризма
Размножаване: Повторно присаждане и семена
Употреба: Консумира се най-вече в прясно състояние. Използва се и в различни десерти.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Тропическите плодове
Плодове от Фуксия/Fuchsia
Плодовете от фуксия са годни за консумация и се използват за направата на конфитюри.
Плодовете от фуксия са годни за консумация и се използват за направата на конфитюри.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Тропическите плодове
Малайско цариградско грозде/Grossela
Употреба: grosella плодовеje обикновено са прекалено кисели за ядене, но може да бъде приготвена за употреба на напитки, сосове и желета. Тя ще се превърне ярко червено, когато се сготви.
Употреба: grosella плодовеje обикновено са прекалено кисели за ядене, но може да бъде приготвена за употреба на напитки, сосове и желета. Тя ще се превърне ярко червено, когато се сготви.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Тропическите плодове
Guanabaha
Зелените, с форма на сърце плодове са покрити с меки бодли. От тях се правят сладоледи и напитки. Някои сортове не са с фибри и могат да се ядат пресни. Тя е с високо съдържание на витамини В1, В2 и C.
Зелените, с форма на сърце плодове са покрити с меки бодли. От тях се правят сладоледи и напитки. Някои сортове не са с фибри и могат да се ядат пресни. Тя е с високо съдържание на витамини В1, В2 и C.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Тропическите плодове
Гуава/Guava
Това са най-често култивираните плодове в света. Гуава са кръгли, със светло-жълта или зелена кожа. Те имат много силен, сладък мирис. Отвътре могат да бъдат бели, жълти, или светло / тъмно розово. Могат да се ядат пресни или използват в напитки, десерти и други храни.
Това са най-често култивираните плодове в света. Гуава са кръгли, със светло-жълта или зелена кожа. Те имат много силен, сладък мирис. Отвътре могат да бъдат бели, жълти, или светло / тъмно розово. Могат да се ядат пресни или използват в напитки, десерти и други храни.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Тропическите плодове
jaboticaba
Родина: Бразилия, Боливия, Парагвай, Северна Аржентина
Плод: Плодовете са кръгли, могат да варират по цвят от зелен до тъмно лилаво. Месото вътре е с бял или розов цвят.
Размножаване: присаждане, семена (при засаждане от семена може да отнеме до 15 години, за да започне производство на плодове)
Употреба: jaboticaba се консумират пресни или направени в желета, конфитюри и сокове. Те трябва да бъдат обелени да се намали размера на танин.
Родина: Бразилия, Боливия, Парагвай, Северна Аржентина
Плод: Плодовете са кръгли, могат да варират по цвят от зелен до тъмно лилаво. Месото вътре е с бял или розов цвят.
Размножаване: присаждане, семена (при засаждане от семена може да отнеме до 15 години, за да започне производство на плодове)
Употреба: jaboticaba се консумират пресни или направени в желета, конфитюри и сокове. Те трябва да бъдат обелени да се намали размера на танин.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Тропическите плодове
Jakfruit
jackfruit е най-големият годен за консумация плод на дърво в света. Може да тежи до 75 килограма. Острата кожа е жълто-зелена. Месото вътре е жълто. jackfruit понякога имат неприятна миризма.
Дървото е далечен роднина на смокиново дърво.
jackfruit често се консумират пресни или използвани в ястия. Семената са годни за консумация и може да бъдат варени или печени.
jackfruit е най-големият годен за консумация плод на дърво в света. Може да тежи до 75 килограма. Острата кожа е жълто-зелена. Месото вътре е жълто. jackfruit понякога имат неприятна миризма.
Дървото е далечен роднина на смокиново дърво.
jackfruit често се консумират пресни или използвани в ястия. Семената са годни за консумация и може да бъдат варени или печени.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Тропическите плодове
Киви/Кiwi
Киви са добър източник на хранителни вещества, които са с високо съдържание на витамини А, С и Е.
Родина: Китай /в Нова Зенландия са принесени от мисионери/
Кивито е полезен плод, добър източник на калий.
КОКТЕЙЛ ОТ ПРЕСНИ ЯГОДИ И КИВИ
Пресни ягоди и киви е супер-лесна и вкусна комбинация за плодови десерти. След като ги нарежете и посипете със захар, те пускат свой собствен сос.
Съставки: Няколко пресни ягоди, нарязани на четвъртинки.
Едно обелено и нарязано на парченца киви
1 / 4 чаша захар
1 суп. лъж. мед
1 1 / 2 чаша сода
Начин на приготвяне: Изсипете плодове, захар и мед в купа и объркайте с лъжица. Сложете в хладилник за 1 до 3 часа. В охладени чаши за коктейл сложете лъжица от плодовата смес и отгоре допълнете със сода.
Киви са добър източник на хранителни вещества, които са с високо съдържание на витамини А, С и Е.
Родина: Китай /в Нова Зенландия са принесени от мисионери/
Кивито е полезен плод, добър източник на калий.
КОКТЕЙЛ ОТ ПРЕСНИ ЯГОДИ И КИВИ
Пресни ягоди и киви е супер-лесна и вкусна комбинация за плодови десерти. След като ги нарежете и посипете със захар, те пускат свой собствен сос.
Съставки: Няколко пресни ягоди, нарязани на четвъртинки.
Едно обелено и нарязано на парченца киви
1 / 4 чаша захар
1 суп. лъж. мед
1 1 / 2 чаша сода
Начин на приготвяне: Изсипете плодове, захар и мед в купа и объркайте с лъжица. Сложете в хладилник за 1 до 3 часа. В охладени чаши за коктейл сложете лъжица от плодовата смес и отгоре допълнете със сода.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Тропическите плодове
longan наричат се още "Очите на дракона"
Родина: Китай
longan плодове са с тънка, жилава кожа, която е много лесно да се отстрани. Отвътре е бяла маса с едно черно семе в средата, което е дало името "очите на дракона".
longan плодове обикновено се консумират пресни, но се използва също и в много десерти, и напитки.
Родина: Китай
longan плодове са с тънка, жилава кожа, която е много лесно да се отстрани. Отвътре е бяла маса с едно черно семе в средата, което е дало името "очите на дракона".
longan плодове обикновено се консумират пресни, но се използва също и в много десерти, и напитки.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;