Да готвим здравословно
Re: Да готвим здравословно
Те в Мацкдоналд не са точно картофи, а пресовани, бланширани обелки. За да ядеш в заведение истински картофи струва към 4 лева, което е безумно.
Re: Да готвим здравословно
още една рецепта от мен за вкусни картофки:количеството зависи от тавата в която ще ги печете.картофите се измиват много добре и се режат на две половинки.в тавата в която ще ги печете аз слагам олио или зехтин+сол и подправки.нареждам картофите с кората нагоре и доливам с малко вода (но не да залея отгоре картофите с водата).пробвам ги със вилица и когато омекнат ги вадя.единственият недостатък е че трябва да се ядат с ръце защото кожичката на картофите се надига.но пък са много вкусни.
Re: Да готвим здравословно
Ами купих си аз ей туй(още по Коледа):
Ми не е тва ... мойто е черно.
Това е машина за печене на храната на струя топъл въздух, а ако сложиш малко олио ги овалва в него и пунтират пържени.
Прави отлично хапки месо, пробвах с прасе и пиле.
Катофи стандартни полу сготвени дето са 10х10мм и 7-8-9 см дълги също ги прави прилично, но не са пържени с малко олио.
Имах проблем с тиквичките.
Във френското ръководство пише, че трябва да се готвят около 30 мин., а в Канадското, което е два пъти по-голямо и лъскаво пише 10-12 мин.
С туй време вкуса има някаква дълечна идея на пържени тиквички, но усещането е по-скоро на топла сочна краставица.
В никакъв случай не замества пърженето, но съм доволен, че я купих.
Добро допълнение е.
Мазните пържени картофи от плика ги прави почти, като мен, задушени на барбекюто.
Ми не е тва ... мойто е черно.
Това е машина за печене на храната на струя топъл въздух, а ако сложиш малко олио ги овалва в него и пунтират пържени.
Прави отлично хапки месо, пробвах с прасе и пиле.
Катофи стандартни полу сготвени дето са 10х10мм и 7-8-9 см дълги също ги прави прилично, но не са пържени с малко олио.
Имах проблем с тиквичките.
Във френското ръководство пише, че трябва да се готвят около 30 мин., а в Канадското, което е два пъти по-голямо и лъскаво пише 10-12 мин.
С туй време вкуса има някаква дълечна идея на пържени тиквички, но усещането е по-скоро на топла сочна краставица.
В никакъв случай не замества пърженето, но съм доволен, че я купих.
Добро допълнение е.
Мазните пържени картофи от плика ги прави почти, като мен, задушени на барбекюто.
- hinotori2772
- Дълго кафе
- Мнения: 148
- Регистриран на: Яну 10, '13, 13:46
- Местоположение: Варна
Re: Да готвим здравословно
С нормални сурови картофи и с препоръчваното количество картофи (около 1 кг) и мазнина (около 14 ml) се получава доста добре... не е задължително да са точно 10х10мм сечение... не стават съвсем същите като пържените изцяло в мазнина, разбира се, но не са и чак толкова различни, обаче определено не са толкова мазни (те са свързани нещата - по-мазните неща са като цяло и по-вкусни)... досега съм пробвал с обикновено слънчогледово масло и със зехтин ектра върджин - няма особено голяма разлика но все пак има някаква и субективно със зехтин като че ли повече ми харесват... мисля да пробвам и с други видове масла по-нататък.troll написа:Катофи стандартни полу сготвени дето са 10х10мм и 7-8-9 см дълги също ги прави прилично, но не са пържени с малко олио.
Ако не се получават достатъчно "пържени" значи мазнината е малко за зареденото количество картофи или може би картофите са били прекалено мокри... зависи и какъв сорт картофи се ползва също - но то това и при нормалното пържене е доста важно.
Re: Да готвим здравословно
Някой правил ли си е в къщи квас и съответно хляб с квас? Ядох такъв и много, ама много ми хареса. Иска ми се да си направя в къщи, ама нещо голяма сложнотия ми се струва. Ако има кой да ми го обясни по-простичко, мога да се пробвам.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- hinotori2772
- Дълго кафе
- Мнения: 148
- Регистриран на: Яну 10, '13, 13:46
- Местоположение: Варна
Re: Да готвим здравословно
Квас се продава по магазините - даже има разлини видове/марки вече, мисля. Не ми е много ясно как го стабилизират - предполагам че е пастьоризиран, или нещо такова... а и иначе какво сложно има - трябва ти просто подходящ съд и малко хранителни продукти... основния проблем е, може би, да се снабдиш с подходящи дрожди ... принципно може да се ползва сигурно и хлебна мая, но тогава ще има "хлебен" привкус, предполагам.
