Ястия с риба
Re: Ястия с риба
Чудесно. Един Иван Звездев от Троян
Чувала съм, че се прави страхотна рибена чорба и от глава на сьомга.
Досега не съм готвила рибена супа, но това е ястие, което е много специално. Баба ми готвеше.
Чувала съм, че се прави страхотна рибена чорба и от глава на сьомга.
Досега не съм готвила рибена супа, но това е ястие, което е много специално. Баба ми готвеше.
Re: Ястия с риба
понеже Arida се заинтересува, ще напиша рецептата за пъстърва върху канапе от зеленчуци, изпечена във фурна.
Всъщност рецептата е пълна импровизация от всякакви зеленцуци, които ви се намират в къщи. В случая аз задуших в зехтин лук, морков, няколко останали ми големи гъбени пънчета, целина и девисил на листа и глави, които имам замразени във фризера. Добавих и нарязани маслини без костилки. Приготвя се в плик, но аз понеже нямах направих импровизиран такъв от фолио. На дъното се настила слой зеленчуци, върху него рибата предварително подправена със сол, чер пипер и лимонов сок. Отгоре върху пъстървата се поставят няколко кръгчета пресен домат. Налива се малко бяло вино, върху рибата се пръсва малко зехтин, захлупва се хубаво с фолиото и се пече 20 мин. Отваря се отгоре и се запича на горен реотан още малко. Да опиша как се прави ми отне повече време, отколкото да я сготвя
Всъщност рецептата е пълна импровизация от всякакви зеленцуци, които ви се намират в къщи. В случая аз задуших в зехтин лук, морков, няколко останали ми големи гъбени пънчета, целина и девисил на листа и глави, които имам замразени във фризера. Добавих и нарязани маслини без костилки. Приготвя се в плик, но аз понеже нямах направих импровизиран такъв от фолио. На дъното се настила слой зеленчуци, върху него рибата предварително подправена със сол, чер пипер и лимонов сок. Отгоре върху пъстървата се поставят няколко кръгчета пресен домат. Налива се малко бяло вино, върху рибата се пръсва малко зехтин, захлупва се хубаво с фолиото и се пече 20 мин. Отваря се отгоре и се запича на горен реотан още малко. Да опиша как се прави ми отне повече време, отколкото да я сготвя
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Ястия с риба
Мдаааа, минах набързо из темичката, попрочетох за духовия оркестър на Троян, както и за троянския Иван Звездев Рекох да ви подразня с едно морско блюдо "Кошнички с морски деликатеси". Голяма вкусотия, ама майката му е да го докараш откъм фантазия - става ЧУДНО Бон Апети
"Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя" - Пабло Пикасо
Re: Ястия с риба
Ееееее, Лиле, хвана ме на тясно Чакай сега да си припомня
Пиша каквото и както съм слагала аз, не както е по рецептата, която четох...
Нарязвате на дребно една глава лук и запържвате в 75 гр. масло. След това добавяте нарязана на кубчета риба (по ваш избор) и запържвате до златисто. Прибавяте около 100 гр ситно нарязани мариновани гъби и замразени зеленчуци и задушавате до омекване. След това добавяте нарязани рулца от раци, предварително сварени миди (около 200 гр) и скариди (около 200гр). Задушавате за около 5-10 минути. Добавяте сол на вкус, бял пипер, малко Пикантина, девисил, 1 супена лъжица соев сос и след около 1-2 минути сваляте от котлона.
Кошничките се приготвят от готови кори за баница. Вземате 2-3 листа от корите и ги нарязвате на парчета с размери 6/10см. Всяко се намазва с разтопено масло и се слепват по три парчета, като ъглите се разминават. Поставят се в гюведже, като корите се оформят да застанат хубаво по дъното и стените на съда, за да се постигне формата на кошничка. Така подготвени в гюведжетата суровите кошнички се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна до зачервяване. Оставят се да изстинат, вадят се от гюведжетата и се пълнят с вече готовата плънка. Поднасят се наръсени със ситно нарязан пресен магданоз.
Да ви е сладко и дано съм успяла да обясня правилно, че след биричката ми се приспа нещо
Пиша каквото и както съм слагала аз, не както е по рецептата, която четох...
Нарязвате на дребно една глава лук и запържвате в 75 гр. масло. След това добавяте нарязана на кубчета риба (по ваш избор) и запържвате до златисто. Прибавяте около 100 гр ситно нарязани мариновани гъби и замразени зеленчуци и задушавате до омекване. След това добавяте нарязани рулца от раци, предварително сварени миди (около 200 гр) и скариди (около 200гр). Задушавате за около 5-10 минути. Добавяте сол на вкус, бял пипер, малко Пикантина, девисил, 1 супена лъжица соев сос и след около 1-2 минути сваляте от котлона.
