Видове рози - теория и картинки

Публикувай отговор
dal

Видове рози - теория и картинки

Мнение от dal »

Рози
Изображение
С уговорката че никога не е имало трайно и категорично разделение на сортовете по видове , и с фактът ,че повечето рози са плод на селекции в древността и най вече последните 100-200 години и с третата уговорка че модерните класификатори са от последните 20-30 години -все пак да разделим розите някак , за пригледност:

Видове рози :

1.Чайно-хибридни-най голямата група . Водеща , съдържа много разновидности, различаващи се по много характеристики: височина на храстите варира от 30 до 100, рядко 120-150 см , сортовете са с различен брой венчелистчета, от 20 до 128 като класическо изискване е да има оформен централен конус , независимо че май изключенията са доста напъследък. Дължината на стъблата в различни разновидности и варира в диапазона от 20 до 80 см .В цветово отношение- бяло, жълто, розово, лилаво, червено, с много преходни тонове, на ивици или промяна на тоновете на цветовете . Тези рози изрязваме най ниско и загърляме с пръст най щателно . Обичайни са по 1 цвят на клонче , въпреки че има и сортове с букетен цъфтеж.

2. Флорибунди : Тази група от рози е с бърз растеж, богат и почти непрекъснт цъфтеж, издържливост зимата и устойчивост към болести, размер, цвят, форма на цветовете с богата гама от тонове като разцветка. Височината на храстите варира много , цветовете са ярки и стабилни - оранжева, червена тухла, корал-розови, жълти, бели, праскова , всички видове синеещи виолети , пурпурно и всякакви шарени и ивичести форми. Цветовете обаче тук типично излизат на гроздове и сложни съцветия 3-25 бр. Дължината на леторастите – според височината на конкретната роза а резитбата-доста по-щадяща от тази на чайно хибридните рози.

3.Почвопокривни рози :Създадени през 80-те години на 20 век , повторно цъфтящи, устойчиви на болести и разпростиращи се повече по хоризонтал, отколкото във височина.Обичайно са към 40-50 см високи , но някои сортове стигат и до 150 см височина.селекционерските къщи постоянно разработват серии с общо име и различни цветове в серията –напр.CountY на Кордес , Flower Carpet и т.н.Ценното на тези рози е че може да покриват наклон , стена , алпинеуми ,качета , празни места в бордюра , цъфтят от май до сланите и са устойчиви .

4.Патио рози-преди са принадлежали към флорибундите , после са обособени в отделна група , която нараства като асортимент и сортове непрекъснато.Общо взето не надвишават по правило 45-55 см , стават за контейнери , стават и за градина. Цъфтят дълго и продължително , повечето повторно . Някои ги слагат към миниатюрните , други към флорибундите.

5.Мниатюрните розички:Ефектни , компактни , до 30-50 см височина , плитки чувствителни коренови системи , не особено лесни за отглеждане , поразява ги мана , петна , гниене , цъфтят на слънце и топло /южни и западни прозорци/ обичат пулверизиране , почвата да засъхва между поливките , но не прекомерно засушаване. Има разлика в двете т.нар школи с виждания по селекция и отглеждане на тези рози-американска и английска.В Сащ това са стайни растения и това е. В Англий ги развъждат на подложка , от там имат по добри корени и се отглеждат и навън.

6.Катерливи и виещи се-името им подсказва за какви рози става въпрос. Резитбата е особенна /пестелива/ , искат подпори ,едни са добри за колони , други за парапети , трети покриват цели постройки . Лошото при тях е , че в голяма степен са загубили в годините селекции силната устойчивост на заболявания , а доста не достигат и до повторен цъфтеж. Имат своите фенове все пак , за които е прекрасно растение дълго 3-5-7 метра да цъфти примерно юни , или юли за няколко седмици.Групата е толкова шарена , че като си намерите в нея нужната роза е добре да четете конкретики , тъй като всяко обобщение тук би било невярно.

