ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Аз го славам когато готвя заешко, агнешко и понякога в боб
Аз искам да си захвана естрагон
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Поръчах си черен оман, калоферче и мурсалски чай от "Зелена пролет". Днес ще ги взема от еконт.
Какво препочита калоферчето - слънце или полусянка?
Мурсалски чай ще садя за енти път. Все ми се губи.Веднъж беше на сухо, после на мокро, след това на сянка, беше и на слънце. Не знам какво иска. Може би жегата го убива. но пусти мерак.
Ще опитам на шарена сянка този път с бедна песъчлива почва.
Какво препочита калоферчето - слънце или полусянка?
Мурсалски чай ще садя за енти път. Все ми се губи.Веднъж беше на сухо, после на мокро, след това на сянка, беше и на слънце. Не знам какво иска. Може би жегата го убива. но пусти мерак.
Ще опитам на шарена сянка този път с бедна песъчлива почва.
-
- Дълго кафе
- Мнения: 147
- Регистриран на: Яну 15, '21, 20:04
- Местоположение: гр. Шумен, с. Салманово
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Мурсалски чай мой приятел отглеждаше успешно на южен склон без сянка и на тотално калпава почва във вилната зона на с. Осмар на 15 км. от Шумен.МГХ написа: ↑Юни 17, '22, 11:09 Поръчах си черен оман, калоферче и мурсалски чай от "Зелена пролет". Днес ще ги взема от еконт.
Какво препочита калоферчето - слънце или полусянка?
Мурсалски чай ще садя за енти път. Все ми се губи.Веднъж беше на сухо, после на мокро, след това на сянка, беше и на слънце. Не знам какво иска. Може би жегата го убива. но пусти мерак.
Ще опитам на шарена сянка този път с бедна песъчлива почва.
"Нищо друго не впечатлява чужденците така, както склонността ни да търсим винаги най-лошото, най-грозното в характера на хората"
Иван Хаджийски
Иван Хаджийски
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Не че съм голям специалист по мурсалския чай, но и аз споделям малкия си опит - слънчево място, бедна почва и никакво поливане.
Човекът, от който преди няколко години купих моя мурсалски чай, ме посъветва след като го насадя, да го полея със слаб варов разтвор.
Човекът, от който преди няколко години купих моя мурсалски чай, ме посъветва след като го насадя, да го полея със слаб варов разтвор.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Добре ще го сложа на слънце и колкото го полее природата. Дано най-после му хареса и при мен на мурсалския чай.
Така разнасях една салвия из градината. Уморих поне три или четири. Поредната сложих в края на лехата с домати, до пътеката , на слънце. Водата стига до нея, но не редовно. Като забравя маркуча се наводнява, но най-често не стига. Лудна да расте и сега е нацъфтяла. В събота ще й направя прическа.
От миналата година ми хареса да суша разни неща и да ги стривам с ръце на подправка- пера от лук, листенца от моркови, целина, риган, лимонов босилек, дивисил... какво още?
Правя и средиземноморска- с розмарин, малко лавандула, пера от чесън, копър, риган, мащерка, естрагон...
Ако ми тръгне седефчето, ще видя и него с какво ще го комбинирам.
Обичаме подправки в къщи.
Други идеи?
Така разнасях една салвия из градината. Уморих поне три или четири. Поредната сложих в края на лехата с домати, до пътеката , на слънце. Водата стига до нея, но не редовно. Като забравя маркуча се наводнява, но най-често не стига. Лудна да расте и сега е нацъфтяла. В събота ще й направя прическа.
От миналата година ми хареса да суша разни неща и да ги стривам с ръце на подправка- пера от лук, листенца от моркови, целина, риган, лимонов босилек, дивисил... какво още?
Правя и средиземноморска- с розмарин, малко лавандула, пера от чесън, копър, риган, мащерка, естрагон...
Ако ми тръгне седефчето, ще видя и него с какво ще го комбинирам.
Обичаме подправки в къщи.
Други идеи?
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Да, нали преди наколко години правихме поръчка за разсад мурсалски чай - човека каза: слънце и сухо.
Моят е така- на повдигната от керемиди суха леха и живее.
Интересни подправкяви комбинации, Миленка. Аз си ги суша отделно и после комбинирам - при готвенето.
Моят е така- на повдигната от керемиди суха леха и живее.
Интересни подправкяви комбинации, Миленка. Аз си ги суша отделно и после комбинирам - при готвенето.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Част от тазгодишната реколта е обрана и вече се суши.Breda написа: ↑Май 29, '21, 19:57 Миналата ранна пролет го преместих в специално отредена за него висока леха,подходяща почва,камъчки,абе пълна програма.Той обаче не оцени и се заинати - не пусна нито един цвят.Размисли явно,видя ,че е от голяма любов към него и тази година се отблагодари с цвят от всяко стръкче.
Момичета, 5-6 години успешно отглеждам мурсалски чай,освен всичко ,което се изговори за отглеждането му ,съм забелязала,че не обича компания,никакви растения покрай него,ей така самотник си обича да си е,отделен,на пълен припек,без плевели и много камъни около него като мулч и не само,повдигнете му лехичка,представете си как расте по високите каменисти голи чукари и части на Родопите.Няма как да оцелява и ражда обилно под розата или ореха или пък плевясал с плевели, по-високи от него
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Как да разбера, че мурсалският чай вече има семена, години за засяване? Сега цъфти.
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
За това не знам,никога не съм събирала семена на каквото и да е,за мурсала - чакам да нацъфти хубаво до горе и обирам,семена не изчаквам,разсадът ми беше готов