"Тез червени ду-мати..."
Re: "Тез червени ду-мати..."
Не е постна, душко - с пиле е
И понеже става дума за домати-то, ето една супа, която правих и се оказа добра
http://www.jamieoliver.com/recipes/vege ... l-pomodoro
И понеже става дума за домати-то, ето една супа, която правих и се оказа добра
http://www.jamieoliver.com/recipes/vege ... l-pomodoro
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11822
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 156 пъти
- Получил благодарност: 192 пъти
- Обратна връзка:
Re: "Тез червени ду-мати..."
Абе има и постен вариант.. чета азnel4o написа:Не е постна, душко - с пиле е
И понеже става дума за домати-то, ето една супа, която правих и се оказа добра
http://www.jamieoliver.com/recipes/vege ... l-pomodoro
Re: "Тез червени ду-мати..."
Тази яхния със зелени домати се прави така:
Сварява се пилето, или по-скоро се задушава до почти готовност. Преди това може да се кавардиса с лук. Слага се морков, ако има чушка, може червена, зелени домати на резенчета, бахар, дафинов лист и черен пипер. Може и червен пипер. Ако ви е много кисело, 1 лъжичка захар се добавя. Готви се на тих огън, докато омекнат доматчетата. Ако е повече течността, се слага малко нишесте или брашно, размито във вода. Може да се сервира с бял ориз, сварен отделно. Вместо пиле, може със свинско - някак си бели меса вървят с тия доматчета повече. Правила съм и съвсем постен вариант - само доматчета, ама ми е някак твърде постно.
Ако се прави с нахут, технологията е същата - нахутът се сварява преди да се сложи зарзаватът. Подправките са по желание - на нахут слагам естрагон или босилек, или къри или млян кимион. Напоследък подправката за фалафел, дето си я купувам готова.
Сварява се пилето, или по-скоро се задушава до почти готовност. Преди това може да се кавардиса с лук. Слага се морков, ако има чушка, може червена, зелени домати на резенчета, бахар, дафинов лист и черен пипер. Може и червен пипер. Ако ви е много кисело, 1 лъжичка захар се добавя. Готви се на тих огън, докато омекнат доматчетата. Ако е повече течността, се слага малко нишесте или брашно, размито във вода. Може да се сервира с бял ориз, сварен отделно. Вместо пиле, може със свинско - някак си бели меса вървят с тия доматчета повече. Правила съм и съвсем постен вариант - само доматчета, ама ми е някак твърде постно.
Ако се прави с нахут, технологията е същата - нахутът се сварява преди да се сложи зарзаватът. Подправките са по желание - на нахут слагам естрагон или босилек, или къри или млян кимион. Напоследък подправката за фалафел, дето си я купувам готова.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11822
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 156 пъти
- Получил благодарност: 192 пъти
- Обратна връзка:
Re: "Тез червени ду-мати..."
Вариация на тема "Тез чАрвени дУмати" по рецептата на Голем Бел Нико с добавка малко натрошено сиренце. Стана чудно!
Re: "Тез червени ду-мати..."
О, в никакъв случай Чудех се, ако се запече, дали ще е по-добре Аз ще пробвам
п.п. Приветствам всички мъже, които готвят Не си и помислям да критикувам
п.п. Приветствам всички мъже, които готвят Не си и помислям да критикувам
Re: "Тез червени ду-мати..."
И аз направих рецептата на Големият Бел Нико. Резултата наистина е страхотен. А толкова лесно става... Ще се прави пак .
Re: "Тез червени ду-мати..."
Леко импровизирах с рецептата на Нико и я превърнах в супа. Към доматите във фурната добавих 6 скилидки небелен чесън. Като се опече всичко пасирах в блендера (естествено беля печения чесън)), добавих 1 чаша вода, малко черен пипер и още малко зехтин. Оставих да къкри 10 мин. Сервирах супата с накълцан пресен магданоз и лъжица заквасена сметана. Стана божествено:potekoha: