Страница 61 от 147

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Окт 21, '17, 11:55
от wrong dreamer
Мисля че е "Русенско без семе" - зрее след 15 септември, каточели зърната са по продълговати от сорта, но по показатели прилича. Зърната колко са едри ? Ползвай сравнение с известни сортове. Русенското е дребно. Доста по дребно от Афродита.
Дай каквото помниш за да стане по лесно. Аз не залагам на Афродита, защото грозда е мноого дребен. Афродита прави доста едри чепки. И зърното не е "бистро", а по скоро като Италия /матов/.

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Окт 21, '17, 19:18
от shoshy
Веселин, благодаря за отговора. По снимки сорт Афродита изглежда с по-сферични зърна и е жълто кехлибарено, а това е с издължени зърна, жълто- зелени. Въпреки че има снимки на Афродита и с издължени :hmmm: .
От нета има доста разнопосочна информация :snif: .

Wrong dreamer, гроздът е на първата снимка - около 800 г беше. Втората снимка е част от него. За големината на зърната съм сложила метъра - около 2 - 2,5 см са дълги.

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Окт 22, '17, 10:03
от Светката
Направи сравнение тук.http://zagradinata.eu/article/%D0%9A%D0 ... %BA%D0%B8/" onclick="window.open(this.href);return false;
Това магазинско грозде е може би вносно.

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Окт 22, '17, 10:08
от venetka70
Вчера ми донесоха 12 корена узбекски лози от сорт Ризамат.
Утре чакам да получа и от Кишмиш лучист, и от Тайфи сортове.
Да видим как само ще мина границата с тях :hmmm: :hmmm: На когото обещах от Тайфи ще пратя, ако успешно ги докарам до България.

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Окт 24, '17, 11:39
от vanina_g
Аз да докладвам - след 8 дни - червеното е с 2% захарност и 11% алкохол, бялото - 11% захарност и 7% :hmmm:
И двата сока много добре изглеждат, миришат на си хубаво на вино :ieeee:
Накрая не остана време и си оставих и бялото с всичко, както си беше в началото, но си пусна доста сок в последствие.
Сега всеки ден ще мерим, да не го изпуснем червеното и ще пресипваме в по-малки съдове - за безкислородния процес. Купих такава система за кръвопреливане с игла и ще бодем в капачката, а другия край в съд с вода. Заедно с червеното ще прецедя и бялото, както каза Станимир, нищо че малко късно :oops: , и заедно ще правят "безкислородния процес", пък да видим какво ще стане! :stiskam:
И пак да попитам - имам и стъклени и пластмасови съдове за тихата ферментация, ама кои да ползвам - кое е по-доброто и изобщо има ли значение? :hmmm:

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Окт 24, '17, 13:54
от hkhristov
По мое мнение стъклото е за предпочитане във всички случаи.

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Окт 25, '17, 15:20
от prijatel62
Понякога и аз се разсейвам ;) ...Забравил съм грозд от Кардинала, зреещ през август, та чак до сега...без малко да се зеноса...
Изображение

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Окт 25, '17, 15:54
от kim
Браво :dovolen: и за салкъма и на теб!

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Окт 25, '17, 17:12
от prijatel62
:dovolen: Е да...тенкс.

Re: Лозето, гроздето и ... виното

Публикувано на: Окт 26, '17, 08:22
от Deleted User 5366
prijatel62 написа:Понякога и аз се разсейвам ;) ...Забравил съм грозд от Кардинала, зреещ през август, та чак до сега...без малко да се зеноса...
Изображение
Нямате ли скорци по вашия край? Или ползвате някаква ефикасна защитна система? По Новозагорско такова грозде бива изкълвано часове след като узрее. И - браво! Добра работа!