Помощ!!! Отрових си розите!

Модератор: Миша

Аватар
milena02
Чист кофеин
Мнения: 5417
Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
Местоположение: София
Получил благодарност: 1 път

Помощ!!! Отрових си розите!

Мнение от milena02 »

Извинете за драматизма на заглавието, обаче положението е критично. Розите ми умират, а сутринта си бяха наред. Изглеждат като попарени, младите им листа са свити на фунийка, пъпките са клюмнали. Нови растения са, садени есента и тази пролет. Пострадалите рози са около тревна площ, която през уикенда напръсках здраво с Матон 600 - хербицид срещу широколистни плевели. Старах се да пръскам на разстояние от розите, обаче все някакъв вятър би трябвало да е духал и може да е попаднало от препарата върху тях. Същите рози онзи ден напръсках с Топаз - срещу мана, и с инсектицид. Вчера ги полях обилно с по една кофа вода. Сега ги намирам в предсмъртно състояние. Какво мога да направя като спешна реанимация? Да ги окъпя ли с вода, например?
dal

Re: Помощ!!! Отрових си розите!

Мнение от dal »

Пиши на Миша
И дано прочетат повече хора , дали заради шепа глухарчета и пет тепсии бяла детелина в райграса си заслужава да изтровиш къра
Е това поне успях в къщи да се преборя , да не хуква като диво прасе към агроаптеката при първото глухарче :snif:
elena kirilova

Re: Помощ!!! Отрових си розите!

Мнение от elena kirilova »

Миленкаааа какво направи бе мила
къпи обилно с вода или пък ако са само върховете -ти ще видиш ,ги орежи
почакай малко все пак да видиш накъде ще тръгнат нещата
и аз имах подобен изглед на моите рози преди известно време ,но то беше ''воден дисбаланс''
така ми казаха тука хората
сега се оправиха и ще цъфтят
:stiskam: стискам палци и всички останало да се оправят
denitsavm

Re: Помощ!!! Отрових си розите!

Мнение от denitsavm »

Милена, режи всичко клюмнало, листата, които са навити и въобще - режи. Препарата прониква през листата и така стига до корените и унищожава :eeeh: :stiskam: :stiskam: :stiskam:
isa
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1865
Регистриран на: Ное 29, '09, 12:03

Re: Помощ!!! Отрових си розите!

Мнение от isa »

Миналата година една приятелка на вилата, по грешка директно си напръска розите с хербицид точно по това време- на първи пъпки-оживяха и първият им цъфтеж беше август месец . Аз лично й ги изрязах, толкова бяха клюмнали и спаружени. Изрязах около една трета от клоните общо и махнах всички увехнали листа. Успех, не мисля че има друг лек. :nod:
Аватар
milena02
Чист кофеин
Мнения: 5417
Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
Местоположение: София
Получил благодарност: 1 път

Re: Помощ!!! Отрових си розите!

Мнение от milena02 »

Аз междувременно ги окъпах с вода, доколкото можах в тъмното. Лени, ако е воден дисбаланс обещавам да дам банкет. Има минимална такава вероятност, защото розите бяха доста засушени, аз ги полях много мощно и днес пече слънце цял ден, а те са още много малки. Исе, ако ще и догодина да цъфтят, стига да оживеят, пак ще съм доволна. Утре сутринта ще видя какво е положението и ще режа, ако се наложи. Въпреки че е късно - въпросният хербицид се усвоява от растението за 6 часа. А аз го пръсках в неделя. Т.е. ако са се натровили, са пътници. А пък на тревата нищо й няма, зелена и свежа си е. Само плевелите в нея са спаружени. Като розите.
denitsavm

Re: Помощ!!! Отрових си розите!

Мнение от denitsavm »

Милена, малка светлинка в тунела ще ти дам :angel2: , но за 6 часа става при тревистите. Храстово-дървесните видове доста по-трудно се унищожават с хербицид :nod: :stiskam: , знам го от личен опит :nod: Ще си останат с частични поражения със сигурност, но си мисля, че ще оцелеят :liubov:
Кат
Kафенце
Мнения: 5
Регистриран на: Юли 14, '13, 21:29

Re: Помощ!!! Отрових си розите!

Мнение от Кат »

Здравейте! Имам проблем с розата си и много се надявам някой да може да ми помогне. Вчера си я купих, съвсем от скоро сме заедно :liubov2: и искам да е за дълго, тъй като вече имам неуспешни опити с отглеждането на рози. Та въпросната красавица е с 2 почти нацяло отворени пъпки, 2 съвсем малки и 2, на които скоро им предстои да цъфнат, вече т.е. е само една.. :cry: Снощи я полях с много слаб разтвор на тор, днес сутринта беше добре, но сега вече едната пъпка, както и листенцата по съответното стъбло са клюмнали. Отрязах пъпката до първото разклонение, листата не съм махала, ще изчакам до утре, но много ще съм благодарна, ако някой ми каже защо така се получи и какво да правя сега. Моля ви, помогнете, не искам и тази поредна роза да изгубя :snif:
Аватар
darusha5k
Виенско кафе
Мнения: 319
Регистриран на: Яну 14, '11, 17:28
Местоположение: Пловдив

Re: Помощ!!! Отрових си розите!

Мнение от darusha5k »

Така трудно ще ти дадем съвет,една снимка няма да е излишна,за да се избегнат въпросите-къде я държите,пресаждана ли е,мини ли е,полята ли е била.....
Кат
Kафенце
Мнения: 5
Регистриран на: Юли 14, '13, 21:29

Re: Помощ!!! Отрових си розите!

Мнение от Кат »

Почвата й беше влажна като я взех от магазина, бяха й пръскани листата и имаше капки по цветовете също така, държа я на терасата, до розата на съквартирантката ми, която се развива много добре там. На саксията пише "роза микс", в малка саксия е, но не знам да я пресаждам ли :?: Не знам как да кача снимките :oops:
Публикувай отговор

Обратно към “Отглеждане, болести, вредители, неприятели и борбата с тях”