Лозето, гроздето и ... виното
Модератор: Миша
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Едвам се дореждам за тоя суджук.За две седмици ми съхне в мазето, без вентилатори и разни други сгоди.. Днес резАх от едно парче, екстра е..
-
- Дълго кафе
- Мнения: 147
- Регистриран на: Яну 15, '21, 20:04
- Местоположение: гр. Шумен, с. Салманово
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Здрасти Ивко
На последната снимка с бидоните. Първият бидон не бих го ползвал за вино всъщност за нищо не бих го ползвал.
Първия знак с черепа и кокалите е за Остра токсичност втория е Сериозна опасност за здравето. Тази пластмаса не е за хранителни нужди и поема гадорията, която е била вътре.
"Нищо друго не впечатлява чужденците така, както склонността ни да търсим винаги най-лошото, най-грозното в характера на хората"
Иван Хаджийски
Иван Хаджийски
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Спокоо, всичко е измито, киснато и пропарено,бидоните са от хапчета, а хапчетата са били в опаковки,а опаковките са били в един найлонов чувал с алуминиево покритие..
-
- Дълго кафе
- Мнения: 147
- Регистриран на: Яну 15, '21, 20:04
- Местоположение: гр. Шумен, с. Салманово
Re: Лозето, гроздето и ... виното
"Нищо друго не впечатлява чужденците така, както склонността ни да търсим винаги най-лошото, най-грозното в характера на хората"
Иван Хаджийски
Иван Хаджийски
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Хммм, ако така ги наредя в моята маза само след половин час и бурканите няма да са по местата си. Заради тия двамата вратата на мазата е постоянно отворена защото там ги храня от малки, само с котешки храни за да не правят бели из комшиите, а зимата вечер се прибират там да нощуват.
Само при много студено време затварям вратата за да не им духа директно, а оставям прозорчето, което е на височина около 50 см от външна страна и не им е проблем да влизат и излизат. И на мен не са ми правили бели макар, че с жената постоянно се караме задето току ги домъкне в къщи, а е имало случаи когато на плота на мивката в кухнята е оставено месо, дори и риба, а те лежат на пода, но не реагират. Когато влезе някой там, тогава стават неспокойни и започват настоятелно да мяукат.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
За по специфично питане влез в група на фейсбук.chakal написа: ↑Окт 23, '20, 12:10 Маи лозарите висят около бъчвите и става скучно. Някои изключения като мен редко пиещи ме интересува
И Десертното грозде не завиващо се. Има много такива но не у нас Жалко. Американците вбухват огромни
Пари в такива проекти и имат отлични резултати. А ние караме със дедовски сортове. Дека е ПРОГРЕСО????
Първо и най важно е региона.
След това ще мислиш за сорт.
Според региона е сорта.
Не по малко важно е от къде ще вземеш лозичките.
Бая народ реве за сортове грозде и овошки...
Поръчва се едно , расте друго....
Десертното грозде е сладко , демек оси , пчели и бая косове и тем подобни го налитат.
Поне при мен е така.
Спасението - чорапчета.
Не е важно какво искаш , а дали е възможно.
За трудния никнейм можете да ми казвате Жоро.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Към това бих се присъединил и аз макар, да не страдам сериозно от птичи нападения. Лозето винаги ми е изглеждало като нерентабилна инвестиция, а по скоро като емоция. Приходите от 1 декар салати, магданоз, копър и други подобни би ти покрил напълно стойността на реколта от 1 декар лозе. Друг е въпроса, че е нужен и търговски нюх, който лично при мен е на ниво под нулата. Ако не си способен да постигнеш реализация на произведеното, упражнението е безсмислено. Не съм противник на идеята и дори го практикувам, но според мен си струва само ако се отглежда на достатъчни площи за търговска цел.
И да се върнем на темата. В двора има наследствена асма, с много десертни сортове, които зреят по различно време и ако няма достатъчно консуматори (както е при мен), за да се оберат навреме, не стават нито за вино, нито за ракия. Не можеш да набереш достатъчни количества защото когато едното презрява другото е още зелено. Две или три кофи грозде не ти вършат никаква работа ако другото зрее след 20 и повече дни. Голямото разнообразие не винаги е най доброто решение. Както е важно не да направиш какъв да е завод и да произвеждаш независимо какво, а първо да предвидиш пазар за това което ще произвеждаш и да съгласуваш производството с прогнозируемо потребление.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Технологията на плодовите вина.
Колкото майстори, толкова и технологии. Тази е на д-р Ц. Вичев /зъболекар/, който е на пенсионна възраст и доста години се е занимавал с плодови ракии. От няколко години я ползвам- няма грешка.
Миналата година правих дренкова, стана чудо! Последно съм правил ябълкова преди 5 години.
Ябълкова ракия 2021.
Колкото майстори, толкова и технологии. Тази е на д-р Ц. Вичев /зъболекар/, който е на пенсионна възраст и доста години се е занимавал с плодови ракии. От няколко години я ползвам- няма грешка.
Миналата година правих дренкова, стана чудо! Последно съм правил ябълкова преди 5 години.
Ябълкова ракия 2021.
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Аз искам да попитам дали някой от вас има такова грозде и дали може да си закупя от него чепка ,пръчка или там както се казва.Много искам да го опитам .Във висяща саксия искам да си го отглеждам.
Честно казано изобщо нищо не разбирам от лозе,а и не съм попадала досега на свястно като сорт, така че да ме грабне.Свеки сади някакво,ама нещо на никой у нас не му харесва чак толкова,че да иска да си откъсне поне един грозд.Това мисля говори много.
Въпросното грозде което показва тази мацка за първи път виждам.Начинът на отглеждане също ме впечатли.
Залепнах направо,че и любопитство ме загриза.
Гроздето се казва RazzMatazz Grape.
А ето и въпросния клип.
За първи път виждам да се гледа грозде в саксия и за идеята бих опитала Така за ядене да си е,не за вино или друга употреба,че да ми трябва голямо количество.
Стискам палци някой от вас да го има
Честно казано изобщо нищо не разбирам от лозе,а и не съм попадала досега на свястно като сорт, така че да ме грабне.Свеки сади някакво,ама нещо на никой у нас не му харесва чак толкова,че да иска да си откъсне поне един грозд.Това мисля говори много.
Въпросното грозде което показва тази мацка за първи път виждам.Начинът на отглеждане също ме впечатли.
Залепнах направо,че и любопитство ме загриза.
Гроздето се казва RazzMatazz Grape.
А ето и въпросния клип.
За първи път виждам да се гледа грозде в саксия и за идеята бих опитала Така за ядене да си е,не за вино или друга употреба,че да ми трябва голямо количество.
Стискам палци някой от вас да го има