Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
-
- Кана кафе
- Мнения: 530
- Регистриран на: Дек 22, '09, 19:59
- Местоположение: Силистра
- Дал благодарност: 86 пъти
- Получил благодарност: 90 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
От 3 -4 години имам Мулинекс. В началото от мерак изпробвах какво ли не, но реших, че кекса и козунака ще си ги правя по класическия начин. Ползвам различни видове брашна, много обичам да слагам семена. Основно пека хляб и меся за мекици, бухти, милинки - много време ми спестява - докато си измия зъбите - моята Марийка е омесила и закуската става докато народа се наспи. Използвам свежа мая - слагам я в началото при течните съставки, но тук проблема е, че не може да се ползва отложен старт. Има нещо, което искам да избегна, но досега не мога да разбера причината - кората на хляба става дебеличка. Пробвах да го пека на най-слабо запичане, да го извадя веднага и да го завия в кърпа, но не се получава. Някой има ли идеязащо става така?
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Моята машина има три степени за изпичане . Аз избирам първата и става със светла и тънка коричка.На най-високата ,трета степен е много дебела и жилава. Може би машината ти е така настроена да пече и не може по-слабо.
Друг вариант е да изключваш хляба 5-6 минути преди да свърши програмата за печене.
Друг вариант е да изключваш хляба 5-6 минути преди да свърши програмата за печене.
-
- Кана кафе
- Мнения: 530
- Регистриран на: Дек 22, '09, 19:59
- Местоположение: Силистра
- Дал благодарност: 86 пъти
- Получил благодарност: 90 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
И моята машина е с 3 степени и аз пека на най-ниската. Ще се възползвам обаче от идеята да изключвам по- рано. Сега се сещам и се замислям - да не е проблема в свежата мая? Не си спомням в началото като я взехме дали го имаше този момент - тогава не ползвах свежа.. Ще взема да пробвам и със суха мая, макар, че не ми се иска, но дори и само да си изясня причината.
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Аз имам мулинекс, малкия като беше бебе много я използвахе, не за друго имах повече време като бях в къщи. Има рецепти, но експериментирах-слагах в хляба маслини, кашкавал, яйце ама не на прах. И да ви кажа хляба става по хубав с жива мая вместо на прах. Моята има функция за сладка и конфитюри ама не съм я пробвала. Обаче имам намерение-като почнат да ми вързват беритата, а аз много обичам горски плодове, ще я пробвам и с това. Някой правил ли е сладка да даде отзиви.
ИРИСИ 2017
http://tzany.snimka.bg/advertising/2017.949279" onclick="window.open(this.href);return false;
http://tzany.snimka.bg/advertising/2017.949279" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Ами за маята пробвай един път със суха, то май единствения и проблем е отложения старт, иначе наистина с жива мая и истинско яйце е по вкусна.
ИРИСИ 2017
http://tzany.snimka.bg/advertising/2017.949279" onclick="window.open(this.href);return false;
http://tzany.snimka.bg/advertising/2017.949279" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Правила съм сладко от праскови и ягоди.Хубаво е ,но става малко количество.Изяжда се веднага.
Янче ,и аз правя хляба със свежа мая.Според мен ,това не се отразява на коричката.
Янче ,и аз правя хляба със свежа мая.Според мен ,това не се отразява на коричката.
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Никога не съм ползвала свежа мая, ама вие ме размисляте... Какво количество точно се слага, за 500 гр. хляб?
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
1/4 от кубче свежа мая, но аз купувам едно пакетче по 500 гр.свежа мая и я слагам малко на око. Някъде четох ,че 1 ч.л. суха се равнява на 9 гр. свежа мая.Titi написа:Никога не съм ползвала свежа мая, ама вие ме размисляте... Какво количество точно се слага, за 500 гр. хляб?
Свежата мая се слага при течните продукти в машината.
Ако сложиш повече мая ,хлябът изкипява и ппада голямо чистене след това..
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Когато "правя" хляб използвам готварско кантарче и меря всичко по рецептата, никога не съм смеяла да сложа нещо на око. 1 чл суха мая равно на 9 гр. свежа, ме устройва като информация, благодаря ти. И понеже хич не им разбирам на маите, има ли по-добра и по-лоша заради марки, производство и тн или всички са еднакви? Каква да купя?Албена написа:1/4 от кубче свежа мая, но аз купувам едно пакетче по 500 гр.свежа мая и я слагам малко на око. Някъде четох ,че 1 ч.л. суха се равнява на 9 гр. свежа мая.Titi написа:Никога не съм ползвала свежа мая, ама вие ме размисляте... Какво количество точно се слага, за 500 гр. хляб?
Свежата мая се слага при течните продукти в машината.
Ако сложиш повече мая ,хлябът изкипява и ппада голямо чистене след това..
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- ra4eto
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1034
- Регистриран на: Мар 1, '11, 14:49
- Местоположение: Габра,София
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Тити И аз съм по точните рецепти,и за това те моля да напишеш твоята за хляб от лимец.Никъде не намерих рецепта за хлебопекарна и правя някъкви опити с не голям успех