Домашна лимонади и напитки
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Мнения: 7351
- Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
- Местоположение: Пловдив 7а зона
Re: Домашна лимонади и напитки
Аз не си падам много по разредените сиропи, но открих, че за мен с газирана вода са много по-хубави
Само от вишни съм правила, вече 2г го съхранявам - прави се без варене и без консервиране. Наливаш в шишета и толкова.
Рецептата е от приятелка, аз ги правих моите малко на око, защото ми бяха много вишните.
Сироп от вишни
3 кг плод, смлян+ 3 пакетчета лиммонтузу+ 2 литра вода. Престоява 24 часа на хладно. прецежда се. На 1 л сироп се слага 1,5 кг захар . Бърка се докато се стопи захарта. Налива се в бутилки без да се вари.
Не мелих, а намачках с ръцете, не съм вадила костилки.
Много е важно добре да се прецеди, или първите дни да се обира това, което изплува отгоре, защото тези миниатюрни парченца вкисват и горния слой има друг вкус. Долу сиропа си е наред.
Ябълковия оцет правя много мързеливо. Първо правих по рецепта, докато не дойдоха едни познати и ме светнаха
Ябълки, нарязани на четири, без почистване на семките (чисти се гнило само) срагам в бидон на 3/4 от бидончето. В моя случай е 30л, ябълки имам и за по-голям. Доливам вода догоре.
На това бидонче слагам едно кило захар. Първата година правих с мед, но ми се досвидя Ябълките слагам на три пъти, защото обирам от земята, та и захарта така слагам разпределена.
С нещо е хубаво да се затиснат отгоре и това е, чакаш да вкисне. Сега си ползвам старата оцетна гъба, която се образува първия път.Ябълките ми са ранни, затова октомври най-късно вече имам оцет. Понеже не са мляни, не се налага зверско прецеждане, даже не ги цедя, докато не наближа дъното на шишето. Имам 15л оцет.
После е още по-мързеливо - доливам пак вода, още едно кило захар, и пролетта пак имам оцет. Стоя навън и замръзна, от това оцетът се избистри, затова и есенния ще изкарам вън да замръзне веднъж
Само от вишни съм правила, вече 2г го съхранявам - прави се без варене и без консервиране. Наливаш в шишета и толкова.
Рецептата е от приятелка, аз ги правих моите малко на око, защото ми бяха много вишните.
Сироп от вишни
3 кг плод, смлян+ 3 пакетчета лиммонтузу+ 2 литра вода. Престоява 24 часа на хладно. прецежда се. На 1 л сироп се слага 1,5 кг захар . Бърка се докато се стопи захарта. Налива се в бутилки без да се вари.
Не мелих, а намачках с ръцете, не съм вадила костилки.
Много е важно добре да се прецеди, или първите дни да се обира това, което изплува отгоре, защото тези миниатюрни парченца вкисват и горния слой има друг вкус. Долу сиропа си е наред.
Ябълковия оцет правя много мързеливо. Първо правих по рецепта, докато не дойдоха едни познати и ме светнаха
Ябълки, нарязани на четири, без почистване на семките (чисти се гнило само) срагам в бидон на 3/4 от бидончето. В моя случай е 30л, ябълки имам и за по-голям. Доливам вода догоре.
На това бидонче слагам едно кило захар. Първата година правих с мед, но ми се досвидя Ябълките слагам на три пъти, защото обирам от земята, та и захарта така слагам разпределена.
С нещо е хубаво да се затиснат отгоре и това е, чакаш да вкисне. Сега си ползвам старата оцетна гъба, която се образува първия път.Ябълките ми са ранни, затова октомври най-късно вече имам оцет. Понеже не са мляни, не се налага зверско прецеждане, даже не ги цедя, докато не наближа дъното на шишето. Имам 15л оцет.
После е още по-мързеливо - доливам пак вода, още едно кило захар, и пролетта пак имам оцет. Стоя навън и замръзна, от това оцетът се избистри, затова и есенния ще изкарам вън да замръзне веднъж
Re: Домашна лимонади и напитки
Аз тази година правих за пръв път сироп от смокинови листа по тази рацепта,като добавих и малко портокалови корички.
Правих още от вишни и дренки - подварявам със захар (лимонтузу накрая)и горещ наливам в бурканчета.Вишните ги изчистих предварително и отцедения плод направих на сладко.От отцедените дренки(ако не се изхвърлят)може да се направи мармалад или желе.
Правих още от вишни и дренки - подварявам със захар (лимонтузу накрая)и горещ наливам в бурканчета.Вишните ги изчистих предварително и отцедения плод направих на сладко.От отцедените дренки(ако не се изхвърлят)може да се направи мармалад или желе.
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Мнения: 7351
- Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
- Местоположение: Пловдив 7а зона
Re: Домашна лимонади и напитки
Да ви кажа и едно приложение на вишните от вишновката. В купичка, сядаш пред телевизора и се напиваш културно Много бързо ми свършиха
Ако остане - слагам по разни тортички и сладкиши и внимавам децата да не прекалят
Ако остане - слагам по разни тортички и сладкиши и внимавам децата да не прекалят
Re: Домашна лимонади и напитки
Могат и те да се направят на сладко(ако останат ).Алкохола се изпарява.Част от моята вишновка направих с ром и вишните имаха много хубав аромат,но в сладкото след нова се беше изпарил с алкохола.Пробвала съм да правя и лимончело (по рецепта), но не ми хареса крайния резултат.
Re: Домашна лимонади и напитки
Рецептата за сиропа от смокинови листа вече е дадена. Правя една промяна. След прецеждането меря количеството течност и доливам малко вода, за да компенсирам изпарената.
- Таралас
- Кафе машина
- Мнения: 3155
- Регистриран на: Юли 3, '11, 12:47
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Домашна лимонади и напитки
Аз произвеждам Лимончело по оригинална рецепта (стара изпитана италианска ) и сок от нар.
VIBER tel 0877 28 88 40 Facebook https://www.facebook.com/georgi.goshev.9
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
[url=http://www.exoticplantsbg.com/][img]http://prikachi.com/images/194/7864194b.png[/img][/url]
Титаник е направен от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьор.
Re: Домашна лимонади и напитки
Дворът ми е пълен с глухарчета.
Искам да направя сироп от тях.
В нета има 100 рецепти, но ми се иска нещо изпробвано.
Ако някой е правил и става, моля да сподели.
Искам да направя сироп от тях.
В нета има 100 рецепти, но ми се иска нещо изпробвано.
Ако някой е правил и става, моля да сподели.
"Благодаря ти Боже за поръчките" Tanet
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10788
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Обратна връзка:
Re: Домашна лимонади и напитки
Аз съм правил преди много време с вода, захар и глухарчета на око. Сварявам ги и ги прецеждам, че цветовете не са никак нежни и приятни в устата. Става, хубав е, но е много играчка. Цветовете трябва да се обелят от всички зелени части, това трябва да се прави с ръкавици за да не ти почернеят ръцете. Беленето е най-удобно като се затвори съцветието.
Re: Домашна лимонади и напитки
А защо се маха зелената част на цветчетата ?
Правила съм без да ги махам.
Правила съм без да ги махам.