Хитринки разни и разнообразни
Re: Хитринки разни и разнообразни
Котьо е мноого претенциозен и много много риба не яде. Та шаранът му меришел, иначе аз го обичам. По принуда рибата е само пържена.Blue sky написа:Аз напоследък доста експериментирам с риба, но за Никулден - традиционното, както мама го прави от както се помня - шаран, пълнен с орехи и фъстъци
- Калина-малина
- Двойно кафе
- Мнения: 179
- Регистриран на: Ное 26, '09, 19:33
- Местоположение: Филибето
Re: Хитринки разни и разнообразни
И при мен нещата са същите, задължително шаран-плакия. В плънката слагам освен много лук, орехи, черен пипер, магданоз и стафиди. Придават страхотен вкус.Blue sky написа:Аз напоследък доста експериментирам с риба, но за Никулден - традиционното, както мама го прави от както се помня - шаран, пълнен с орехи и фъстъци
В нашата къща шаранът е на почит и много се чудя, как толкова народ от тук не го одобрява като риба? Досега не съм попадала на миризлив? И винаги, когато купувам , гледам да е около кило и двеста, максимум и триста.
Много сме лудите....но сме пръснати!
- mucunka
- Кафе машина
- Мнения: 3130
- Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
- Местоположение: София,Световрачене
Re: Хитринки разни и разнообразни
Ти си късметлийка,колкото пъти купя,толкова пъти направо вони.Тъкмо щях да ви питам как убивате миризмата на тиня.Много я мразя,със седмици имам усещането за нея.
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1098
- Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
- Местоположение: Бургас
Re: Хитринки разни и разнообразни
По Никулден непремнно хапвам пилешко
А през останалото време когато си искам ям рибка- сафридчета, зарганчета, скумрийки и цаца пък шарана, червеноперката както и златните рибки от аквариумите и всички тия многокосто-кривокости блатни свинчета хич не ги и понасям. То си им е вродено да си папкат болкуци, пък особено когато ги угояват в изкуствени условия с костно брашно от екарисажите или рибено брашно и други подобни вонящи ярмички стават направо "перфектно" То и в естествени условия е трудно да се открие шаран в някоя река- всичко е уловено и набутано по частните язовирчета и гьолове и бива прехранвано и захранвано с всевъзможни риболовни захранки и други ярми
Морската рибка или поне хищна сладководна рибка са ми любими. Чисто бяло месо без излишни миришещи мазнини и кости, коитое отделят лесно или са пренебрежимо тънки, за да си ги схруска директно човек
А през останалото време когато си искам ям рибка- сафридчета, зарганчета, скумрийки и цаца пък шарана, червеноперката както и златните рибки от аквариумите и всички тия многокосто-кривокости блатни свинчета хич не ги и понасям. То си им е вродено да си папкат болкуци, пък особено когато ги угояват в изкуствени условия с костно брашно от екарисажите или рибено брашно и други подобни вонящи ярмички стават направо "перфектно" То и в естествени условия е трудно да се открие шаран в някоя река- всичко е уловено и набутано по частните язовирчета и гьолове и бива прехранвано и захранвано с всевъзможни риболовни захранки и други ярми
Морската рибка или поне хищна сладководна рибка са ми любими. Чисто бяло месо без излишни миришещи мазнини и кости, коитое отделят лесно или са пренебрежимо тънки, за да си ги схруска директно човек
Лимонът по форма е жълт.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Re: Хитринки разни и разнообразни
Познати до бога думи...el pistolero написа:По Никулден непремнно хапвам пилешко
А през останалото време когато си искам ям рибка- сафридчета, зарганчета, скумрийки и цаца пък шарана, червеноперката както и златните рибки от аквариумите и всички тия многокосто-кривокости блатни свинчета хич не ги и понасям. То си им е вродено да си папкат болкуци, пък особено когато ги угояват в изкуствени условия с костно брашно от екарисажите или рибено брашно и други подобни вонящи ярмички стават направо "перфектно" То и в естествени условия е трудно да се открие шаран в някоя река- всичко е уловено и набутано по частните язовирчета и гьолове и бива прехранвано и захранвано с всевъзможни риболовни захранки и други ярми
Морската рибка или поне хищна сладководна рибка са ми любими. Чисто бяло месо без излишни миришещи мазнини и кости, коитое отделят лесно или са пренебрежимо тънки, за да си ги схруска директно човек
Re: Хитринки разни и разнообразни
Ние в къщи спазваме традицията на Никулден да се яде шаран, който се води за слуга на светеца. Колкото повече люспи има, толкова е по богата годината. По традиция люспа от шарана се дава на всеки член от семейството, за да е здрав и да му е богата годината.
Шарана изкисвам в леко подкиселена вода, за да се премахне дъха на тиня, ако го има. Най го обичаме печен на скарата, но на Никулден правим и рибник , който е с праз, гъби и ориз и парчета пържен шаран. Става много вкусен Може и пълнен, който също е много вкусен
Шарана изкисвам в леко подкиселена вода, за да се премахне дъха на тиня, ако го има. Най го обичаме печен на скарата, но на Никулден правим и рибник , който е с праз, гъби и ориз и парчета пържен шаран. Става много вкусен Може и пълнен, който също е много вкусен
Re: Хитринки разни и разнообразни
Таничка, я дай точна рецепта за тоя рибник. Никога не готвя шаран, защото нито аз, нито мъж ми ядем такава риба. Но пък празът, гъбите и оризът много ме грабнаха и може да ги комбинирам с друга риба. Между другото пържен шаран може да се прежаля да хапна.orkud написа:Ние в къщи спазваме традицията на Никулден да се яде шаран, който се води за слуга на светеца. Колкото повече люспи има, толкова е по богата годината. По традиция люспа от шарана се дава на всеки член от семейството, за да е здрав и да му е богата годината.
Шарана изкисвам в леко подкиселена вода, за да се премахне дъха на тиня, ако го има. Най го обичаме печен на скарата, но на Никулден правим и рибник , който е с праз, гъби и ориз и парчета пържен шаран. Става много вкусен Може и пълнен, който също е много вкусен
Re: Хитринки разни и разнообразни
Пърженият шаран, ако е чистичък и маринован преди това, е страхотна риба.
Re: Хитринки разни и разнообразни
Когато пека тиква, ръся захар в тавата, слагам тиквата нагоре с гората и наливам половин чаша вода.
Re: Хитринки разни и разнообразни
Тилапията панирана в царевично брашно е невероятно вкусна.И пържените тиквички стават хубави с царевично брашно.