П.С. понеже ми стана интересно откъде може да се вземе закваска, наистина се оказва че може да се приготви с дрожди (мая) за хляб, ето тук пише по въпроса а има дадени и други варианти за домашна закваска: http://lyubovm.ru/kak-prigotovit-zakvasku-dlya-kvasa/" onclick="window.open(this.href);return false;
П.П.С. А ето и доста подробно описание с картинки как се приготвя домашен квас: http://mirsovetov.ru/a/housing/cookery/kvass.html" onclick="window.open(this.href);return false;
П.С. понеже ми стана интересно откъде може да се вземе закваска, наистина се оказва че може да се приготви с дрожди (мая) за хляб, ето тук пише по въпроса а има дадени и други варианти за домашна закваска: http://lyubovm.ru/kak-prigotovit-zakvasku-dlya-kvasa/" onclick="window.open(this.href);return false;
П.П.С. А ето и доста подробно описание с картинки как се приготвя домашен квас: http://mirsovetov.ru/a/housing/cookery/kvass.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Да готвим здравословно
Много ти благодаря, полезна информация.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Да готвим здравословно
Няма тема "Какво щях да сготвя днес", затова тук да напиша. Щях да правя крем супа със сьомга и кокосово мляко. Много ми я похвалиха, дадоха ми рецептата. Купих кокосово мляко /сьомга си имам/. И нали съм любопитко, седнах на компютъра да проверя какви точно са 4-те броя Е-та, изписани на етикета му. Ето резултата:
Е 466 - Смята се, че карбокси метил целулозата може да допринесе за образуването на рак и за повишаване нивото на холестерола. В някои страни веществото е забранено за употреба, в други се позволява използването в ограничени количества.
Е 435 добавя се в продукти с висока киселинност, в качеството си на средство за образуване на пяна, а в мазнини - като агент спиращ разпенването. Веществото намира приложение във фармакологията и козметиката.Допустимата дневна доза от добавката е не повече от 20 мг на 1 кг телесно тегло и се определя индивидуално. На етикета не е указано какво количество от веществото се съдържа в кокосовото мляко.
Е 223 Въздействие върху човека:
Добавката е вредна при попадане в организма. При контакт с киселини се отделя токсичен газ, който е в състояние сериозно да увреди очите. Консервантът може да бъде причина за развитието на алергични реакции, да предизвика тежки заболявания на стомашно-чревния тракт. Освен това, канцерогенът разрушава витамин В1, затова Е 223 се определя като вредна хранителна добавка.
Е 412 - безвреден
За първи път си купувам кокосово мляко. И за последен. За да не иде зян това, което, естествено, няма да изям, ще си направя маска за косата с него.
http://ladyzone.bg/article/krasota/koko ... -kosa.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Е 466 - Смята се, че карбокси метил целулозата може да допринесе за образуването на рак и за повишаване нивото на холестерола. В някои страни веществото е забранено за употреба, в други се позволява използването в ограничени количества.
Е 435 добавя се в продукти с висока киселинност, в качеството си на средство за образуване на пяна, а в мазнини - като агент спиращ разпенването. Веществото намира приложение във фармакологията и козметиката.Допустимата дневна доза от добавката е не повече от 20 мг на 1 кг телесно тегло и се определя индивидуално. На етикета не е указано какво количество от веществото се съдържа в кокосовото мляко.
Е 223 Въздействие върху човека:
Добавката е вредна при попадане в организма. При контакт с киселини се отделя токсичен газ, който е в състояние сериозно да увреди очите. Консервантът може да бъде причина за развитието на алергични реакции, да предизвика тежки заболявания на стомашно-чревния тракт. Освен това, канцерогенът разрушава витамин В1, затова Е 223 се определя като вредна хранителна добавка.
Е 412 - безвреден
За първи път си купувам кокосово мляко. И за последен. За да не иде зян това, което, естествено, няма да изям, ще си направя маска за косата с него.
http://ladyzone.bg/article/krasota/koko ... -kosa.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Да готвим здравословно
С'я, нали по принцип всички предлагани храни, трябва да отговарят на някой БДС?
Та винаги съм се питала как, хем отговарят на БДС, хем съдържат всички тези отрови?
Има два варианта
- допускат се по БДС;
- храните не отговарят на БДС.
Ако е първото - с кой акъл се допускат и кой ги е допуснал?
А ако е второто - не трябва ли някой да следи за наличие на БДС за храните?
И освен всичко това ми е много интересно, от къде в кварталния цех за вафли знаят за Е-тата.. И как да си ги набавят.. И с к'во сърце ги добавят..
Сигурно аз съм зАспа и все вярвам в доброто!
Та винаги съм се питала как, хем отговарят на БДС, хем съдържат всички тези отрови?
Има два варианта
- допускат се по БДС;
- храните не отговарят на БДС.
Ако е първото - с кой акъл се допускат и кой ги е допуснал?
А ако е второто - не трябва ли някой да следи за наличие на БДС за храните?
И освен всичко това ми е много интересно, от къде в кварталния цех за вафли знаят за Е-тата.. И как да си ги набавят.. И с к'во сърце ги добавят..
Сигурно аз съм зАспа и все вярвам в доброто!
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
- hinotori2772
- Дълго кафе
- Мнения: 148
- Регистриран на: Яну 10, '13, 13:46
- Местоположение: Варна
Re: Да готвим здравословно
Е, хайде сега Е-та, че Е-та... хората в ЕС са решили да стандартизират добавките за да няма съмнение какво точно се добавя и т.н. и вече тръгват митове... ако пише Е150 или Е330, то значи е много страшно канцерогенно и т.н., но ако пише просто "Карамел" или "Лимнтозу", значи няма проблем... а всъщност става въпрос за едно и също.gonel написа:И освен всичко това ми е много интересно, от къде в кварталния цех за вафли знаят за Е-тата.. И как да си ги набавят.. И с к'во сърце ги добавят..
Да вземем сега споменатото по-горе Е223 - натриев метабисулфит - ми че това се добавя практически във всички вина, само че там не пише Е223, а пише "съдържа сулфити" или даже по-невинното "може да съсържа сулфити".
А пък Е412 даже се смята за полезна добавка.