Градината на слънцето

Началото, перспективи, развитие, до къде стигнахме, с какво можем да се похвалим
Публикувай отговор
Аватар
avocett
Kафенце
Мнения: 43
Регистриран на: Сеп 2, '13, 09:38
Обратна връзка:

Градината на слънцето

Мнение от avocett »

Здравейте!
Отдавна ви чета и препрочитам, чак в нездравословни количества, но пък толкова красота има из вашите градини!
За моята градина съм писала доста подробно тук, има и снимки, но май са само на цветя отблизо. Все се каня да снимам по-мащабно, тази пролет възнамерявам да си удържа на думата :). Аз моята градина сега си я гледам само на снимки и в мислите си - уча в чужбина и се прибирам за ваканциите. Доста е сложно с поливането, всъщност с всичко е сложно като си толкова далече, но така само повече се мотивирам.

Направих скица на двора, ето я тук - доста голям файл е, като натиснете на лупата ми се виждат всичките писания. Дворът продължава и още доста след плевнята, там е слънчево и по-подходящо за градина, ама се полива трудно. То по принцип на всякъде се полива трудно, мъкна едни тежки черни маркучи, наслагвам криви и изпочупени тръби, накрая съм си битер малаче.

Където са зеленчуците има оранжерии, та мястото им е постоянно. На скицата съм нахвърлила няколко въпроса, но за по-пригледно ще се допитам и тук до мнението ви.

Покрай навеса има към 2 педи място за садене на нещо, сега е един дълъг ред минзухари. Така и не съм му видяла красотата, насадих ги, но все съм в Единбург, докато те цъфтят. И малко мускарита има сред тях и това е. Какво бихте ме посъветвали да насадя, което да последва минзухарите? Мястото е шарена сянка, клоняща повече към сянка. Мислела съм за хойхери, но не мога да си позволя толкова много, защото е дълга ивица, а сега спестявам за ремонт на покрива.

Имам две дървени арки, които още са си в избата, но като се прибера април месец, ще ги сглобявам. И двете ще са на по-скоро сенчести места, това до тревата е по-светло, към кокошарника засега е по-тъмно. От ореха ще режем един голям долен клон, понеже се е надвесил доста заплашително, пък на мен ми стига веднъж почти да ме премаже орехов клон. Тогава ще се просветли поне малко. Пред кокошарника има и може би 15-тина корена рози, останали от баща ми, ухаят прекрасно, но са мнооого хилави. Надявам се тази година да дръпнат малко. Дали ще им е добре на клематиси на тези арки? Много харесвам розите, особено тези с кичестите цветове, но стават доста бурни, а на мен ми се иска да се вижда и самата арка. То не, че нещо при мен толкоз се е засилило да расте, ама знае ли се :)).

Търся си и ниско иглолистно за ниско до форзиция, която е около висока туя, имам поливна тръба за скриване. Може и да е широколистно с неопадливи листа.

Зимата опаковах де що може да измръзне като за ледников период, а то такава топла зима излезе - сега бера дерт за магнолията, която е опакова с найлон цялата. Иначе на село зимата става бая студено, смокиня трудно се задържа да не измръзне две години подред. Скицата ми създава впечатление, че има много неща из градината, но като дойде време за цъфтене, особено лятото, все само аз успявам да си видя красотата на градината. Съседът веднъж идва и ама направо загрижен ме пита: "Абе, гледам те, че все поливаш тука и отдавна се каня да те питам, ти тука кво поливаш?" Аз отговарям: "Че как какво, цветята!", при което той започва да се оглежда и пита: "Какви цветя?"
Иначе напролет е много красиво, лалета, нарциси и зюмбюли има много. И кандилки имаше много миналата година, ама един от помощниците ги отеска лятото... Дано пак да избие нещо, яд ме е, защото аз бях оградила къде е за тескане и къде не, ама май само аз си признавам колчетата и вързовките.
Много от растенията са от баща ми, който се занимава с цветя и посадъчен материал. Приютявам това, което не успеем да продадем, съживявам разни пречупени и изсъхнали китки. Нямам търпение да видя градината тази година, много от нещата ще ги видя цъфнали за първи път, надявам се, искрено се надявам!

Ето и няколко снимки от градината:
ИзображениеИзображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Тук до бора вече има азалия и рододендрон, а най-в ъгъла - вистерия, с идеята да върви над дувара от страната към улицата, където е слънчево. Дано да е оцеляла вистерията, съседът забравил да я полива, та като питах баща ми как е, той я представи като на вид умряла, ама на пипане жива.
Изображение
ИзображениеИзображение
Изображение
ИзображениеИзображение
Това иглолистно дали някой може да ми го определи като вид? Дребно е и расте бавно. Благодаря!
ИзображениеИзображение
И за име на тази роза ще съм благодарна :).
Изображение
Наесен преди да замина сях трева, ама пак ще се наложи да сея, че е станала тука има, тука няма.
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение

Е, засега толкова от мен, вече заспивам и съм се наготвила да си сънувам минзухарената пътека. Надявам се пролетта да се позабави малко, та да я сваря и аз април месец!
Аватар
ida_ili64
Баш кафе майстор
Мнения: 2535
Регистриран на: Ное 24, '09, 16:38
Местоположение: между Eвропа и Родопите

