Бъзак
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10795
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 254 пъти
- Получил благодарност: 472 пъти
- Обратна връзка:
Re: Бъзак
Амчи четете де :
ПП: За виното нищо не се каза, как се прави?
ПП2: Обърнете внимание че рецептата на Димков е за черен, а не тревист бъз.
Аз съм използвал листа от бъзак срещу ухапване от насекоми, и съм много доволен, винаги ми е помагало като разтъркам листа върху ухапаното. Отдавна исках да направя и сироп, че съм много кекав, ама все не ми се отдаваше възможност. Сега като видях темата си грабнах чукалата и бам в гората.Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да НЕ е на пряка слънчева светлина.
ПП: За виното нищо не се каза, как се прави?
ПП2: Обърнете внимание че рецептата на Димков е за черен, а не тревист бъз.
- Asarina
- Кафе машина
- Мнения: 3940
- Регистриран на: Мар 31, '13, 16:23
- Местоположение: София - Лобош
- Дал благодарност: 2 пъти
Re: Бъзак
Ботанчо, рецептата на Димков е за тревист бъзbotan написа:Амчи четете де :Аз съм използвал листа от бъзак срещу ухапване от насекоми, и съм много доволен, винаги ми е помагало като разтъркам листа върху ухапаното. Отдавна исках да направя и сироп, че съм много кекав, ама все не ми се отдаваше възможност. Сега като видях темата си грабнах чукалата и бам в гората.Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да НЕ е на пряка слънчева светлина.
ПП: За виното нищо не се каза, как се прави?
ПП2: Обърнете внимание че рецептата на Димков е за черен, а не тревист бъз.
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10795
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 254 пъти
- Получил благодарност: 472 пъти
- Обратна връзка:
Re: Бъзак
Нямам оригинала за да проверя, но в старията, която си пуснала в първото мнение, в пасажа с дребните букви, което се очаква да е цитат от книгата се започва с "Черният бъз вирее..." и след това още на 4-5 пъти се споменава за черен, а не тревист бъз. Т.е. методиките стриктно се отнасят за черният бъз, а не тревистия. В случая не е фатално, защото видовете бъз са с никса токсичност, НО що се отнася до билки и самолечение трябва да четете много и хубаво, а не през редовете.
В повечето литературни източници между другото препоръчват термична обработка, независимо какъв е бъза.
В повечето литературни източници между другото препоръчват термична обработка, независимо какъв е бъза.
Re: Бъзак
Asarina,благодаря!Не разбрах разликата между черен бъз и тревист?Едното е дърво,а другото храст?-така ли е?
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10795
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 254 пъти
- Получил благодарност: 472 пъти
- Обратна връзка:
Re: Бъзак
Бъзака е с тревисто едногодишно растение и цветоносите с плодчетата са изправени. Черният бъз е вдървеняващо се многогодишно растение и цветоносите с плодчетата висят надолу.
Re: Бъзак
В чужди източници чета за извлек от Sambucus Nigra, който май е дървовиднит, бъзакът е Sambucus ebulus, ако не се лъжа, Ботан да каже, та чета, че трябва и преработен да се ползва - варен.
http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/elderberry" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.henriettes-herb.com/blog/elder-toxicity.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Семената също май били отровни, ми то в плодчетата си има семена, съвсем се обърках, освен да питаме внука на Димков, който е офталмолог и билкар, има частен кабинет, кое, аджеба, да пием.
В аптеките сироп от дървовидния или от бъзака продават?
http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/elderberry" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.henriettes-herb.com/blog/elder-toxicity.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Семената също май били отровни, ми то в плодчетата си има семена, съвсем се обърках, освен да питаме внука на Димков, който е офталмолог и билкар, има частен кабинет, кое, аджеба, да пием.
В аптеките сироп от дървовидния или от бъзака продават?
- Asarina
- Кафе машина
- Мнения: 3940
- Регистриран на: Мар 31, '13, 16:23
- Местоположение: София - Лобош
- Дал благодарност: 2 пъти
Re: Бъзак
И аз сега видях, че в цитираната от мен статия рецептата е за дървесния бъз. Но не е вярно, авторът е направил някаква компилация.
Исках да дам точна информация, а съм ви подвела.
Рецептата е за тревистия бъз - бъзак. Чела съм я на много места, отнася се за Sambucus ebulus.
Исках да дам точна информация, а съм ви подвела.
Рецептата е за тревистия бъз - бъзак. Чела съм я на много места, отнася се за Sambucus ebulus.
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10795
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 254 пъти
- Получил благодарност: 472 пъти
- Обратна връзка:
Re: Бъзак
Отровността на бъзовете се свежда до възможността да ти раздразнят стомаха. Много от отровните гъби например няма да те убият, просто не са годни за консумация тъй като и те раздразват стомаха. Аз този бъзак дето го надробих ще го кипна, тъй като не ми се чака. Едва чукна есенният еквинокс и ми се разтече пиперката.