Лозето, гроздето и ... виното
Модератор: Миша
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Дори и да изсушени нормално,след потапяне в гореща вода стават достатъчно сочни.Добре изсушените се съхраняват много добре в буркани затворени с найлонови капачки.azalia написа:Аз миналата година правих стафиди от черно и бяло грозде ,безсемково.Нямах все още уред за сушене и използвах фурната-на около50-60 градуса.Едните ги изсуших доста ,а другите зрънца ги оставих по-сочни.Разпределих всичко в пакетчета и във фризера.Сочните са чудесни и за кексове и торти,а сухите преди да използвам ги накисвам в някакъв алкохол/какъвто имам-ром,ликьор/.polyabs написа:Здравейте, тази година за първи път имам грозде без семе : Афродита и Бяло без семе. Някой правил ли е стафиди и може ли да даде рецепта за тях. А дали може да се замразява и да се ползва за сладоледи, торти?
Довечера ще сложа и снимки. Горещо ги препоръчвам тези два сорта.
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3452
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 232 пъти
- Получил благодарност: 115 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Весо, аз имам сушилня малка домашна, но дали да потапям във вряла вода със сода и смокинови листа или да суша чисто. Бялото ми грозде без семе май не ми е много ранно защото го обрахмд сега ... верно може и да е презряло защото е много сладко, но чак пък ранно .... довечера ще снимам.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Няма нужда от потапяне във вряла вода и останалите там неща.Аз казвам от личен опит разбира се.Обирам,измивам,оронвам и ги нареждам плътно по тавичките на сушилнята.След определено време поразмествам тавите,долните отгоре и след време започвам да отбирам изсушените,като останалите като намалеят ги прехвърлям на друга тавичка и така махам някой от тавичките.Изсушават се за повече от денонощие.Още топли дори ги слагам в три литрови буркани с найлонови капачки и така ги съхранявам на тъмно дори с години.Явно това може да не е Ранното без семе а някоя Султанина,но ще погледна снимките.polyabs написа:Весо, аз имам сушилня малка домашна, но дали да потапям във вряла вода със сода и смокинови листа или да суша чисто. Бялото ми грозде без семе май не ми е много ранно защото го обрахмд сега ... верно може и да е презряло защото е много сладко, но чак пък ранно .... довечера ще снимам.
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3452
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 232 пъти
- Получил благодарност: 115 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Ето и обещаните снимки, както и още няколко сорта в които се съмнявам и ще моля специалистите да ги разпознаят, защото направихме грешка след като посадихме около 40 сорта десертни лозички преди 4 години не записахме нито сортове, нито разсадници и сега вече опитваме първите плодове и гадаем и се изненадваме и го докарвам по имена на вкус, срок на зреене и вид Италия, Велика, Хамбурски, Дунав, Кардинал, Болгар, Афродита ги разпознахме
Бяло без семе - може би от Севастиянов но зърната му са продълговати като на Хибрид 6-4 само че тежат около 2 гр, тази вечер замина за стафиди Много сладко, хрупкаво и здраво грозде с голяма трайност, гроздовете тежат 350 гр.
Велика, за наша изненада имахме средата на август грозде от 2 чукана с две различни по форма зърна по тясното тежи 9 гр, хрупкаво и изравнени зърна по големина еднакви и по сладко, другото тежи 11 гр с неравномерна големина на зърната и е по сочно но не толкова сладко и двата грозда до сега стояха в хладилника 1 месец. По тясното отначало го помислих за Сияна, но се оказа че тя зрее сега ...
Бляк Пърл узрява сега с дебела ципа подобно на Молдова, но по месесто и приятно за ядене с по малка киселинност гроздовете са рехави и много едри зърна - ето колко тежат:
Наслада - комплексно устойчив и студоустойчив подобен като форма на мискет с по едри зърна и рехав грозд, приятен лек аромат на ванилия, крехка кожица - става и за десертно и за вино.
ето това не можах да позная - явно е презряло защото от бяло е станало оранжево, месесто е но не хрупливо със много по тясно и издължено зърно в сравнение Болгар и Брястовица ... предполагам е узряло началото на септември до средата ....със силен мискетов аромат е
Болгар - имам два вида, този ми е само един чукан става кехлибарено жът и хруплив с по крехка ципа, през повечето години зърната са тесни и издължени, много стара лоза ... останалия ми Болгар е зелен, воднист и с дебела ципа и не съм му фенка
Надявам се ако някъде бъркам в разпознаването да ме поправите
А утре ще ви снимам и Афродитата, че нея я забравих ...
Бяло без семе - може би от Севастиянов но зърната му са продълговати като на Хибрид 6-4 само че тежат около 2 гр, тази вечер замина за стафиди Много сладко, хрупкаво и здраво грозде с голяма трайност, гроздовете тежат 350 гр.