Re: Градината на слънцето

Мнение от ida_ili64 »

Добре дощла Гери :tzvetentze: !
Като гледам, май наистина ще заработиш твоята една година градинарстване :daaa: . Пожелавам ти да получиш най- мъдрите съвети и откриеш това, което ти е нужно тук. И не на последно място- забавлявай се от всичко, което правиш :daaa: !
http://diva-edel-art.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Deleted User 1445

Re: Градината на слънцето

Мнение от Deleted User 1445 »

Изумителна градина и прекрасни снимки, още по-изумително е желанието да се грижиш дистанционно за нея.Браво, момиче! :tzvetentze:
След минзухарите е време за нарциси, лалета, зюмбюли, анемоне, хемерокалиси, ще паснат идеално на стила на градината.Има темички за всички изброени и снимки, много снимки.Все нещо ще си харесаш :daaa: :tzvetentze:
sofy
Баш кафе майстор
Мнения: 2060
Регистриран на: Юли 6, '12, 08:08
Местоположение: София
Дал благодарност: 31 пъти
Получил благодарност: 26 пъти

Re: Градината на слънцето

Мнение от sofy »

Много е хубава градинката ти.На нас ,новачките,най- много ни липсва търпение :dovolen: Аз лично гледам прекрасните градини тук и си мечтая,кога и моята ще стане толкова хубава,/а е вече на 2 години/.Някъде Анемоне беше писала,че се наслаждава на пътя до постигане на мечтаната градинка-мисля,че в това е разковничето.На теб ти се получава :nod: Радвай се,мечтай и успех по пътя! :dovolen:
Аватар
Kika
Кафевар/ка/
Мнения: 883
Регистриран на: Юни 12, '13, 15:31
Местоположение: Димитровград

Re: Градината на слънцето

Мнение от Kika »

Много хубав блог и прекрасна градина. :tzvetentze:
Аз не съм дорасла да давам съвети, но ще се наслаждавам на всичко което правиш. Добре дошла!!! :liubov:
Аватар
rumivarna
Кафе машина
Мнения: 3564
Регистриран на: Сеп 20, '10, 14:57

Re: Градината на слънцето

Мнение от rumivarna »

Прекрасни снимки! Прекрасен блог! :daaa: Дано скоро да редиш и гледаш градината си на място! Но първом се изучи, тя ще е все тук и ще те чака! :liubov2:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили Титаник.
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Виола
Наркоман
Мнения: 10389
Регистриран на: Ное 27, '09, 09:13
Местоположение: Пловдив

Re: Градината на слънцето

Мнение от Виола »

Добре дошла! Градината ти ще стане много хубава, щом четеш и препрочиташ, правиш предварителни планове, няма как да не стане. От тук ще вземеш много идеи и ще си осъществиш мечтата. Не съжалявай, че си далече, сега градиш бъдещето си, като се завърнеш, тъкмо ще са порастнали и растенията, които си засадила, а минзухарчетата ще са се размножили. Април няма да ги видиш цъфнали, защото сега им е времето, до тогава ще са прецъфтели. Но има други пролетни, които ще те радват. Магнолията няма нужда от увиване, тя си е зимоустойчива. Тук садим и малки вкоренени резници и зимуват без защита.
Аватар
Tanet
Кафе машина
Мнения: 4787
Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
Местоположение: Севлиево 5-а зона
Дал благодарност: 2 пъти
Получил благодарност: 1 път

Re: Градината на слънцето

Мнение от Tanet »

Добре дошла - саблеклюн, макар да приличаш на самодива. Ти си невероятна, и се появи точно днес 19,02 когато отбелязваме обесването на Левски за да ми върнеш надеждата,че не всичко тук е загубена кауза докато има млади хора като теб. Изучи се там в Единбург и не мисли за Австралия, а се върни тук където заедно да да възкресим и създадем не само градината , но и държавата на слънцето, защото ние трябва да го направим това не като бягаме, а като се завръщаме. Щом има толкова обич към родното в теб знам ще сътвориш своята градина , а ние ще ти подадем ръка.Човек е най-щастлив в родината си защото каквото и да правиш "зелените поля на твоя роден дом" винаги ще те примамват в сънищатата ти, а колко е хубаво като се събудиш да разбереш, че не са само сън, че те очакват да се окъпеш в росата им или просто да се прегърнете. :tzeluvka:
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]

градинките на "утринния покой"
libra
Наркоман
Мнения: 11642
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 90 пъти
Получил благодарност: 62 пъти

Re: Градината на слънцето

Мнение от libra »

Добре дошла!
Имаш талант,пишеш увлекателно !
А, и снимките ми харесват!
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Градината на слънцето

Мнение от calico »

Добре дошла Гергана :tzvetentze:

Зачетох се в блога ти и не мога да спра.Направо ме респектира, а си още дете - е, за мен де. И орехи имаш, и дори не един или два.
Направо нямам думи, дерзай момиче :daaa:
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Публикувай отговор

Обратно към “Нашите албуми”