Хитринки разни и разнообразни
Re: Хитринки разни и разнообразни
Една оригинална идея да подарите практичен букет
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- ♥¸.•*´ReNi♥¸.•*´
- Kъсо кафе
- Мнения: 98
- Регистриран на: Яну 16, '12, 14:47
- Местоположение: София
Re: Хитринки разни и разнообразни
Как лесно да отделим жълтъците от белтъците
" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
- ♥¸.•*´ReNi♥¸.•*´
- Kъсо кафе
- Мнения: 98
- Регистриран на: Яну 16, '12, 14:47
- Местоположение: София
Re: Хитринки разни и разнообразни
Как лесно да отделим жълтъците от белтъците
" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Хитринки разни и разнообразни
Практични съвети от кухнята
Източник - dir.bg
Най-добрият начин да разтопите шоколад
В микровълновата. Така ще избегнете загарянето. Разтапяйте докато течността стане мека и блестяща. За перфектни резултати начупете шоколада на парченца и го поставете в абсолютно сух съд (само една капка вода може да развали плътността). От време навреме разбърквайте до получаване на гладка смес.
Не изплаквайте пастата
Противно на вярването, перфектно приготвената паста (спагети, макарони, лингуини...) не се нуждае от изплакване след сваряване. Всъщност точно остатъчното нишесте по повърхността й позволява на соса да проникне в дълбочина. За да не залепва обаче, добавете няколко капки олио във водата при варенето, съветват от moetodete.bg. Единственото изключение е, ако искате да я сервирате под формата на салата или студено предястие. 3 - 4 секунди под студена течаща вода са достатъчни.
По-пухкаво картофено пюре
Няма нищо по-вкусно от домашно приготвеното картофено пюре за гарнитура към основното ястие. За да му придадете повече обем, при мачкането на картофите добавете ¼ сода.
По-вкусно печено месо
Преди да пъхнете свинското във фурната, оставете го да престои около час на стайна температура. Така не само ще се изпече равномерно със златиста коричка, но и ще намалите времето за приготвянето му.
Пресоляване на ястието
Ако при готвене прекалите със солта, добавете към ястието 1 чаена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка ябълков оцет. Разбъркайте добре и след 5 минути опитайте – солта я няма.
Черупка в счупеното яйце
Много често се случва при счупване на яйце част от черупката да падне в сместа. А изваждането й е доста хлъзгава работа и определено не е за хора със слаби нерви. Но ако намокрите пръста си с с вода преди да бръкнете в яйцето, парченцото сякаш само ще се залепи за вас.
Нов живот за захаросания мед
Оставете буркана да преседи 5 – 10 минути в съд с вряла вода, докато отново стане течен и гладък. За да запазите ефекта, съхранявайте го плътно затворен, на хладно и сухо място (но не в хладилника).
Лесно отваряне на буркани
Поставете капачката под струята на топлата вода за няколко секунди, след това го увийте с влажна кърпа (за по-стегнат захват) и завъртете. Внимание: оставете буркана да се стопли малко на стайна температура, за да не се пукне от контрастната температура.
Почистване на загоряла фурна
Обикновено най-потърпевша от остатъчните мазнини е готварската печка – котлоните и фурната. Ако нямате ефикасен почистващ препарат, направете паста от сода бикарбонат и вода и я нанесете по загорелите повърхности. Включете фурната на най-ниска степен и оставете да престои така около 30 минути. Ще видите колко лесно ще отстраните всички остатъци след това.
Източник - dir.bg
Най-добрият начин да разтопите шоколад
В микровълновата. Така ще избегнете загарянето. Разтапяйте докато течността стане мека и блестяща. За перфектни резултати начупете шоколада на парченца и го поставете в абсолютно сух съд (само една капка вода може да развали плътността). От време навреме разбърквайте до получаване на гладка смес.
Не изплаквайте пастата
Противно на вярването, перфектно приготвената паста (спагети, макарони, лингуини...) не се нуждае от изплакване след сваряване. Всъщност точно остатъчното нишесте по повърхността й позволява на соса да проникне в дълбочина. За да не залепва обаче, добавете няколко капки олио във водата при варенето, съветват от moetodete.bg. Единственото изключение е, ако искате да я сервирате под формата на салата или студено предястие. 3 - 4 секунди под студена течаща вода са достатъчни.
