Домашна лимонади и напитки
Re: Домашна лимонади и напитки
Ами не, не мисля, тоест на вкус си е сладък, то при толкова захар, какъв да е
Но ароматът му е несравним, мен ме връща директно в лятото на някоя напечена созополска улица с грамадни надвиснали смокини - знаеш как ухаят
Като тийнове по морето си дялкахме тънки сухи клечици от смокинови клонки и ги пъхахме в цигарите - ех че разкош ставаше
Бе аз за лимонтузото съм забравила да напиша! Значи накрая на процеса, преди да свалите тенджерата от котлона, 1 пак. лимонтузо вътре, и се разбърква. (Лимонтузо или лимонтузу или как? Лимонтозу?)
Но ароматът му е несравним, мен ме връща директно в лятото на някоя напечена созополска улица с грамадни надвиснали смокини - знаеш как ухаят
Като тийнове по морето си дялкахме тънки сухи клечици от смокинови клонки и ги пъхахме в цигарите - ех че разкош ставаше
Бе аз за лимонтузото съм забравила да напиша! Значи накрая на процеса, преди да свалите тенджерата от котлона, 1 пак. лимонтузо вътре, и се разбърква. (Лимонтузо или лимонтузу или как? Лимонтозу?)
- Таралас
- Кафе машина
- Мнения: 3155
- Регистриран на: Юли 3, '11, 12:47
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Домашна лимонади и напитки
limontuzu (limon ’лимон’ + tuz ’сол’) - турцизъмLois написа:(Лимонтузо или лимонтузу или как? Лимонтозу?)
VIBER tel 0877 28 88 40 Facebook https://www.facebook.com/georgi.goshev.9
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
Re: Домашна лимонади и напитки
Благодаря, Луис, че сподели тази рецепта - страхотно станаLois написа:Ами не, не мисля, тоест на вкус си е сладък, то при толкова захар, какъв да е
Но ароматът му е несравним, мен ме връща директно в лятото на някоя напечена созополска улица с грамадни надвиснали смокини - знаеш как ухаят
Като тийнове по морето си дялкахме тънки сухи клечици от смокинови клонки и ги пъхахме в цигарите - ех че разкош ставаше
Бе аз за лимонтузото съм забравила да напиша! Значи накрая на процеса, преди да свалите тенджерата от котлона, 1 пак. лимонтузо вътре, и се разбърква. (Лимонтузо или лимонтузу или как? Лимонтозу?)
Re: Домашна лимонади и напитки
Ей, радвам се
И аз си направих още, а последните листа ги суша по примера на Ноел
И аз си направих още, а последните листа ги суша по примера на Ноел
Re: Домашна лимонади и напитки
Да ви подсетя, че сега е момента да си направите от този чудодеен бъзов сироп.
На мен страшно ми помага зимата, благодарение на него ме отминават всички грипове и вируси, а по принцип съм кекава и до преди да почна да го ползвам, цяла зима бях на лекарства.
На мен страшно ми помага зимата, благодарение на него ме отминават всички грипове и вируси, а по принцип съм кекава и до преди да почна да го ползвам, цяла зима бях на лекарства.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Домашна лимонади и напитки
Благодаря за подсещането! Тъкмо навреме! Колко време го държиш преди да го прецедиш и на каква температура, т.е. на стайна или в хладилник?
Re: Домашна лимонади и напитки
Ще ти отговоря вместо Тити за да споделя моя опит във връзка с вида на бъза. Значи, в рецептите на Димков е упоменат и единия и другия, като за имуностимулиране се препоръчва тревистия бъз (Sambucus ebulus). Тъй като в аптеките се продават разни сиропи от бъз (някои на умопомрачителни цени), на които пише Черен бъз, та се поинтересувах от кой точно бъз ги правят. На листовките изрично пишеше дървовидния черен бъз (Sambucus nigra). И аз започнах да се чудя къде е грешката, ако има такава. Според експертите по лечебни растения в БАН с най-силно лечебно действие е тревистия бъз (наричан още бъзак, Sambucus ebulus).apis написа:От дървовидния или от тревистия бъз го правиш ?
Имайте предвид, че зелените плодчета са отровни (е, в големи количества все пак), така че берете добре узрели съплодия и махайте единични неузрели зрънца (незначително усилие, но ефектът наистина е много добър).
Re: Домашна лимонади и напитки
Тревистия бъз, на който му викаме бъзак е силен имуностимулатор, ама и дървесния си има своите полезни свойства. Знам, че от тревистия се прави сироп от плодовете есен, а от дървесния - сироп от цветовете пролет.
Аз брах от тревистия, но сложих и към 200-300 гр. дървовиден, моткаше се там покрай тревистия едно дърво и беше останало малко по него. Държа го на открита тераса, но не го пече слънце, разбърквам от време на време. 15 до 20 дена са достатъчни да се разтопи захарта и го прецеждам в бутилка. Готовия сироп държа в хладилника.
Много е важно, както renimoss е отбелязала, да се махат всички зелени зрънца, защото са силно отровни. Друго важно е, като се прецежда да се внимава в сиропа да не попадне и едно зрънце от бъзето, защото ще ферментира.
И да не пропусна друго важно нещо - пие се по 1 до 2 супени лъжици дневно, сутрин и/или вечер, за деца наполовина дозата. Не повече от две супени лъжици!
Аз брах от тревистия, но сложих и към 200-300 гр. дървовиден, моткаше се там покрай тревистия едно дърво и беше останало малко по него. Държа го на открита тераса, но не го пече слънце, разбърквам от време на време. 15 до 20 дена са достатъчни да се разтопи захарта и го прецеждам в бутилка. Готовия сироп държа в хладилника.
Много е важно, както renimoss е отбелязала, да се махат всички зелени зрънца, защото са силно отровни. Друго важно е, като се прецежда да се внимава в сиропа да не попадне и едно зрънце от бъзето, защото ще ферментира.
И да не пропусна друго важно нещо - пие се по 1 до 2 супени лъжици дневно, сутрин и/или вечер, за деца наполовина дозата. Не повече от две супени лъжици!
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Домашна лимонади и напитки
И друго важно се сетих - от прецедените плодове се прави вино.
Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд, залива се с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря. Действа като сиропа.
Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд, залива се с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря. Действа като сиропа.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;