7.Храстови рози :Тук е всичко останало , което не е флорибунда , чаен хибрид , мини или катерлива , т.е. в тази група има всичко: китайски , дамаски , ругози , центофолии , алби , бурбонски, английските на любимия Остин са тук , галики , модерните храстови , ноазетови , портландски , шотландски , японски и какво ли още не.... По нататък ще се спра на подрязването и устойчивостта , защото граници и вариетети са безброй.

/следва картинки с кратки описания и +/- на най забележителните сортове от видовете горе, но ще ми трябва време ; и моля ви , допълвайте горното /
dal

Re: РОЗИ

Мнение от dal »

За селекционерите , ще опитам да събера тук най известните такива.
Разгледайте каталозите им , повечето са печелели награди последните 25 години , като прави приятно впечатление ,че всеки почти продава и розите на конкуренцията :

Austin
http://www.davidaustinroses.com/english ... ageId=2134

Кордес:
http://www.kordesroses.com/Catalogus.46 ... l?&cat=new

Poulsen
http://www.poulsenroser.dk/VisStandardS ... 6&menu=569

Meilland
http://www.meilland.com/fr/meilland_ros ... autes.html

Harkness
http://www.roses.co.uk/acatalog/section ... tions.html

Tantau
http://www.rosen-tantau.com/shop/index. ... rosen.html

Noack
http://www.noack-rosen.de/neu/index.php

Dickson
http://www.apuldramroses.co.uk/GRANDPA+DICKSON-rose.htm

McGredy
http://www.justourpictures.com/roses/mcgredyroses.html


Delbard
http://www.delbard-direct.fr/tous-nos-p ... siers.html

и много други , което можете да намерите в тази прекрасна търсачка за сортове , видове и селекционери, цветове , подходящи за сянка , непрекъснато цъфтящи , изобщо можете да си направите всякакви подборки , като всяка роза е със снимки , а най голямата атракция са горе в дясно прозорчето за "други снимки" -там това което отваря може да остави без дъх и най коравия човек , да не говорим за цветарското сърце... :) :liubov2:

http://www.rosebook.ru/sorts.php
Аватар
jina_ina
Кафе с мляко
Мнения: 250
Регистриран на: Яну 6, '10, 23:34
Местоположение: Солун, Гърция

Re: РОЗИ

Мнение от jina_ina »

:daaa: Не мога да допълвам - мога да благодаря и то много! :tzeluvka:
Дал, ти положи здрави темели! :daaa: Липсваше тема за розите.
Нали и ние, първолаците, трябва да научим азбуката...
Когато ти стане толкова трудно и си мислиш, че не можеш да продължиш - не ти остава нищо друго, освен да продължиш!
dal

Re: РОЗИ

Мнение от dal »

Този пък не пуща никакви картинки /пикчърки/ , баси скуката , ще рече някой ?! :D
Добре , ето ви малко рози мешана далска селекция , след и пред които рози повечето хора се смайват и мигом пожелават да ги имат :
портокали и лимони
Изображение

Jacqueline du Pre
Изображение

Imperatrice Farah
Изображение

Terracotta
Изображение

Nostalgie
Изображение

Reine des Violettes
Изображение

Double Delight
Изображение

Hocus Pocus
Изображение

Variegata di Bologna
Изображение

Rhapsody in Blue
Изображение

Brown Velvet
Изображение

Stars’n’ Stripes
Изображение

Hot Chocolate/ Hot Cocoa
Изображение

Burgundy Ice
Изображение

Ferdinand Pichard
Изображение

До тук повечето чаени хибриди и флорибунди .
И ето тук изобилие:
http://www.justourpictures.com/roses/mcgredyroses.html
...докато сортирам за утре може би най шармантните почвопокривни и пълзящи рози и най вече-тези с дребните цветчета.... :tzvetentze:
dal

Re: РОЗИ

Мнение от dal »

