Страница 8 от 20

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Мар 24, '15, 11:31
от Titi
dancheto написа:Винаги във водата разбърквам солта, захарта и маята и разбърквам, като се смеси всичко, сипвам във формата, където съм сложила олиото и едва накрая брашното. Какво значи да не се допират, нали вътре пак ще се объркат заедно.....
Ами то в книжката така пише - да не се допират, аз също винаги внимавам за това. На явно можело и да се допират :dovolen:

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Мар 24, '15, 12:01
от Петина
Случайно да знаете някой сайт или магазин, в който продават резервни ванички за хлебопекарна NEO?

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Мар 24, '15, 12:17
от Asarina
Виола написа:Момичета, знаете ли къде мога да намеря безглутенова мая? Искам да направя хляб от царевично брашно, но за него ми трябва такава мая, а не намирам в супермаркетите.
Аз съм решила да правя закваска от ръжено брашно, но на пакета брашно (от Елиаз) пише - със следи от глутен.
Мисля да направя хляб с типово брашно и ръжена закваска :hmmm:
Моята хлебопекарна е от 1.5 кг и никога не забърквам продуктите предварително. Слагам отдолу течните, отгоре брашното и маята. Това с допирането важи когато е отложен старта и престоят известно време :dovolen:

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Мар 24, '15, 12:19
от къщичка
Виола написа:Момичета, знаете ли къде мога да намеря безглутенова мая? Искам да направя хляб от царевично брашно, но за него ми трябва такава мая, а не намирам в супермаркетите.


Виолка, безглутенов хляб ли искаш да направиш?
Ако е така, трудно ще го докараш да не се троши.
Моят син е на безглутенова диета и му правя хляб в хлебопекарна. Съставките купувам от диетичните магазини, няма ги във големите вериги.
Брашното е смес без глутен -ориз, тапиока, картофи и кво беше още, купувам на фирмата Doves farm, в състава на брашното има и ксантанова гума, която прави пухкав хляба, без нея не става.
Маята също е на тази марка, най ми е изгодна, струва около 7 лв, но стига за много хлебчета. Мляко ползвам без казеин - оризово, кокосово, бадемово, соево ...
Рецептата ми е на око, но ако държиш точната, ще измеря като приготвям хляб и ще ти я напиша.
Ако не намериш такава мая, задай фирмата в гугъл, май правят доставки или аз ще ти изпратя.
Слагам и яйца, иначе става подметка.

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Мар 24, '15, 12:57
от greeneyed
Веси, да не е много маята, която слагаш? Всеки следващ път ще става по-хубав хляба, наблюдавай процеса и ще успееш да намериш баланса. :daaa:

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Мар 24, '15, 13:27
от dancheto
Titi написа:
dancheto написа:Винаги във водата разбърквам солта, захарта и маята и разбърквам, като се смеси всичко, сипвам във формата, където съм сложила олиото и едва накрая брашното. Какво значи да не се допират, нали вътре пак ще се объркат заедно.....
Ами то в книжката така пише - да не се допират, аз също винаги внимавам за това. На явно можело и да се допират :dovolen:
Asarina написа: Моята хлебопекарна е от 1.5 кг и никога не забърквам продуктите предварително. Слагам отдолу течните, отгоре брашното и маята. Това с допирането важи когато е отложен старта и престоят известно време :dovolen:
Винаги приготвям хляба по този начин и никога не съм имала проблем, дори и на отложен старт. :dovolen:

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Мар 24, '15, 13:49
от Vessi
greeneyed написа:Веси, да не е много маята, която слагаш? Всеки следващ път ще става по-хубав хляба, наблюдавай процеса и ще успееш да намериш баланса. :daaa:

използвах рецепта от книжката на хлебопекарната и там пишеше 1 пакетче мая ,утре ще пробвам да намаля маята ,но не знам колко да я намаля , че да не би да не втаса тестото.Ще се правят експерименти явно докато свикна и намеря правилните пропорции.

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Мар 24, '15, 14:12
от greeneyed
Когато слагах 1 пакетче суха мая 7 гр, се надигаше много; сега слагам в 1 ч.л. колкото се събере на ваничка 900 гр , а брашното е 1:2 части бяло и пълнозърнесто.

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Мар 24, '15, 14:25
от GIOIA(Джоя)
Маята на др.Йотхер е 7 гр,а аз купувам една френска,коята е 11 гр.пакетчето.
В комплекта към машината имам мерителна лъжичка , с която отмервам маята.
В книжката с рецептите,маята е дадена в мерителни лъжички.
Та виж,колко грама е маята,която ползваш,да не би това да е причината,както ти е писала greeneyed?

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Мар 24, '15, 22:28
от kim
Веси, мисля, че тестото ти е било разделено на две отделни топки при бъркалките и след втасване едната е втасала над другата топка тесто. Аз от години не следя последователност на съставките и пак се получава.
Може би тестото ти е било малко по-твърдо или е случайност при месенето. Това не означава, че вторият път пак ще е така. Пробвай и с жива мая. Тя винаги се умножава по 3. Ако в рецептата е 7 гр. сухата, живата трябва да е 21 гр., т.е половин кубче.Успех. :dovolen: