Безглутенови рецепти
Re: Безглутенови рецепти
така ги водят бобовите - боб, грах, нахут и пр- протеинови. Разбира се, е имат и въглехидрати, то почти всички храни имат от всичко. В разделното хранене ги броят за протеинова храна
https://farmhopping.com/b/blog/2016/04/ ... %BD%D0%B8/
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-
- Наркоман
- Мнения: 11646
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 98 пъти
- Получил благодарност: 67 пъти
Re: Безглутенови рецепти
В разделното са си точно въглехидрати,но при веганите са източник на протеини.
Re: Безглутенови рецепти
айде още една рецепта за безглутеновите хора
невероятно вкусен кекс без захар и без брашна
Продукти:
1,5 ч.ч.(200 мл) овесени ядки, по желание да са безглутенови, макар че и другите нямат от "оня" глутен.
1 бакпулвер + 1ч.л. хлябна сода
1/2 ч.ч. олио
4 яйца
3 меки, много много меки банана, намачкани с вилица + 1ч.л. канела
1 ч.ч. сухи плодове- боровинки, кайсии, стафиди, фурми, смокини, сини сливи (желателно е да не са обработвани със захар) и пр., накиснати от вечерта с малко ром. След накисването се нарязват на ситно. Аз правих кекса само с червени боровинки, киснати в уиски(щото нямах другите неща)
Към сухите съставки - овесени ядки+сода+бакпулвер, се добавя олиото, бърка се с вилица. След това се прибавят яйцата, едно по едно!, след това нарязаните ядки и накрая намачканите банани. Сместта се изсипва в дългите кексови форми(или в тия с дупка по средата), сложих хартия за печене, и се пече в загрята на 180*С фурна 40 минути. Става тъмнокафяв, от съставките. Сочен, влажен и много вкусен.
Да ви е сладко.
п.п. по желание може да се сервира с по-рядък крем-ванилия.
Него го правя така: 700 мл прясно мляко + 1с.л. кристална стевия затоплям леко на котлона. Отделно разтварям в студена вода 3 с.л. царевично нишесте + 2 ванилии прахчета и добавям и разбивам 3 жълтъка. Към това сипвам малко от топлото мляко, разбърквам и връщам всичко обратно в млякото и на котлона при непрекъснато бъркане докато се сгъсти. Покривам отгоре тенджерката с фолио докато изстине. През това време разбивам на сняг трите белтъка + щипка стевия и добавям лъжица по лъжица белтъците към изстиналото кремче.
(понякога белтъците ги давам на котките и остава само кремчето, което е като много гъст ванилен сос)
невероятно вкусен кекс без захар и без брашна
Продукти:
1,5 ч.ч.(200 мл) овесени ядки, по желание да са безглутенови, макар че и другите нямат от "оня" глутен.
1 бакпулвер + 1ч.л. хлябна сода
1/2 ч.ч. олио
4 яйца
3 меки, много много меки банана, намачкани с вилица + 1ч.л. канела
1 ч.ч. сухи плодове- боровинки, кайсии, стафиди, фурми, смокини, сини сливи (желателно е да не са обработвани със захар) и пр., накиснати от вечерта с малко ром. След накисването се нарязват на ситно. Аз правих кекса само с червени боровинки, киснати в уиски(щото нямах другите неща)
Към сухите съставки - овесени ядки+сода+бакпулвер, се добавя олиото, бърка се с вилица. След това се прибавят яйцата, едно по едно!, след това нарязаните ядки и накрая намачканите банани. Сместта се изсипва в дългите кексови форми(или в тия с дупка по средата), сложих хартия за печене, и се пече в загрята на 180*С фурна 40 минути. Става тъмнокафяв, от съставките. Сочен, влажен и много вкусен.
Да ви е сладко.
п.п. по желание може да се сервира с по-рядък крем-ванилия.
Него го правя така: 700 мл прясно мляко + 1с.л. кристална стевия затоплям леко на котлона. Отделно разтварям в студена вода 3 с.л. царевично нишесте + 2 ванилии прахчета и добавям и разбивам 3 жълтъка. Към това сипвам малко от топлото мляко, разбърквам и връщам всичко обратно в млякото и на котлона при непрекъснато бъркане докато се сгъсти. Покривам отгоре тенджерката с фолио докато изстине. През това време разбивам на сняг трите белтъка + щипка стевия и добавям лъжица по лъжица белтъците към изстиналото кремче.
(понякога белтъците ги давам на котките и остава само кремчето, което е като много гъст ванилен сос)
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- Tanet
- Кафе машина
- Мнения: 4788
- Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
- Местоположение: Севлиево 5-а зона
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 8 пъти
Re: Безглутенови рецепти
Калико, направих последната рецепта, която си споделила-чудесна е, много ни хареса. Давай и други.