Belle d'Espinouse
Изображение

Acropolis
Изображение

Lavender Pinocchio
Изображение

Louis Pajotin
Изображение

Chocolate Ruffles
Изображение

Wedding Cake
Изображение

Sparkling Ruffles
Изображение

kaleidoscope
Изображение

Всичкото това иска киснене на корените /ако не садите роза от контейнер / във вода , стригане на корените да остават 15-20 см от тях , дълбоки дупки около 40-45 см диаметър с дренаж , а вътре конска тор /обичат много/ или друга тор , пясък , добро отъпкване , в дупката поливаш вода изобилно и садиш като попие, добре е да садиш есен-октомври ноември , но от контейнери става и лятото , а пролет пък няма такъв риск от измръзване. Но и има риск да не се прихванат. Пролетно време като ги режеш форсираш веднага растеж , за това е добре да е около последни слани и студ. Искат слънце поне 4-5 часа . Които търпят сянка ще ги изредя отделно надолу, но те са изключения а не правило....
Торят се с фосфати и комбинирани торове , но колкото повече цъфтят толкова повече калий им трябва. След юли спираме да торим , защото ще намалим зимоустойчивостта и ще форсираме клонки ,които ще са незрели за да срещнат зимата. Купете си ножици-остри. Не поливайте стъбла и листа-така се ловят черните петна и маната. Поливайте корените и то когато не пече слънце.И ги обичайте :)

отивам да готвя , а вие пишете де:)
lila
Чист кофеин
Мнения: 8112
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:28
Получил благодарност: 1 път

Re: РОЗИ

Мнение от lila »

Не смея да пиша - а и какво да кажа - изумително красиви :lol:
Първия труп падна - аз :lol:
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: РОЗИ

Мнение от Blue sky »

ох сърце нямаш, направо разногледа станах, бива ли така, сега какъв сън ще ме лови :dovolen:
очите ми останаха в Акрополис и виолетовата кралица, а двете заеднf, убедена съм ще стоят перфектно в задния ми двор :nod: И което е странно за мен, защото не харесвам ивичести лимоните и портокалите, също много ме грабнаха :nod:

ето нещо за още ориентир
http://www.helpmefind.com/Roses/" onclick="window.open(this.href);return false;

тонове снимки от градини, частни лица, и най-важното - почти всички възможни рози, по име, а като се отвори конкретната роза - горе в дясно има линкове към галерия от снимки на различните потребители, както и мниния на потребители

ето за пример най-любимата ми и търсена в момента роза

Изображение
ИзображениеИзображение

http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.37480.1&tab=1" onclick="window.open(this.href);return false; описание
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.37480.1&tab=36" onclick="window.open(this.href);return false; - снимки
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.37480.1&tab=32" onclick="window.open(this.href);return false; - коментари
He who plants a garden, plants happiness
Neptune
Кафевар/ка/
Мнения: 944
Регистриран на: Яну 12, '10, 18:06
Местоположение: София

Re: РОЗИ

Мнение от Neptune »

Dal, чудесно е че откри тази тема. Положила си огромен труд. Благодаря ти.
Особено ме зарадва със снимката на императрицата. За мен това е най-най мечтаната роза
Май ще се наложи да ходя до Париж за нея. Никой освен Делбард не я предлага.
Neptune
Кафевар/ка/
Мнения: 944
Регистриран на: Яну 12, '10, 18:06
Местоположение: София

Re: РОЗИ

Мнение от Neptune »

Ето и от мен няколко снимки:
Brigadoon
Изображение
Desert Spice
Изображение
Louise Estes
Изображение
Neptune
Кафевар/ка/
Мнения: 944
Регистриран на: Яну 12, '10, 18:06
Местоположение: София

Re: РОЗИ

Мнение от Neptune »

Gloria Dei (снимката е от нашата градинка)
Изображение
Ingrind Bergman
Изображение
Harry Whitcroft
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Рози”