ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Модератор: Миша

Публикувай отговор
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Мнения: 7345
Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
Местоположение: Пловдив 7а зона
Дал благодарност: 807 пъти
Получил благодарност: 1570 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от ljuboznatelna »

С лавандулата може би грешката ти е , че се мъчиш да я сееш, а не си купиш разсад или готово растение ;) .Тази година за първи път обрах цвета, ами той като изсъхна и се рони само да го докоснеш. И аз не го докосвам, виси ми за красота :lol:
Имам опит само с магданоз, кервиз, чубрица, гьозум и копър. Босилека го гледам за хубост и аромат, не съм ползвала за ястие.
Сега съм си оформила едно място за подправки, насадих си розмарин, защото ползвам от време на време, а и като храстче ми харесва. Гьозума мисля да го преместя там, но ограничен по някакъв начин, защото се превръща в плевел.
Дайте акъл за копъра, как да го сея, че да имам за таратор до края на лятото. При мен се разцъфтява рано рано и до там. Може би трябва да го сея на етапи?
Някой гледал ли е рукола? Опитах я, много ми хареса. Купих саксийка от Баумакс и я насадих сред зеленчука, да ама повече не я открих, сигурно е загинала. Бих опитала, ако е като марулите - да расте на хладно в началото на сезона.
elena kirilova

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от elena kirilova »

копър да искаш :evil:
из цялата градина се е самонасял ,като бурен е
имам магданоз,имам два вида мащерка
едната от холандската поръчка и една от планината взета
имам джоджен,ужас...от ограда до ограда се разпростира
имам два вида босилек
червен и един с много дребни листенца ,много по ароматен
обрала съм го и се суши
правя си разсад на пролет и го разсаждам после
преди няколко дни видях в един магазин черен босилек и съжалявам ,че не си купих
имам и чубрица и целина
от разсад ги отглеждам
най -любимата ми подправка е босилека и магданоза
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Мнения: 7345
Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
Местоположение: Пловдив 7а зона
Дал благодарност: 807 пъти
Получил благодарност: 1570 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от ljuboznatelna »

Имам три вида салвии, но не зная коя точно може да се ползва като подправка и как :oops: На чай не ми харесва.
Имам хрян, който не ползвам. При мен е на сянка и сухо и за четири години си е един корен, не се е превърнал в плевел, както ме плашеха. Мога да го пробвам като декоративно растение, с тия голеееми листа, някъде на преден план :D
Босилека и досега го тормозя, като му късам цветовете преди да пораснат, за да не умре бързо. Станал е направо храстче.
Аватар
donkata
Кана кафе
Мнения: 590
Регистриран на: Юни 30, '11, 15:30
Местоположение: София
Получил благодарност: 1 път

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от donkata »

ljuboznatelna написа: Някой гледал ли е рукола?
Аз си сея рукола от няколко години. Обожавам аромата и привкуса на ядки.
Сея я между цветята, където в момента има място.
Много бързо никне и за месец - месец и половина е готова за бране.
После изкарва цветонос, става много лютива и не става.
Затова я сея по малко, на различни места през две седмици.
Става и в сандъче.
Сяла съм два вида - дива и култивирана. Дивата е по-люта, но по-ароматна.
Продават се пакетчета семена в разните Сортови семена, Стрелиция и подобни.
Има 10 вида хора - такива, които знаят двоичната система и такива, които не я знаят.
Изображение Изображение Изображение Изображение
denitsavm

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от denitsavm »

Люб, за копъра - да, на етапи. Аз също на вилата две години го оставях да се самонасява, отделно хвърлях семена и те поникваха по различно време... опитвам се и тук да го постигна, измежду цветята, но не стана тази година. Имам и един копър уж - многогодишен, от семената на Франчи - http://www.pazaruvai-lesno.bg/products.php?cid=258" onclick="window.open(this.href);return false; - сега го няма в сайта, но оттук съм го взимала. Оказа се, че е не точно копър, анасон някакъв, но си има вкус като копър, никой до сега не се е осъмнил в копъра ми. Имам 2 корена, бая изстрадали, но си е от две години вече и си бера редовно, т.е. и това е решение... От пролетта съм го оставила да цъфне и върже - още не са узряли семената :o
Аватар
Lizi
Чист кофеин
Мнения: 6608
Регистриран на: Ное 29, '09, 17:02
Получил благодарност: 51 пъти

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Lizi »

Аз пък си бях засадила майорана и много я харесвах .Но няколко години си я подържах, а това лято загина .
Имам и девисил,но не го харесвам и не го слагам на нищо.
Джоджена го харесвам пресен. Копър също сеем. Тази година майка ми е сяла някакъв магданоз гигант.Много едър и хубав.
Бях си засадила от пъстрата салвия ,повече за красота,но тази зима измръзна.
Чубрица имаме всяка година, а сега и някаква планинска сме засадили.
Имаме и огромен дафинов лист, поне беше към три метра.Тази зима измръзна и изникнаха отдолу издънки.
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от calico »

Дени, това дето му викат многогодишен копър, му казват Резене- или фенел, див копър и пр. съвсем различно е, по-скоро е като анасон а не като копър на вкус, а на вид е като копъра, направо си мирише на мастика.

