prijatel62 написа:Таралас написа:
При промишлено насаждение предпочитаната подложка е BA29. Останалото ми напомня за Мичурин, стотици видове подложки и накрая оцелява само една , всичко зависи от климатичните условия, почвата и най важното целта на мероприятието
Френската подложка BA29 вече е остаряла работа
:):), там където четеш, пише ли че при OHxF ,през първите 5 - 7 години голяма част от плодовете са с доста различна характеристика от стандартните за сорта ?
:):), ако не го пишат, значи не са в час.
В Европа и по конкретно в Италия, Франция, Испания и Гърция, разсадниците изпълняват поръчки на клиентите си с комерсиалните подложки MC, BA29,SYDO, Adams, EMH,MA , CTS 212, FOX 9 и Farold 40 Daygon, като последната е набрала сериозна скорост, поради добрите си показатели и за да стане малко по ясно на тези които четат :
Ако разгледаме примерно сорта круша Абат Фетел и подложките на които може да бъде произведена , се получава следната история
подложка MC - кордонно вертикална формировка на дървото , имаме 3 метра междуредие и 50 см от дърво до дърво, тук влизат от 600 до 1000 дървета в декар
подложка sydo можеш да вкараш в декар средно около 320 дървета, тя е подобна на BA 29, даже при нея можеш да ги вкараш 350 см на 100 см , но пък формировката на короната не е палметно странично надлъжна, а е по специфична разтлата на конструкцията и т.н. При BA 29 увеличаваш с малко междуредовото разстояние и с 20 до 40 см разстоянието от дърво до дърво в реда. Всеки комерсиален сорт, като Уилямс, Абат Фетел, Кармен, Конференс, Турандот, Санта Мария, Коския, Кайзер, Пас красан, Бартлет, Хайланд и др се произвеждат на подложки съвместими и не само това, ами и в зависимост от начина на отглеждане и предпочитание на производителя, демек фермера. При инвестиция от стотици хиляди евро, няма място за експерименти, всичко е строго профилирано и фермера обича да върви по утъпкан път