Солените палачинки с пълнеж
Солените палачинки с пълнеж
От градинското парти при мен, давам тук рецептата за солените палачинки.
първо малко разяснения. Рецептата е много стара, още от комунистическото време, когато нямаше кой знае какви продукти по пазарите, а тия дето ги имаше бяха по-различни . Опитвала съм всякакви вариации на пълнежи, но този, оригиналния, си остава най-добър, просто съвършен и няма нужда от нищо друго
Пълнежа за една доза:
1 цяло сварено пиле, около 1 кг голямо
1 пакетче класическа майонеза
1 буркан стерилизирани краставички.
казах че е от едно време, щото е важно - първо тогава майонезите бяха в малко по-големи опаковки, тъй че от сегашните големите слагам 1 и малко още. Буркана краставички беше от големите компотени Омния, сега от тия винтовите е буркан и още няколко краставички. (дано намерите хрупкави, а не от меките воднисти). Пилето и то едно време имаше друг аромат, ама това вече не може да се промени.
Пилето се сварява в леко подсолена вода, маха се кожата, обезкостява се и месото се реже на възможно най-ситно.
Киселите краставички също на доста ситно, ако са много водни се попива малко водата, и всичко се омесва с майонезата.
Това е доза за около 15 средно големи палачинки.
Сместта от всичко това не трябва в никой случай да е течлива и много майонезена, по-скоро да изглежда като суха.
Понякога ( като вчера) се изхитрявам и не вземам цяло пиле, а отделно бутчета и бяло месо, по-лесно е. Трябва да има и от двата вида месо, обикновено вземам едни големи пилешки гърди и 3 броя двойни бутчета (с плешката)
Сега за палачинките. Всъщност това не са класически палачинки, макар че може и с тях. Просто те са с една идея по-сладки от прясното мляко, а в тези които правя няма прясно мляко. Това са всъщност на баба ми т.н. "бедняшки селски кътмички". Правят се основно с брашно, вода, щипка сода, сол, 2-3 яйца и 2-3 с.л. кисело мляко. Понеже от киселото мляко стават доста меки и се късат, ако се прекали с него не могат да се обръщат. Тогава се поправят много лесно- просто отделно разбърквам малко брашно с вода и го добавям към сместта.
Аз процедирам така:
половин пакет брашно, щипка сода и лъжичка сол размесвам и добавям малко вода, колкото да стане много гъсто палачинково тесто, разбирам добре с тела да няма бучки, престоява десетина минути и пак разбивам. Добавям 3 големи или 4 по-малки яйца и две препълнени с.л. кисело мляко. Разбърквам добре и добавям вода колкото е нужно за палачинковата консистенция.
След изпичане ги мажа с масло от едната страна, редя ги една върху друга и ги оставям да изстинат преди да се напълнят със сместта. На една палачинка около 2 с.л. смес е достатъчно
Да ви е сладко
първо малко разяснения. Рецептата е много стара, още от комунистическото време, когато нямаше кой знае какви продукти по пазарите, а тия дето ги имаше бяха по-различни . Опитвала съм всякакви вариации на пълнежи, но този, оригиналния, си остава най-добър, просто съвършен и няма нужда от нищо друго
Пълнежа за една доза:
1 цяло сварено пиле, около 1 кг голямо
1 пакетче класическа майонеза
1 буркан стерилизирани краставички.
казах че е от едно време, щото е важно - първо тогава майонезите бяха в малко по-големи опаковки, тъй че от сегашните големите слагам 1 и малко още. Буркана краставички беше от големите компотени Омния, сега от тия винтовите е буркан и още няколко краставички. (дано намерите хрупкави, а не от меките воднисти). Пилето и то едно време имаше друг аромат, ама това вече не може да се промени.
Пилето се сварява в леко подсолена вода, маха се кожата, обезкостява се и месото се реже на възможно най-ситно.
Киселите краставички също на доста ситно, ако са много водни се попива малко водата, и всичко се омесва с майонезата.
Това е доза за около 15 средно големи палачинки.
Сместта от всичко това не трябва в никой случай да е течлива и много майонезена, по-скоро да изглежда като суха.
Понякога ( като вчера) се изхитрявам и не вземам цяло пиле, а отделно бутчета и бяло месо, по-лесно е. Трябва да има и от двата вида месо, обикновено вземам едни големи пилешки гърди и 3 броя двойни бутчета (с плешката)
Сега за палачинките. Всъщност това не са класически палачинки, макар че може и с тях. Просто те са с една идея по-сладки от прясното мляко, а в тези които правя няма прясно мляко. Това са всъщност на баба ми т.н. "бедняшки селски кътмички". Правят се основно с брашно, вода, щипка сода, сол, 2-3 яйца и 2-3 с.л. кисело мляко. Понеже от киселото мляко стават доста меки и се късат, ако се прекали с него не могат да се обръщат. Тогава се поправят много лесно- просто отделно разбърквам малко брашно с вода и го добавям към сместта.
