Страница 1 от 8

Брукмансия (Датура)

Публикувано на: Яну 4, '10, 16:32
от дарето74
Разкошно цвете, още по- разкошно цъфти. Но как го обичат акарите и белокрилките. :x
Става огромно дърво, иска много вода, обаче през лятото. Снимката е оттогава.
Изображение
В момента пак е акарясала. Дано да ме зарадва и тази година с цветове.

Re: Брукмансия (Датура)

Публикувано на: Яну 13, '10, 15:42
от lila
Даре, това е отровно :hmmm:

Re: Брукмансия (Датура)

Публикувано на: Яну 13, '10, 16:25
от libra
Моята датура отговаря на горните описания-акари,паяци и не знам какво още изядоха и оплешевиха до клон.За цъфтеж не съм и мечтала.Сега е на остъклен балкон-дали трябва да я прибера,че все някой ден ще хване и там голям студ?

Re: Брукмансия (Датура)

Публикувано на: Яну 14, '10, 18:29
от maili
Дали се прихваща лесно.Мисля да си чепна от скромното дръвче на мама напролет :mrgreen: .А и другото което ми се искаше да попитам е нормално ли е в момента да е без листа.

Re: Брукмансия (Датура)

Публикувано на: Яну 14, '10, 18:59
от розалия
Във вода много лесно и бързо пуска корени по всяко време на годината :dovolen:

Re: Брукмансия (Датура)

Публикувано на: Яну 14, '10, 19:05
от maili
:oops:Уж прочетох и по горните мнения и не се съобразих,че може да си помислите,че е от гадинки.Обаче така ми я доставиха и си мислех,че ще изкара, ама вече месеци си е гола.

Re: Брукмансия (Датура)

Публикувано на: Яну 15, '10, 16:36
от дарето74
libra написа:Моята датура отговаря на горните описания-акари,паяци и не знам какво още изядоха и оплешевиха до клон.За цъфтеж не съм и мечтала.Сега е на остъклен балкон-дали трябва да я прибера,че все някой ден ще хване и там голям студ?
Моята също е на студено и е почти без листа, акарите ги изядоха. Пролетта пак ще избият. За размножаване съм чувала от позната, че и засадена направо в пръстта пак се хващала.

Re: Брукмансия (Датура)

Публикувано на: Яну 16, '10, 12:56
от ravik
Датурата по прнцип е градинско растение и е нормално да е без листа в момента. При нормално зимуване в градина, през зимата отмира цялата надземна част и напролет пак тръгва (при това съм я оставяла да зимува в много студен район :nod: ), така че в никакъв случай не я прибирай, според мен, няма нужда. Другото, което се сещам, е че избива по-късно напролет, а не още началото на пролетта, така че изчакайте я до към началото на лятото преди да я отпишете.
Много лесно се размножава от семена и е по-скоро плевел и досада, защото много бързо се самозасява навсякъде и много бързо става изключително мощно растение. Прави едни бодливи топчета след като прецъфти, които после се пукат и пръскат семена навсякъде. ;)
Ароматна е, което е най-хубавото и качество за мен, но е наистина отровна, както е писала лила по-горе, така че трябва да се внимава, ако има деца наоколо. :nod:
Ето я моята, когато още беше на терасата (сега съм я засадила вече в двор):
Изображение

Re: Брукмансия (Датура)

Публикувано на: Яну 16, '10, 19:59
от johnstalker
Прилича на култивиран Татул ;)

Re: Брукмансия (Датура)

Публикувано на: Яну 16, '10, 20:02
от lila
Позна от раз.