Идеи за кътче от моята градина

Началото, перспективи, развитие, до къде стигнахме, с какво можем да се похвалим
Аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4526
Регистриран на: Фев 2, '10, 09:57
Местоположение: Габрово

Идеи за кътче от моята градина

Мнение от Албена »

Дойде време и аз да поискам съвет за озеленяването на кътче от моята градина. :D Това беше запустял от 20 години двор ,та ни трябваше доста време ,за да го докараме до този вид и все още има много работа.
Тази част от градината се намира под стара черница и на снимките се вижда в най-слънчевата част на деня .Така е до към 10 часа.След това пада сянка и отново огрява западната част /в дясно на снимката / по залез слънце.

Изображение

Изображение

Изложението е южно .Къщата е от северната страна. Покрай подпорната стена, на около половин метър , е много сенчесто.
Имам идея да посадя лалета ,зюмбюли и др. луковични . Черницата се разлиства по-късно и през ранната пролет е доста слънчево.Мисля си още за хости,хохейри ,но ми се иска и някакви рози.Дали ще е удачно да сложа един клематис да се увие по стъблото на черницата? Ще имам скоро и хризантеми и две коренчета ехинацея .
Имам доста идеи ,но още не са ми се избистрили съвсем.Разчитам и на вашата помощ и компетентно мнение.
Представям ви девствено поле за зацветяване , а това е истинско изкушение за цветомани ;) :lol:
libra
Наркоман
Мнения: 11642
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 90 пъти
Получил благодарност: 62 пъти

Re: Идеи за кътче от моята градина

Мнение от libra »

Можеш да си сложиш всичко,което те влече,но да съобразиш с размерите и начина на обработване на растенията.Например розите се зариват есента и около тях не трябва да има нищо на определено разстояние .Ако пътечката остане и се ползва,порасналите растения не трябва да я закриват.Подобни съображения всъщност биха намалили броя на желаните растения.Когато се сади на голо напролет ,трудно се съобразява това-а, после стават едни джунгли едно върху друго.
Винаги е важно да се съобрази и от къде се гледа въпросния кът и какво се вижда от там.В тази връзка не е ли по-добре да се сложи нещо по -високо под стеничката.Ако са лалета дали ще се виждат от основното място за наблюдение?
dal

Re: Идеи за кътче от моята градина

Мнение от dal »

Албенка , освен като евентуална площ не мога да се ориентирам накъде е , какво има наоколо и от къде гледаш/ влизаш / вървиш
може би ще ти е от полза списъка с растения за засенчени градини -някэде дали нямахме такава тема? ще ти я потърся
общо взето с малко очертаване и изглаждане на кьошетата и ръбовете , разкопаване и обогатяване на почвата / зависи какво ще садиш / и добра планировка хич не са малко растенията , които могат да ти послужат да го направиш незабравимо и приятно местенце....
Старата черница ок , ама нали знаеш че черниците често ги формират и стрижат -накъсяват клони , за едно лято избиват млади клони по два метра
сигурна съм че си ги виждала , по този начин ще можеш да контролираш и къде колко огряване ще ти е нужно
Аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4526
Регистриран на: Фев 2, '10, 09:57
Местоположение: Габрово

Re: Идеи за кътче от моята градина

Мнение от Албена »

Благодаря за идеите.Тук почвата е глинеста и бедна.При силни дъждове трудно се отцежда . Наистина ще трябва да обогатим почвата. Снимките са направени от прозорец на подпокривното ниво ,но и от къщата е същата гледна точка към терена. Обстановката наоколо не е много за показване :mrgreen: .Има една полуразрушена плевня,купчини дърва и вършина ,от почистването на двора ,тъй като за 20 години беше обрасъл в храсталаци и келяви дървета.
Черницата е почти невъзможно да се оформи по някакъв начин.Много е висока и стара - на повече от 60 години.Мъжът ми едва успя със стълба да ореже изсъхналите клони.
denitsavm

Re: Идеи за кътче от моята градина

Мнение от denitsavm »

Рози, остинови, мисля, че биха се справили с това слънцегреене :hmmm: Клематис около черницата също може, но трябва и него поне толкова да го огрява :nod: , както и да намериш начин /с кукички или някакви телени поясчета/ да му помогнеш да се прикрепва. От тясната страна на пътечката съвсем спокойно ще побереш хости и хойхери. Розите ги виждам по-скоро в розово-лилава гама /жълто-оранжевите не седят добре в сенки, а червените ще правят петното тъмно/ и може би 3 на брой. Това, ако държиш на розите. Ако можеш да ги преглътнеш, по-добре астилбета и други растения за сянка :nod:
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15885
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 859 пъти
Получил благодарност: 1725 пъти

Re: Идеи за кътче от моята градина

Мнение от Гео, граф »

Или хортензии, бергении и незабравки в края на полусянката :nod:
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Роза1924
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1833
Регистриран на: Сеп 24, '10, 17:55

Re: Идеи за кътче от моята градина

Мнение от Роза1924 »

Албена, за черницата да ти кажа. Преди два месеца отрязахме няколко дървета покрай оградата на височина около 1,80, заради сянката и боклука, който правеха - останаха голи стъбла. В момента са чудесни топки от зеленина от покаралите нови клонки - и красиво и по-малко сенчесто и чисто. Та в този смисъл, както е и препоръката на dal - режете смело, но не сега разбира се :dovolen: .
Аз също имам сенчеста част на двора - чудесно расте здравец, хости, някои хойхери, колеуси, винка пъстролистна, папрати. Идеално се развиват доста видове сукуленти.
roselover

Re: Идеи за кътче от моята градина

Мнение от roselover »

И аз мисля, че черницата трябва да се окастри. Едно, че наистина става красиво дърво, друго, ако ще искаш рози и клематиси, ще ти трябва повече слънце. Предвид рустик вида, който придават красивите стари камъни, смятам, че много добре биха стояли смесени бордюри от цъфтящи, които да включват лупини, декоративен лук, ехинацеи, а на малко по-заден план рози подходящи за смесени бордюри. Друг вариант, който си представям - пак провокиран от вида на камъните :angelche: , е да заложиш на сребристо, синьо, лилаво и бяло - тоест лавандули, маслина, розмарин, някоя и друга бяла /макмилън нърс, леда, мадам Харди/, лилава /скайлайнер, блу фор ю, рапсодия в синьо/ роза, салвии няколко. :hihihi:
Аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4526
Регистриран на: Фев 2, '10, 09:57
Местоположение: Габрово

Re: Идеи за кътче от моята градина

Мнение от Албена »

Страхотни идеи !!! Благодаря! :tzvetentze: Сега трябва да убедя милото,че е много важно да окастри черницата :gydigydi:
Mepoooo
Kафенце
Мнения: 15
Регистриран на: Яну 8, '12, 02:57

Re: Идеи за кътче от моята градина

Мнение от Mepoooo »

Черницата си е за кастрене. Не че не са го споменали преди мен :nod:
Публикувай отговор

Обратно към “Нашите албуми”