Аз процедирам така:
половин пакет брашно, щипка сода и лъжичка сол размесвам и добавям малко вода, колкото да стане много гъсто палачинково тесто, разбирам добре с тела да няма бучки, престоява десетина минути и пак разбивам. Добавям 3 големи или 4 по-малки яйца и две препълнени с.л. кисело мляко. Разбърквам добре и добавям вода колкото е нужно за палачинковата консистенция.
След изпичане ги мажа с масло от едната страна, редя ги една върху друга и ги оставям да изстинат преди да се напълнят със сместта. На една палачинка около 2 с.л. смес е достатъчно
Да ви е сладко
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15896
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 889 пъти
- Получил благодарност: 1762 пъти
Re: Солените палачинки с пълнеж
Ех, дойде ми сЪрце на място . Калико, благодаря !
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Re: Солените палачинки с пълнеж
Правя палачинките с прясно мляко: по-дълго остават меки и свежи. Второто , пълнежа за палачинките може и с червено месо, , кайма, което се пържи заедно с лук.http://povar.ru/recipes/blinchiki_s_myasom-944.html" onclick="window.open(this.href);return false;calico написа:От градинското парти при мен, давам тук рецептата за солените палачинки.
Да ви е сладко
Аз не слагам в пълнежа яйце разбито, както в рецепта, а като от старо време , сварено по-еврейски(силно преварено) яйце,или 2 яйца, или 3 яйца(по желание) , режа го ситно и слагам в пълнежа.
Все пак и рецептата на calico ще опитам, не правих подобно.
Re: Солените палачинки с пълнеж
Ани,тези палачинки бяха най вкусните,които съм яла
Даже взехме малко за у Люб,но нали не стигнахме до тях ....
Вече в двора на Тили,тя бърза да отключи,че даваме зор за тоалетната,влиза вътре ,след малко излиза и казва"Какво става бе хора?Нали за тоалетна бързахте?"А ние с Тобо и Милени ,отворили едно подносче за торта с лакомсва,унищожавахме последните палачинки,гледайки виновно
Даже взехме малко за у Люб,но нали не стигнахме до тях ....
Вече в двора на Тили,тя бърза да отключи,че даваме зор за тоалетната,влиза вътре ,след малко излиза и казва"Какво става бе хора?Нали за тоалетна бързахте?"А ние с Тобо и Милени ,отворили едно подносче за торта с лакомсва,унищожавахме последните палачинки,гледайки виновно
Re: Солените палачинки с пълнеж
ахааааа, къде било заровено кучето абе чудихме се, какво ли е вътре месцето, ама не сме познали
навремето майка ми правеше подобни, обаче с пушено пилешко. е те такова вече няма откъде да се намери.
мерси, ще ги врътна при първи удобен случай, ама много хубави бяха!
навремето майка ми правеше подобни, обаче с пушено пилешко. е те такова вече няма откъде да се намери.
мерси, ще ги врътна при първи удобен случай, ама много хубави бяха!
- sendi1966
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1195
- Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
- Местоположение: Хасково
Re: Солените палачинки с пълнеж
Благодаря за споделената рецепта,Калико.ММ много ги хареса(аз не успях да ги пробвам) и ще ги направя.
Да попитам само на на какво ги печеш-сач или тифлонов тиган?
Да попитам само на на какво ги печеш-сач или тифлонов тиган?
Re: Солените палачинки с пълнеж
Сенди, то няма голямо значение на какво са печени, пекла съм и на сач. Но предимно на тефлон или керамичен тиган, слагам няколко капки олио преди всяка палачинка. Не че ще залепнат, а защото олиото се сгрява повече и оставя приятни кафяви петънца...
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3455
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 237 пъти
- Получил благодарност: 116 пъти
Re: Солените палачинки с пълнеж
Ани и аз не можах да опитам палачинките и ще ги направя, но опитах рожковия сладкиш ... невероятен
Re: Солените палачинки с пълнеж
Емигрантски вариянт на гореописаната рецепта.
Щото кой щи вари пиле и щи праи палачинки.Дан говорим за цената.
Взимаш италиянска паста, консерва тон, кисели краставички и майонеза.
Вариш паста и вадиш.
Внасяш рибата тон умешана с краставичките и майонезата на вкус.
Е да рецептата се казва макарони с риба .
Щото кой щи вари пиле и щи праи палачинки.Дан говорим за цената.
Взимаш италиянска паста, консерва тон, кисели краставички и майонеза.
Вариш паста и вадиш.
Внасяш рибата тон умешана с краставичките и майонезата на вкус.
Е да рецептата се казва макарони с риба .
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13540
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 175 пъти
- Получил благодарност: 269 пъти
Re: Солените палачинки с пълнеж
Ани, малко подробности да кажеш. Тази сода не я ли "прегасяваш" в киселото мляко?
Защото и аз така ги правя, но я добавям към него.
alina, аз пък съм останала с впечатлението, че всичко тестено, в което има сода, остава доста по-дълго,
меко и не жилаво.
Защото и аз така ги правя, но я добавям към него.
alina, аз пък съм останала с впечатлението, че всичко тестено, в което има сода, остава доста по-дълго,
меко и не жилаво.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”