аз ползвам много салвията - мариновам с нея всякакви меса. харесваме я и на чай, но тая с широките листа е по-вкусна за чай.

от май набодох в земята едни два резника дафинов лист, живи са и понарастнаха, но не знам дали ще ги бъде зимата, и те и розмаринчето ми.

ползвам много и монардата освен за чай, и също при разни манжди когато се сетя и където се слага и мащерка, те си приличат по мирис.

от тая година си имам и риган, но все още не съм свикнала да го употребявам, а виж без босилек просто не можем.
Маточината също я слагам на почти всяка манжда с месо.

Люб, джоджена можеш да го засадиш в пласмасово кошче без дъно и вкопано в земята, така малко да го поограничаваш

иначе имам от останалите- чубрица, гьозум, магданоз, копър. държа си винаги 3-4 храстчета чубрица без да я суша, до зимата, щото аромата на зелената е несравним.
имам и див лук, ама много май не го ползвам.

искам да си хвана кориандър, ама не ми се получава от семена.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
Fiut
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1429
Регистриран на: Май 20, '10, 13:51
Местоположение: София

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Fiut »

Как съм пропуснала тази тема...
Подправките са свято нещо и колкото повече, толково по-добре :D
Имам риган, доста се е разраснал, но е с дребнички листенца. Мащерката пък се е вдървенила и издребняла и тя, ползвам ги и двете много.
Джоджен поне 2 вида, той грижи не ще, но пък се ползва също.
Дафиново храстче, но е малко. Втора зима ще му е. Много му се радвам!
Див лук - чуден! Режеш - расте, цъфти...многотодишен е. Ароматен за салати, мазаници разни, върху маринована риба, картофи и т.н. Мисля да преместя и за зимата в саксийка, че много свикнах да го ползвам.
Салвия пъстролистна. Дано не измръзне! Ароматът е чудесен и силен. Слагам редовно в манджички и при зеленчукови гарнитури. За чай не съм ползвала.
Розмарин. Два досега изпуснах да измръзнат. Сега два нови растат и ме радват. Тази зима ще ги увивам.
Девесил - малък, но читав. Рядко го ползвам, но си иска понякога.
Мента два вида. И това го бива, не само за мохито. В салатка, в сос със кисело мляко... Но в повечето случаи и джоджена върши работа.
Исоп - е те това много ми хареса. Има силен аромат, напомнящ камфор. Сложили сме и в ароматизирания оцет. Цъфти красиво в лилаво също.
Естрагон. Не е много миризлив, но като подправка е чудесен. И в оцета също. Огромен стана! Като плевел.
Маточина - тя си е ей така в градината, няма спасение. В чай я ползвам.
Така нареченото къри. Ароматно прилича на розмарин, но малко по-различно. Сребристи листа с подобна форма. В пиле, зеленчуци с балсамико, риба на плоча и във фолио... Като розмарина е доста силно.
Босилек. Ползваме го и още как! Сега купих семе за тъмнолилав с големи обли листа и не иззеленявал. Така поне рекламират англичаните, ще видим. За зимата ще сея в саксийка.
Кориандър тази година с успех гледах. На мен много ми хареса с домати, авокадо и тип мексикански неща. Силно е, различно е, мъжа ми нещо от време на време го приема. Събрала съм сега семе и пак ще сея.
Копъра ми е най-зле. Засушавам го изглежда и глина е при нас... Има ама колкото да го видя. И после чадърче.
Магданоз се намира. Имах едно и къдрав, за украси става, иначе тц. Ама ще насея пак.
Целина листова и сега чакам глави, ще ги видим.
Лавандула. Със семена не сполучих и купих разсад. На втората година станаха идни туфи! И минаваш и ти мирише на спирт за разтривки :lol: Скоро правих хлебчета содени с маслини и подправки - розмарин, риган, мащерка, исоп, салвия, лавандула пресни. И чубрица - ей пропуснала съм я да я спомена - та лавандулата доста се усещаше. Приятно де. Но да знаете полека с нея. В оцета и зехтина сложихме по стръкче и доста се набива. Иначе висят и едни връзки за красота у дома.
Ако броим и лютите чушчици (поне 6 вида) май са това. А, и хрян. За зелето. Не ми е правил проблеми. То до него е джоджена, де ще ходи толкоз...
Май доста стана. А още искам :D :D
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от calico »

аз сухата лавандула понеже много се рони я слагам в платнени торбички и така си висят или между дрехите

ама никога не съм я употребяавала на ястия, трябва да се опита може би.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
Fiut
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1429
Регистриран на: Май 20, '10, 13:51
Местоположение: София

Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ

Мнение от Fiut »

Вкусно е, само не прекалявай, че поне при мен доста се усеща.
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”