Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13540
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 175 пъти
Получил благодарност: 267 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от kim »

Живата мая в хлебопекарните е 1:3 със сухата
Олио не слагам, няма да правя козунак, я :dovolen:
В содените питки е почти задължително..олиото :liubov2:
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
troll

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от troll »

Искаш да кажеш, че вместо 20 грама жива се слага 7 гр. Суха.
Сухата, обаче се дели на традиционна и моментална.
Ако имаш традиционна е добре да я разтвориш във вода и да я изчакаш да се докаже, докато моменталната се слага със сухите съставки.
Традиционната се прави на малки топченца, а моменталната на малки пръчици.
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13540
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 175 пъти
Получил благодарност: 267 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от kim »

Не знам, традиционна или моментална. Тук се предлага просто суха мая. :mrgreen:
И да, това казвам 7 гр.суха мая, се равнява на 21 гр.жива мая :nod:
Сега, не знам дали знаеш, но колкото повече мая "бухнеш" в тестото, толкова по-добър, бухнат хляб ще стане, но на втория ден ще е сух и тронлив, или мек/в найлонка/ и тронлив :dovolen:
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13540
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 175 пъти
Получил благодарност: 267 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от kim »

Ако не искаш на втория ден, хляба ти да "троши зъби" без найлонка, пробвай това - малко сода, прегасена с оцет и добавена към тестото преди замесване.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
troll

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от troll »

Това са трите маи продавани.
Левите две са моментни, инстантни или за хлебопекарна, а в дясно е традиционната.
Пред всяко бурканче има по малко матрял.
Изображение
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Lizi »

dancheto написа: Изтеглям на везната 400 мл вода
Защо на везната ? Това са мл ,а не гр.?
Това за колко грама хляб е рецептата ?
Аз пробвах със сухо мляко ,но не ми хареса вкуса. Още по-сладък стана хляба.
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10047
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 673 пъти
Получил благодарност: 1141 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от greeneyed »

Защото на водата ml и грамове е едно и също.

От известно време вместо 2-3 с.л. олио слагам 2 с.л кокосово масло. Ароматно хлебче става.
Троле, сухата мая тук е инстантна. Ползвам я само ако случайно съм забравила да купя жива мая. От живата мая 40 гр слагам 1/4 от кубчето на рецепта със 700 гр брашно.
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Аватар
Еличка
Кафе машина
Мнения: 3460
Регистриран на: Мар 21, '16, 14:39
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Еличка »

Направих проба със сирене и тиквени семки. Получи се ммммммм :potekoha:
Изображение
upload photoes
Изображение
image bbcode
Сложих ги след втасване на тестото.
"Нека бъдем благодарни на хората,които ни правят щастливи, те са вълшебните градинари, които карат душите ни да цъфтят."
Teodora76
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1330
Регистриран на: Апр 1, '12, 18:41

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Teodora76 »

Аз дори вече не тегля брашното, измервам си:
300 мл. вода
1 ч.л. сол
2 мерителни чаши (към хлебопекарната), едната събира 250 гр. брашно, но не го изсипвам всичкото, оставям малко, защото всяко брашно е различно и поема различно количество вода.
1 ч.л. захар
4-5 гр. инстантна мая
и понеже имам домашна свинска мас, мажа предварително бъркалките с нея. може и масло да се сложи, но това не е от голямо значение.
Като започне интензивното месене, проверявам дали има нужда от още брашно.
Хлебопекарната ми е Тефал с две бъркалки, пека на 4 или 5 програма, резултата винаги е много добър, дори хлябът ми става на конци.
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Lizi »

Гледах на рускините един клип за ръжен хляб и машината работеше на отворен капак. Възможно ли е това? Когато бърка капака да е отворен?
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”