Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
dancheto
Кафе машина
Мнения: 4883
Регистриран на: Фев 24, '11, 08:48
Местоположение: хасково
Дал благодарност: 10 пъти
Получил благодарност: 22 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от dancheto »

Titi написа:
dancheto написа:Винаги във водата разбърквам солта, захарта и маята и разбърквам, като се смеси всичко, сипвам във формата, където съм сложила олиото и едва накрая брашното. Какво значи да не се допират, нали вътре пак ще се объркат заедно.....
Ами то в книжката така пише - да не се допират, аз също винаги внимавам за това. На явно можело и да се допират :dovolen:
Asarina написа: Моята хлебопекарна е от 1.5 кг и никога не забърквам продуктите предварително. Слагам отдолу течните, отгоре брашното и маята. Това с допирането важи когато е отложен старта и престоят известно време :dovolen:
Винаги приготвям хляба по този начин и никога не съм имала проблем, дори и на отложен старт. :dovolen:
Независим дистрибутор на АкваСорс
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
Vessi
Kафенце
Мнения: 46
Регистриран на: Яну 15, '15, 14:00

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Vessi »

greeneyed написа:Веси, да не е много маята, която слагаш? Всеки следващ път ще става по-хубав хляба, наблюдавай процеса и ще успееш да намериш баланса. :daaa:

използвах рецепта от книжката на хлебопекарната и там пишеше 1 пакетче мая ,утре ще пробвам да намаля маята ,но не знам колко да я намаля , че да не би да не втаса тестото.Ще се правят експерименти явно докато свикна и намеря правилните пропорции.
Аватар
greeneyed
Наркоман
Мнения: 10040
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 629 пъти
Получил благодарност: 1126 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от greeneyed »

Когато слагах 1 пакетче суха мая 7 гр, се надигаше много; сега слагам в 1 ч.л. колкото се събере на ваничка 900 гр , а брашното е 1:2 части бяло и пълнозърнесто.
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
GIOIA(Джоя)

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от GIOIA(Джоя) »

Маята на др.Йотхер е 7 гр,а аз купувам една френска,коята е 11 гр.пакетчето.
В комплекта към машината имам мерителна лъжичка , с която отмервам маята.
В книжката с рецептите,маята е дадена в мерителни лъжички.
Та виж,колко грама е маята,която ползваш,да не би това да е причината,както ти е писала greeneyed?
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13537
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 169 пъти
Получил благодарност: 263 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от kim »

Веси, мисля, че тестото ти е било разделено на две отделни топки при бъркалките и след втасване едната е втасала над другата топка тесто. Аз от години не следя последователност на съставките и пак се получава.
Може би тестото ти е било малко по-твърдо или е случайност при месенето. Това не означава, че вторият път пак ще е така. Пробвай и с жива мая. Тя винаги се умножава по 3. Ако в рецептата е 7 гр. сухата, живата трябва да е 21 гр., т.е половин кубче.Успех. :dovolen:
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Vessi
Kафенце
Мнения: 46
Регистриран на: Яну 15, '15, 14:00

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Vessi »

Не знам така ли работят вашите машини ,но наистина първо едната перка направи една топка тесто , а после другата започна и тя да работи, но като ми беше за пръв път помислих ,че така протича процеса на месене. Пак ще опитвам и трябва да стане, но да не би да има проблем хлебопекарната .Ако някой е обърнал внимание моля да ми пише дали бъркалките едновременно работят или първо едната меси и после другата се включва.
Аватар
kim
Наркоман
Мнения: 13537
Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
Дал благодарност: 169 пъти
Получил благодарност: 263 пъти

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от kim »

Мисля, че и двете перки въртят заедно, макар едната да прави различен оборот от другата,
т.е. не работят в синхрон като бързина и посока.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi

– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Titi »

Моята хлебопекарна е с една перка. Мулинекс.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Deleted User 1445

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Deleted User 1445 »

Моята е с две перки и въртят заедно :daaa:
Vessi
Kафенце
Мнения: 46
Регистриран на: Яну 15, '15, 14:00

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Мнение от Vessi »

Благодаря на всички, които се включиха да намерим проблема на моят хляб приготвен в хлебопекарната.Установих ,че причината е в мен като съм слагала бъркалките едната не е щтракнала до края и затова не се е въртяла заедно с другата.Днешният ми хляб е много по добър, дори не успях да го снимам толкова ароматен и вкусен, че беше нападнат веднага.Все още има за доизглаждане , но постепенно като добия повече опит всичко ще е наред.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”