Велика, за наша изненада имахме средата на август грозде от 2 чукана с две различни по форма зърна по тясното тежи 9 гр, хрупкаво и изравнени зърна по големина еднакви и по сладко, другото тежи 11 гр с неравномерна големина на зърната и е по сочно но не толкова сладко и двата грозда до сега стояха в хладилника 1 месец. По тясното отначало го помислих за Сияна, но се оказа че тя зрее сега ...
Бляк Пърл узрява сега с дебела ципа подобно на Молдова, но по месесто и приятно за ядене с по малка киселинност гроздовете са рехави и много едри зърна - ето колко тежат:
Наслада - комплексно устойчив и студоустойчив подобен като форма на мискет с по едри зърна и рехав грозд, приятен лек аромат на ванилия, крехка кожица - става и за десертно и за вино.
ето това не можах да позная - явно е презряло защото от бяло е станало оранжево, месесто е но не хрупливо със много по тясно и издължено зърно в сравнение Болгар и Брястовица ... предполагам е узряло началото на септември до средата ....със силен мискетов аромат е
Болгар - имам два вида, този ми е само един чукан става кехлибарено жът и хруплив с по крехка ципа, през повечето години зърната са тесни и издължени, много стара лоза ... останалия ми Болгар е зелен, воднист и с дебела ципа и не съм му фенка
Надявам се ако някъде бъркам в разпознаването да ме поправите
А утре ще ви снимам и Афродитата, че нея я забравих ...
- ivrabetsa
- Кафевар/ка/
- Мнения: 828
- Регистриран на: Ное 15, '12, 23:50
- Местоположение: Близо до морето
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Според мен това е Плевен.И при мен вече презрява,а го хапваме от преди повече от месец.polyabs написа:Ето и обещаните снимки,
ето това не можах да позная - явно е презряло защото от бяло е станало оранжево, месесто е но не хрупливо със много по тясно и издължено зърно в сравнение Болгар и Брястовица ... предполагам е узряло началото на септември до средата ....със силен мискетов аромат е
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3452
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 232 пъти
- Получил благодарност: 115 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
ivrabetsa възможно е да е Плевен прилича много на него, но то зрее август и за това ми се стори много време месец и нещо да стои свежо на лозата ... на всичкото отгоре е с мискетов аромат.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Това е сорт Ряхово.ivrabetsa написа:Според мен това е Плевен.И при мен вече презрява,а го хапваме от преди повече от месец.polyabs написа:Ето и обещаните снимки,
ето това не можах да позная - явно е презряло защото от бяло е станало оранжево, месесто е но не хрупливо със много по тясно и издължено зърно в сравнение Болгар и Брястовица ... предполагам е узряло началото на септември до средата ....със силен мискетов аромат е
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3452
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 232 пъти
- Получил благодарност: 115 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
А ето го и Афродита:
Безсеменен сорт, едър почти колкото Болгар, месест, с много тънка ципа, много вкусен, но от дъжда се напуква. Въпреки всичко си заслужава!
И една част от реколтата която не можа да се събере в компоти, ракии и хладилници
Безсеменен сорт, едър почти колкото Болгар, месест, с много тънка ципа, много вкусен, но от дъжда се напуква. Въпреки всичко си заслужава!
И една част от реколтата която не можа да се събере в компоти, ракии и хладилници
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Поздравления, polyabs
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3611
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 39 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Вчера колегите ми донесоха подарък. Узбекско грозде.
Такова не бях виждала на пазара все още, а си мисля, че опитах поне тридесетина вида тука.
Леко твърда люспа, хрупкаво, уникален вкус, аромат и сладост. Е, има семки, но ще ги преживея.
Най- много ме впечатли големината на чепката. Претеглих я, макар и на голям кантар, на който теглим топовете плат.
Три килограма и 100 грама. Къде е расло това чудо нямам идея.
Довечера ще ви го снимам.Част от него вече изядох, но останалия след това грозд е сам по себе си впечатляващ като големина.
Днес ще се пробвам да науча какъв сорт е.
Такова не бях виждала на пазара все още, а си мисля, че опитах поне тридесетина вида тука.
Леко твърда люспа, хрупкаво, уникален вкус, аромат и сладост. Е, има семки, но ще ги преживея.
Най- много ме впечатли големината на чепката. Претеглих я, макар и на голям кантар, на който теглим топовете плат.
Три килограма и 100 грама. Къде е расло това чудо нямам идея.
Довечера ще ви го снимам.Част от него вече изядох, но останалия след това грозд е сам по себе си впечатляващ като големина.
Днес ще се пробвам да науча какъв сорт е.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!