По-пухкаво картофено пюре
Няма нищо по-вкусно от домашно приготвеното картофено пюре за гарнитура към основното ястие. За да му придадете повече обем, при мачкането на картофите добавете ¼ сода.
По-вкусно печено месо
Преди да пъхнете свинското във фурната, оставете го да престои около час на стайна температура. Така не само ще се изпече равномерно със златиста коричка, но и ще намалите времето за приготвянето му.
Пресоляване на ястието
Ако при готвене прекалите със солта, добавете към ястието 1 чаена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка ябълков оцет. Разбъркайте добре и след 5 минути опитайте – солта я няма.
Черупка в счупеното яйце
Много често се случва при счупване на яйце част от черупката да падне в сместа. А изваждането й е доста хлъзгава работа и определено не е за хора със слаби нерви. Но ако намокрите пръста си с с вода преди да бръкнете в яйцето, парченцото сякаш само ще се залепи за вас.
Нов живот за захаросания мед
Оставете буркана да преседи 5 – 10 минути в съд с вряла вода, докато отново стане течен и гладък. За да запазите ефекта, съхранявайте го плътно затворен, на хладно и сухо място (но не в хладилника).
Лесно отваряне на буркани
Поставете капачката под струята на топлата вода за няколко секунди, след това го увийте с влажна кърпа (за по-стегнат захват) и завъртете. Внимание: оставете буркана да се стопли малко на стайна температура, за да не се пукне от контрастната температура.
Почистване на загоряла фурна
Обикновено най-потърпевша от остатъчните мазнини е готварската печка – котлоните и фурната. Ако нямате ефикасен почистващ препарат, направете паста от сода бикарбонат и вода и я нанесете по загорелите повърхности. Включете фурната на най-ниска степен и оставете да престои така около 30 минути. Ще видите колко лесно ще отстраните всички остатъци след това.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Хитринки разни и разнообразни
http://www.gotvetesmen.com/forum/index. ... 296.0.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Дано някой ме чете тук, наитина много полезни хитринки за облекчаване на готварския ни живот
Дано някой ме чете тук, наитина много полезни хитринки за облекчаване на готварския ни живот
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Хитринки разни и разнообразни
Четем те, обичам да готвя и ненавиждам останалата част , така че четем те...
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17035
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 137 пъти
- Получил благодарност: 468 пъти
- Обратна връзка:
Re: Хитринки разни и разнообразни
Понякога съветите в нета са доста подвеждащи .
Никога не правете това!Ако искате отново да ядете мед,а не някакво сладко подобие.Медът се разтопява на водна баня ,температура не повече от 60градуса,над тази температура се губят почти всички полезни свойства,наред със загубата на витамини се разрушават ензимите ,на които се дължат противомикробните действия на меда,при излагането на силна слънчева светлина ефектът е същия като при горещата вода,медът се превръща в някаква въглехидратна смес,без никакви полезни свойства-Нов живот за захаросания мед
Оставете буркана да преседи 5 – 10 минути в съд с вряла вода, докато отново стане течен и гладък. За да запазите ефекта, съхранявайте го плътно затворен, на хладно и сухо място (но не в хладилника).
Как се прави кисело зеле
Как се прави кисело зеле - голЕм смЕх
Темата е постната във форума за стара електроника - Сандъците
човека е снимал установката, отдолу пише и как претаквали зелето - с помпа от Перла 05
тук майка му държи зелката, а той разпробива отворите за солта
това българина е голяма работа, каква дрелка е наточил агента
Темата е постната във форума за стара електроника - Сандъците
човека е снимал установката, отдолу пише и как претаквали зелето - с помпа от Перла 05
тук майка му държи зелката, а той разпробива отворите за солта
това българина е голяма работа, каква дрелка е наточил агента
Re: Хитринки разни и разнообразни
То голям смях в тез Сандъци Само българина е способен на такова нещо! Дай ни да правим "рационализации" - тел+гвоздей=Българска подобрена
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили Титаник.
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;