Помагайте

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
mucunka
Кафе машина
Мнения: 3128
Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
Местоположение: София,Световрачене
Дал благодарност: 19 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Помагайте

Мнение от mucunka »

Тити, захарта е в повече, слага се задължително вода, освен това и лимонената киселина също е много. Слага се една лъжичка, не повече, колкото да му придаде лек,кисел вкус и то преди да го махнеш от котлона. С това количество е станало на кола маска. Можеш да го поправиш, като му добавиш вода и го кипнеш.Иначе правилно си държала плодовете в захар, така ще се запазят цели. Наистина трябва да го вариш на умерен огън. Ако е слаб- плодовете се размачкват, ако е силен-извира водата и става гъсто.Успех! :daaa:
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
Аватар
svetla06
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1586
Регистриран на: Ное 29, '09, 19:41
Местоположение: Русе

Re: Помагайте

Мнение от svetla06 »

По принцип правилото за лимонената киселина - май единственото, дето спазвам - е чаена лъжичка на килограм захар. Слага се, за да не се захароса сладкото. Рецепти много, важното е да се хареса на домашните и да се изяде! :D
Аватар
tsvetina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1602
Регистриран на: Мар 16, '12, 15:29
Дал благодарност: 13 пъти
Получил благодарност: 21 пъти

Re: Помагайте

Мнение от tsvetina »

Ох, Тити, разсмя ме! :lol: На мен ми се случи така със сладкото от сини сливи миналата година - направо си беше за рязане, ама го изядохме :lol: :lol: Миналата седмица правих сладко от череши - стана добре.Правя го на фурна, защото ми е по-лесно. Пека на слаб огън около час и изключвам. Като изстине, проверявам гъстотата - капката да се стича леееко ;) . Ако е необходимо включвам още малко и така.На килограм захар слагам една лъжичка лимонена киселина. Просто вари на по-слаб огън :daaa: :tzvetentze:
sunnyflo
Kафенце
Мнения: 21
Регистриран на: Май 28, '11, 08:57
Местоположение: Ямбол

Re: Помагайте

Мнение от sunnyflo »

Преди около месец правих сладко от череши /червени/ по 50-годишна изпитана рецепта на баба ми :).
Та : на 3,5кг череши, слагаш 1,5кг захар. Чистиш черешите, засипваш ги със захарта и вариш на по-слаб котлон, като бъркаш от време на време. Образува се една пяна, която се почиства. И като стане достатъчно гъсто /номера с капката :)/ се сваля от котлона.
Изчаках го да поизстине и го разсипах в бурканчета- излезнаха ми 6, и после ги стерилизирах само за капачката 7 мин. И воаля:)!
За пръв път го правих и стана мозък! Приятеля ми вече изяде 3 бурканчета :))))
И аз ги четох тия работи в интернет за престояването на черешите със захарта за незнам си колко часа и дрън-дрън :) и за лимотузуто, ама реших да карам по изпитаната рецепта :)
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Помагайте

Мнение от Titi »

Поправих бетонираното сладко. Още веднъж да ви кажа колко много се радвам, че ви има :tzvetentze: Тази седмица ще направя нов опит, този път ще го сложа във фурната, сигурна съм, че с вашата помощ няма начин този път да не се получи от раз :dovolen:
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
bistreto
Кафе с мляко
Мнения: 238
Регистриран на: Мар 26, '12, 21:14
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Помагайте

Мнение от bistreto »

Успех с новото сладко Тити :daaa: на мен това ми се случи като млада булка :lol: баща ми зор видя да го извади и да го сложи в джибрето за ракията.
След това се консултирах със свекървата - прекрасни сладка - голяма майсторка беше жената. Като прегледах мненията видях това на Румиот Варна - точно така го правеша тя и аз покрай нея - това са основните принципи и ако ги спазваш няма да имаш проблем. Успех :stiskam: ... и почерпи на някоя снимка като стане :lol:
"Същественото е невидимо за очите ..."
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Помагайте

Мнение от Titi »

Направих го, направих го :ieeee: :ieeemyzh: :ieeee: Има прекрасен кехлибарен цвят и черешките стоят жълти, гъстотата му е перфектна. Благодаря за съветите ви, завинаги ще следвам най-важните на които ме научихте: сладко се вари на слаб огън; при всеки плод времето за варене е различно; сладкото от череши да се махне от огъня още когато прилича на компот :tzvetentze:
Бистре, преди 23 години бях млада булка, ама то никога не е късно човек да стане за резил. Както и никога не е късно да научи нещо ново :D
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
bistreto
Кафе с мляко
Мнения: 238
Регистриран на: Мар 26, '12, 21:14
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Помагайте

Мнение от bistreto »

Супер - много се радвам за теб :ieeee:
"Същественото е невидимо за очите ..."
Аватар
al.yank
Кафе машина
Мнения: 3786
Регистриран на: Ное 27, '09, 23:24
Местоположение: Варна

Re: Помагайте

Мнение от al.yank »

Докато рових из нета да търся как да си оправя гъстото сладко,попаднах на тази тема от нашия форум.Та,вчера правих сладко от касис,арония и фр.грозде.Остана мъничко и го сложих в бурканче в хладилника.Опитах го преди малко-ужас,точи се по лъжицата като туткал,не е съвсем бетонирано.Иде ми да се застрелям,толкова години правя сладка,за първи път ми се случва такова нещо.Искам да попитам-вадя го от бурканите,добавям гореща вода,оставвям да поври 10-тина минути и пак запечатвам,това ли е?Не се заваряват бурканчетата,нали?Допълнително захар да слагам ли?Тити,ти как оправи онова злополучно сладко от череши? :D
Помагайте,че писах на мъжо,той от сега точи лиги какви палачинки щели да стават :hmmmmmm:
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
tonimimi
Двойно кафе
Мнения: 198
Регистриран на: Яну 21, '14, 09:28
Местоположение: Шумен

Re: Помагайте

Мнение от tonimimi »

Тити ще ти напиша подробно как се прави сладко и конфитюр.моята маминка беше специалист в това.та за сладко ти трябват -1кг плод и 1 кг захар.аз никога не го правя в 3-ен размер.плодът се изчиства от костилки или семки иде слага в по голяма и по дълбока тава.след това се изсипва захарта и престоява докато се получи захарен сироп.Садко и конфитюр се варят на бавен огън.Но понеже обикновено нямам време отначало го слагам на по силно,колкото да изври водата.Тук има един момент-на отпенване.Ако искаш го прави не е задължително,но вкусът после е друг,когато си го отпенил.С решетъчната лъжица-ако имаш.когато го отпеня намалям температурата драстично-т.е.ако е бил котлонът на 6 го слагам на 3.После докато се пени измивам бурканите и ги нареждам около тавата със сладкото за да се затоплят и те.СЛАДКО НЕ СЕ СИПВА В СТУДЕН БУРКАН.Задължително е сух и затоплен като когато започвам да разсипвам слагам и лъжица в буркана-за да поеме и тя от горещината.сладкото е готово когато капката спре да се разлива или правиш черта в самия съд в който го вариш.стане ли черта значи е готово.как пробваш капката дали не се разлива?-със суха лъжица вземаш малко от сиропа и го поставяш или в/у нокътя си или в/у суха плоска чиния.сладкото винаги го сипвам горещо в затоплен буркан с лъжица вътре и затварям капачката като това което е потекло го зачиствам.Обръщам и ги държа обърнати докато изстинат.не варя после за капачката.ако сладкото или конфитюрът е направен както трябва той не се разваля и не се захаросва.ако нещо не ти е ясно питай.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”