Кошничките се приготвят от готови кори за баница. Вземате 2-3 листа от корите и ги нарязвате на парчета с размери 6/10см. Всяко се намазва с разтопено масло и се слепват по три парчета, като ъглите се разминават. Поставят се в гюведже, като корите се оформят да застанат хубаво по дъното и стените на съда, за да се постигне формата на кошничка. Така подготвени в гюведжетата суровите кошнички се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна до зачервяване. Оставят се да изстинат, вадят се от гюведжетата и се пълнят с вече готовата плънка. Поднасят се наръсени със ситно нарязан пресен магданоз.
Да ви е сладко и дано съм успяла да обясня правилно, че след биричката ми се приспа нещо
"Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя" - Пабло Пикасо
Re: Ястия с риба
Попаднах на интересен начин за приготвяне на шаран, за любителите му. Не ми е много ясно как го правят, но явно е възможно:
Шаран с плънка и желе
Шаран с плънка и желе
Re: Ястия с риба
Гениална реклама
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Ястия с риба
Бали кавърма
Рецептата е за бяла риба, но аз я правя и с бяло пилешко месо. става божествено вкусно, ако се спазват точно дозировките и реда. Всякакви инпровизации не го подобряват, знам от личен опит.
Дозата за една порция (за 1 човек) е :
100 гр. месо
1 средно голяма зелена чушка
1 средно голяма гъба печурка
1/2 ср.голям домат
На всичко това още: 3-4 скилидки чесън, червен пипер,лют червен пипер, малко зелена люта чушка. Накрая трябва много леко да налютява.
Месото се нарязва на кубчета (1,5х1,5см) и се запържва до готовност за ядене, като ако е риба парчетата са посолени и оваляни в брашно. Става за минутки. Отделя се на една страна.
Ако правя пилешко, нарязвам пак на кубчета и кисна 10-20 минути в соев сос, овалвам в галета и пържа.
Нарязват се чушките по на едро(примерно 2х2см), гъбите на филийки, домата е обелен и нарязан на малки кубчета.
В няколко лъжици краве масло(може и олио) се запържват последователно чушките, гъБите, доматите и чесъна, няколко минути само колкото да омекнат (като китайските манджи), добавя се червения пипер, на върха на ножа лют червен пипер и нарязана малко люта чушка, босилек. ръзбърква се няколко пъти и се добавят парчетата риба(или бяло пилешко месо) и се оставя на много слаб огън да къкри 10 минути. то си остава само на малко мазнина, зеленчука и месото.
това е, дълго го описах, но става бързо.
аз го правя обикновено с 0,5 кг бяло пилешко, 5-6 чушки, 5-6 гъби и 3-4 домата.
Рецептата е за бяла риба, но аз я правя и с бяло пилешко месо. става божествено вкусно, ако се спазват точно дозировките и реда. Всякакви инпровизации не го подобряват, знам от личен опит.
Дозата за една порция (за 1 човек) е :
100 гр. месо
1 средно голяма зелена чушка
1 средно голяма гъба печурка
1/2 ср.голям домат
На всичко това още: 3-4 скилидки чесън, червен пипер,лют червен пипер, малко зелена люта чушка. Накрая трябва много леко да налютява.
Месото се нарязва на кубчета (1,5х1,5см) и се запържва до готовност за ядене, като ако е риба парчетата са посолени и оваляни в брашно. Става за минутки. Отделя се на една страна.
Ако правя пилешко, нарязвам пак на кубчета и кисна 10-20 минути в соев сос, овалвам в галета и пържа.
Нарязват се чушките по на едро(примерно 2х2см), гъбите на филийки, домата е обелен и нарязан на малки кубчета.
В няколко лъжици краве масло(може и олио) се запържват последователно чушките, гъБите, доматите и чесъна, няколко минути само колкото да омекнат (като китайските манджи), добавя се червения пипер, на върха на ножа лют червен пипер и нарязана малко люта чушка, босилек. ръзбърква се няколко пъти и се добавят парчетата риба(или бяло пилешко месо) и се оставя на много слаб огън да къкри 10 минути. то си остава само на малко мазнина, зеленчука и месото.
това е, дълго го описах, но става бързо.
аз го правя обикновено с 0,5 кг бяло пилешко, 5-6 чушки, 5-6 гъби и 3-4 домата.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Ястия с риба
Аз правя рибена чорба така:
Сварявам риба,старателно обезкостявам.Прецеждам бульона,слагам да ври,заедно с нарязани моркови,лук,домат(може и от консерва).Добавям шепа ориз(не прекалявам,за да не стане като яхния),обезкостената риба,лющян,целина,мащерка,риган,черен пипер,сол.Ври на умерен огън без капак.Когато ориза е сварен,правя застройка от 1 жълтък и 2-3с.л.кис.мляко.
Сварявам риба,старателно обезкостявам.Прецеждам бульона,слагам да ври,заедно с нарязани моркови,лук,домат(може и от консерва).Добавям шепа ориз(не прекалявам,за да не стане като яхния),обезкостената риба,лющян,целина,мащерка,риган,черен пипер,сол.Ври на умерен огън без капак.Когато ориза е сварен,правя застройка от 1 жълтък и 2-3с.л.кис.мляко.
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518