Хитринки разни и разнообразни

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнение от Titi »

От личен опит - пълнени пиперки или сърми се варят 10 мин. в тенджерата под налягане, като времето започва да се отброява след първото изпускане на парата.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
dochka1
Kъсо кафе
Мнения: 84
Регистриран на: Дек 14, '09, 09:29
Местоположение: Пловдив

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнение от dochka1 »

Стана въпрос за панировки. Много обичам паниран кашкавал, но всеки път ми се разтичаше и залепваше за дъното на тигана. Ето какво научих от една приятелка - парчетата кашкавал се потапят във вода, брашно, яйце и се овалват в галета. Оставят се за 5-10 минути да позасъхне галетата. Като се загрее достатъчно мазнината за пържене, отново потапяме кашкавала в яйце и пържим. Става много вкусно и парчетата кашкавал си остават цели и сочни.
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнение от Satori »

Да ви питам, ако се сложи солта в боба, ненакиснат предварително, колко време се вари под налягане? Вчера се чудех и питах свекърва ми, която направо ме разсмя - варяла боба в тенджера под налягане час и половина. Това само тя може да го направи :D /Аз го варих както писа Блу - 35-40 минути и стана перфектен. После му добавих сол и го кипнах с малко размито брашно./
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
Мнения: 2554
Регистриран на: Ное 23, '09, 21:38

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнение от nel4o »

Ако свеки е попаднала на дърт боб отпреди 4 години, например, може и два часа да го вари и пак ще дрънка. На мен ми се е случвало :nod:
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнение от Satori »

nel4o написа:Ако свеки е попаднала на дърт боб отпреди 4 години, например, може и два часа да го вари и пак ще дрънка. На мен ми се е случвало :nod:
Е, моята свеки е способна на изумително непрактични неща. Например да има чисто нова модерна пералня, ама да пере всичко на ръка... Така че не мога да кажа нищо в нейна защита с боба :dovolen:

Кажете все пак, ако се слага сол, как се определя времето в под налягане?
Аватар
Bi_
Кафевар/ка/
Мнения: 991
Регистриран на: Дек 12, '09, 14:57
Местоположение: РУСЕ

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнение от Bi_ »

Винаги слагам солта на боба в началото на готвенето-след като му сменя водата.и го варя около 40 мин. под налягане.Не лагам домати ,но ако е пюре и него бутам още в началото.
Аватар
5ia
Кафевар/ка/
Мнения: 992
Регистриран на: Дек 13, '09, 09:06
Местоположение: Русе

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнение от 5ia »

Не, че ме питате, но аз боба го готвя в гювеч. И става перфектен. Сега ще изтъкна положителните неща: слагам всичко, само без брашното и подправката, включвам фурната и не го мисля два часа. Не е и запържен, което си е плюс, а има вкус на такъв. Зимата ми е много хубаво да готвя в гювеч, защото в кухнята става невероятна жега. Много мързелив начин, ама аз така си обичам :oops:
Аватар
zmei4o
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1771
Регистриран на: Дек 1, '09, 14:28
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнение от zmei4o »

бира с картофки, шкембе с чесън, ... боб с наденица :) ей така е най правилно ;)
Изображение
снимка от тук
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнение от Satori »

Трикове за познаване на пресните яйца:

Прясното яйце поляга на дъното на съд с вода, или най-много леко се поизправя. Не трябва да изплува.
Белтъкът е стегнат и не е воднист, при счепване.
Жълтъкът също трябва да е сетгнат - т.е. да не се разлива лесно.
Пресните яйца са с гладка и по-лъскава черупка.
Яйцата не трябва да са пукнати и мръсни.

http://www.wrongdiagnosis.com/s/salmone ... revent.htm
http://www.wrongdiagnosis.com/s/salmone ... m#excerpts
http://southernfood.about.com/cs/eggrec ... ggs_ht.htm

Наистина рискът от салмонела в яйцата при домашните е по-голям. Но пък яйцата не са единственият рисков източник. И наистина вероятността е малка от развитието на салмонелоза, но все пак я има. Също така има данни, че излагането на салмонела изгражда устойчивост, т.е. имунитет, и за целта човек трябва постепенно да се излага на сурови яйца - съвсем вкратце предавам - ето още инфо:
http://articles.mercola.com/sites/artic ... t-two.aspx
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнение от Titi »

Полезно, много полезно!
http://evita74.hit.bg/na4alna.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”