Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13540
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 175 пъти
- Получил благодарност: 267 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Живата мая в хлебопекарните е 1:3 със сухата
Олио не слагам, няма да правя козунак, я
В содените питки е почти задължително..олиото
Олио не слагам, няма да правя козунак, я
В содените питки е почти задължително..олиото
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Искаш да кажеш, че вместо 20 грама жива се слага 7 гр. Суха.
Сухата, обаче се дели на традиционна и моментална.
Ако имаш традиционна е добре да я разтвориш във вода и да я изчакаш да се докаже, докато моменталната се слага със сухите съставки.
Традиционната се прави на малки топченца, а моменталната на малки пръчици.
Сухата, обаче се дели на традиционна и моментална.
Ако имаш традиционна е добре да я разтвориш във вода и да я изчакаш да се докаже, докато моменталната се слага със сухите съставки.
Традиционната се прави на малки топченца, а моменталната на малки пръчици.
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13540
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 175 пъти
- Получил благодарност: 267 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Не знам, традиционна или моментална. Тук се предлага просто суха мая.
И да, това казвам 7 гр.суха мая, се равнява на 21 гр.жива мая
Сега, не знам дали знаеш, но колкото повече мая "бухнеш" в тестото, толкова по-добър, бухнат хляб ще стане, но на втория ден ще е сух и тронлив, или мек/в найлонка/ и тронлив
И да, това казвам 7 гр.суха мая, се равнява на 21 гр.жива мая
Сега, не знам дали знаеш, но колкото повече мая "бухнеш" в тестото, толкова по-добър, бухнат хляб ще стане, но на втория ден ще е сух и тронлив, или мек/в найлонка/ и тронлив
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13540
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 175 пъти
- Получил благодарност: 267 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Ако не искаш на втория ден, хляба ти да "троши зъби" без найлонка, пробвай това - малко сода, прегасена с оцет и добавена към тестото преди замесване.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Това са трите маи продавани.
Левите две са моментни, инстантни или за хлебопекарна, а в дясно е традиционната.
Пред всяко бурканче има по малко матрял.
Левите две са моментни, инстантни или за хлебопекарна, а в дясно е традиционната.
Пред всяко бурканче има по малко матрял.
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Защо на везната ? Това са мл ,а не гр.?dancheto написа: Изтеглям на везната 400 мл вода
Това за колко грама хляб е рецептата ?
Аз пробвах със сухо мляко ,но не ми хареса вкуса. Още по-сладък стана хляба.
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10047
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 673 пъти
- Получил благодарност: 1141 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Защото на водата ml и грамове е едно и също.
От известно време вместо 2-3 с.л. олио слагам 2 с.л кокосово масло. Ароматно хлебче става.
Троле, сухата мая тук е инстантна. Ползвам я само ако случайно съм забравила да купя жива мая. От живата мая 40 гр слагам 1/4 от кубчето на рецепта със 700 гр брашно.
От известно време вместо 2-3 с.л. олио слагам 2 с.л кокосово масло. Ароматно хлебче става.
Троле, сухата мая тук е инстантна. Ползвам я само ако случайно съм забравила да купя жива мая. От живата мая 40 гр слагам 1/4 от кубчето на рецепта със 700 гр брашно.
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Направих проба със сирене и тиквени семки. Получи се ммммммм
upload photoes
image bbcode
Сложих ги след втасване на тестото.
upload photoes
image bbcode
Сложих ги след втасване на тестото.
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Аз дори вече не тегля брашното, измервам си:
300 мл. вода
1 ч.л. сол
2 мерителни чаши (към хлебопекарната), едната събира 250 гр. брашно, но не го изсипвам всичкото, оставям малко, защото всяко брашно е различно и поема различно количество вода.
1 ч.л. захар
4-5 гр. инстантна мая
и понеже имам домашна свинска мас, мажа предварително бъркалките с нея. може и масло да се сложи, но това не е от голямо значение.
Като започне интензивното месене, проверявам дали има нужда от още брашно.
Хлебопекарната ми е Тефал с две бъркалки, пека на 4 или 5 програма, резултата винаги е много добър, дори хлябът ми става на конци.
300 мл. вода
1 ч.л. сол
2 мерителни чаши (към хлебопекарната), едната събира 250 гр. брашно, но не го изсипвам всичкото, оставям малко, защото всяко брашно е различно и поема различно количество вода.
1 ч.л. захар
4-5 гр. инстантна мая
и понеже имам домашна свинска мас, мажа предварително бъркалките с нея. може и масло да се сложи, но това не е от голямо значение.
Като започне интензивното месене, проверявам дали има нужда от още брашно.
Хлебопекарната ми е Тефал с две бъркалки, пека на 4 или 5 програма, резултата винаги е много добър, дори хлябът ми става на конци.
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Гледах на рускините един клип за ръжен хляб и машината работеше на отворен капак. Възможно ли е това? Когато бърка капака да е отворен?