Помагайте
- mucunka
- Кафе машина
- Мнения: 3128
- Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
- Местоположение: София,Световрачене
- Дал благодарност: 19 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Помагайте
Тити, захарта е в повече, слага се задължително вода, освен това и лимонената киселина също е много. Слага се една лъжичка, не повече, колкото да му придаде лек,кисел вкус и то преди да го махнеш от котлона. С това количество е станало на кола маска. Можеш да го поправиш, като му добавиш вода и го кипнеш.Иначе правилно си държала плодовете в захар, така ще се запазят цели. Наистина трябва да го вариш на умерен огън. Ако е слаб- плодовете се размачкват, ако е силен-извира водата и става гъсто.Успех!
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
Re: Помагайте
По принцип правилото за лимонената киселина - май единственото, дето спазвам - е чаена лъжичка на килограм захар. Слага се, за да не се захароса сладкото. Рецепти много, важното е да се хареса на домашните и да се изяде!
- tsvetina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1602
- Регистриран на: Мар 16, '12, 15:29
- Дал благодарност: 13 пъти
- Получил благодарност: 21 пъти
Re: Помагайте
Ох, Тити, разсмя ме! На мен ми се случи така със сладкото от сини сливи миналата година - направо си беше за рязане, ама го изядохме Миналата седмица правих сладко от череши - стана добре.Правя го на фурна, защото ми е по-лесно. Пека на слаб огън около час и изключвам. Като изстине, проверявам гъстотата - капката да се стича леееко . Ако е необходимо включвам още малко и така.На килограм захар слагам една лъжичка лимонена киселина. Просто вари на по-слаб огън
Re: Помагайте
Преди около месец правих сладко от череши /червени/ по 50-годишна изпитана рецепта на баба ми .
Та : на 3,5кг череши, слагаш 1,5кг захар. Чистиш черешите, засипваш ги със захарта и вариш на по-слаб котлон, като бъркаш от време на време. Образува се една пяна, която се почиства. И като стане достатъчно гъсто /номера с капката / се сваля от котлона.
Изчаках го да поизстине и го разсипах в бурканчета- излезнаха ми 6, и после ги стерилизирах само за капачката 7 мин. И воаля:)!
За пръв път го правих и стана мозък! Приятеля ми вече изяде 3 бурканчета )))
И аз ги четох тия работи в интернет за престояването на черешите със захарта за незнам си колко часа и дрън-дрън и за лимотузуто, ама реших да карам по изпитаната рецепта
Та : на 3,5кг череши, слагаш 1,5кг захар. Чистиш черешите, засипваш ги със захарта и вариш на по-слаб котлон, като бъркаш от време на време. Образува се една пяна, която се почиства. И като стане достатъчно гъсто /номера с капката / се сваля от котлона.
Изчаках го да поизстине и го разсипах в бурканчета- излезнаха ми 6, и после ги стерилизирах само за капачката 7 мин. И воаля:)!
За пръв път го правих и стана мозък! Приятеля ми вече изяде 3 бурканчета )))
И аз ги четох тия работи в интернет за престояването на черешите със захарта за незнам си колко часа и дрън-дрън и за лимотузуто, ама реших да карам по изпитаната рецепта
Re: Помагайте
Поправих бетонираното сладко. Още веднъж да ви кажа колко много се радвам, че ви има Тази седмица ще направя нов опит, този път ще го сложа във фурната, сигурна съм, че с вашата помощ няма начин този път да не се получи от раз
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- bistreto
- Кафе с мляко
- Мнения: 238
- Регистриран на: Мар 26, '12, 21:14
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Помагайте
Успех с новото сладко Тити на мен това ми се случи като млада булка баща ми зор видя да го извади и да го сложи в джибрето за ракията.
След това се консултирах със свекървата - прекрасни сладка - голяма майсторка беше жената. Като прегледах мненията видях това на Румиот Варна - точно така го правеша тя и аз покрай нея - това са основните принципи и ако ги спазваш няма да имаш проблем. Успех ... и почерпи на някоя снимка като стане
След това се консултирах със свекървата - прекрасни сладка - голяма майсторка беше жената. Като прегледах мненията видях това на Румиот Варна - точно така го правеша тя и аз покрай нея - това са основните принципи и ако ги спазваш няма да имаш проблем. Успех ... и почерпи на някоя снимка като стане
"Същественото е невидимо за очите ..."
Re: Помагайте
Направих го, направих го Има прекрасен кехлибарен цвят и черешките стоят жълти, гъстотата му е перфектна. Благодаря за съветите ви, завинаги ще следвам най-важните на които ме научихте: сладко се вари на слаб огън; при всеки плод времето за варене е различно; сладкото от череши да се махне от огъня още когато прилича на компот
Бистре, преди 23 години бях млада булка, ама то никога не е късно човек да стане за резил. Както и никога не е късно да научи нещо ново
Бистре, преди 23 години бях млада булка, ама то никога не е късно човек да стане за резил. Както и никога не е късно да научи нещо ново
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Помагайте
Докато рових из нета да търся как да си оправя гъстото сладко,попаднах на тази тема от нашия форум.Та,вчера правих сладко от касис,арония и фр.грозде.Остана мъничко и го сложих в бурканче в хладилника.Опитах го преди малко-ужас,точи се по лъжицата като туткал,не е съвсем бетонирано.Иде ми да се застрелям,толкова години правя сладка,за първи път ми се случва такова нещо.Искам да попитам-вадя го от бурканите,добавям гореща вода,оставвям да поври 10-тина минути и пак запечатвам,това ли е?Не се заваряват бурканчетата,нали?Допълнително захар да слагам ли?Тити,ти как оправи онова злополучно сладко от череши?
Помагайте,че писах на мъжо,той от сега точи лиги какви палачинки щели да стават
Помагайте,че писах на мъжо,той от сега точи лиги какви палачинки щели да стават
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Re: Помагайте
Тити ще ти напиша подробно как се прави сладко и конфитюр.моята маминка беше специалист в това.та за сладко ти трябват -1кг плод и 1 кг захар.аз никога не го правя в 3-ен размер.плодът се изчиства от костилки или семки иде слага в по голяма и по дълбока тава.след това се изсипва захарта и престоява докато се получи захарен сироп.Садко и конфитюр се варят на бавен огън.Но понеже обикновено нямам време отначало го слагам на по силно,колкото да изври водата.Тук има един момент-на отпенване.Ако искаш го прави не е задължително,но вкусът после е друг,когато си го отпенил.С решетъчната лъжица-ако имаш.когато го отпеня намалям температурата драстично-т.е.ако е бил котлонът на 6 го слагам на 3.После докато се пени измивам бурканите и ги нареждам около тавата със сладкото за да се затоплят и те.СЛАДКО НЕ СЕ СИПВА В СТУДЕН БУРКАН.Задължително е сух и затоплен като когато започвам да разсипвам слагам и лъжица в буркана-за да поеме и тя от горещината.сладкото е готово когато капката спре да се разлива или правиш черта в самия съд в който го вариш.стане ли черта значи е готово.как пробваш капката дали не се разлива?-със суха лъжица вземаш малко от сиропа и го поставяш или в/у нокътя си или в/у суха плоска чиния.сладкото винаги го сипвам горещо в затоплен буркан с лъжица вътре и затварям капачката като това което е потекло го зачиствам.Обръщам и ги държа обърнати докато изстинат.не варя после за капачката.ако сладкото или конфитюрът е направен както трябва той не се разваля и не се захаросва.ако нещо не ти е ясно питай.