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]
градинките на "утринния покой"
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5726
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1953 пъти
- Получил благодарност: 2246 пъти
Re: Безглутенови рецепти
Тази последната рецепта на calico за кекс, я опитах, изпълнена от Tanet, когато ми дойдоха на гости с Дарина и Десислава. На другия ден дойде внучето ми и като опита от този кекс, нахапа всички парчета и каза, че са негови. Много му хареса. Дори на обяд като се качихме да спим следобеден сън, си взе да му стоят до възглавницата три парчета. Като си тръгна, натъпка каквото беше останало в едно шареничко бурканче от gevkati и си го занесе вкъщи. Ще усвоявам тази рецепта, много вкусна.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5726
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1953 пъти
- Получил благодарност: 2246 пъти
Re: Безглутенови рецепти
Я да споделя и тук една скоростна и вкусна рецепта.
На дъното на форма с подвижен ринг се подреждат мандарини, или други плодове.
В една купа се разбиват пет яйца, малко бурканче сладко по избор, половин чаша олио, брашно от бадеми (около 200 гр ) оризово брашно половин чаша с един бакпулвер.
Пече се на 180 градуса на въртящ въздух. Около 30 Мин.
Обръща се след като изстине върху голяма чиния, поръсва се с кокосови стърготини или смлени ядки, и готово.
Много лесен и много вкусен десерт се получи. Просто имах изостанали мандарини, утре ще пробвам с киви, също се поза седяха няколко плодчета.
Това е нещо като обърнатия десерт с компот от детството.
На дъното на форма с подвижен ринг се подреждат мандарини, или други плодове.
В една купа се разбиват пет яйца, малко бурканче сладко по избор, половин чаша олио, брашно от бадеми (около 200 гр ) оризово брашно половин чаша с един бакпулвер.
Пече се на 180 градуса на въртящ въздух. Около 30 Мин.
Обръща се след като изстине върху голяма чиния, поръсва се с кокосови стърготини или смлени ядки, и готово.
Много лесен и много вкусен десерт се получи. Просто имах изостанали мандарини, утре ще пробвам с киви, също се поза седяха няколко плодчета.
Това е нещо като обърнатия десерт с компот от детството.
Re: Безглутенови рецепти
Тутти, благодаря
Мислиш ли, че оризовото може да бъде заместено с кокосово например
Мислиш ли, че оризовото може да бъде заместено с кокосово например
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5726
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1953 пъти
- Получил благодарност: 2246 пъти
Re: Безглутенови рецепти
Силвия, рецептата е пълна импровизация, защо да не може и кокосово брашно? Може би ще стане много ронливо, но ако добавиш масло, ще го стегне.
Изненадах се колко лесно стана, вкусно и леко.
Освен с кокосово брашно, сигурно ще може да се добавят смлени ядки по избор, аз ще продължавам да експериментирам.
Ето как изглежда, това в десерт за градинарки, бърз и лесен, да остане време за кОпане.
Изненадах се колко лесно стана, вкусно и леко.
Освен с кокосово брашно, сигурно ще може да се добавят смлени ядки по избор, аз ще продължавам да експериментирам.
Ето как изглежда, това в десерт за градинарки, бърз и лесен, да остане време за кОпане.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5726
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1953 пъти
- Получил благодарност: 2246 пъти
Re: Безглутенови рецепти
Осем белтъка с щипка сол се разбиват на твърд сняг. Осем жълтъка с чаша захар се разбиват на пяна, добавя се 250 гр оризово или друго безглутеново брашно. Белтъците се прибавят към сместа с жълтъци с шпатула и бавно се разбърква в една посока със загребване, за да се запази въздушна сместа.
На дъното на форма с падащо дъно се подреждат кайсии с разтопено масло. Отгоре се изсипва готовата смес.
Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса около 35-40 минути. Обръща се в голяма чиния и се сервира с лъжица заквасена сметана или някакво сладко. Може и само сладкиш. Аз хапнах, дадох и на съседите и пак се сетих да снимам преполовения сладкиш. Вариант е на стария сладкиш от детството, но без глутен.
На дъното на форма с падащо дъно се подреждат кайсии с разтопено масло. Отгоре се изсипва готовата смес.
Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса около 35-40 минути. Обръща се в голяма чиния и се сервира с лъжица заквасена сметана или някакво сладко. Може и само сладкиш. Аз хапнах, дадох и на съседите и пак се сетих да снимам преполовения сладкиш. Вариант е на стария сладкиш от детството, но без глутен.