Ястия с мляно месо
Re: Ястия с мляно месо
Гръцка мусака
600-700 г патладжани
3-4 глави лук
4-5 бр. домати
олио
2 бр. чушки
магданоз
3 с.л. брашно
сол
черен пипер
Лукът, нарязан на филийки, се задушава. Прибавят се чушките, нарязани на пръстени, като се позадушат, се слагат малка част от доматите, посолява се и се добавя нарязаният на ситно магданоз и черният пипер. В тава, на дъното на която се слагат кръгове по червените домати, се нарежда ред от изпържените патладжани, върху които се слага част от запръжката, отгоре пак домати, които се посоляват, ред патладжани и най-отгоре се ръси брашно. Мусаката се залива с малко вода и се пече.
600-700 г патладжани
3-4 глави лук
4-5 бр. домати
олио
2 бр. чушки
магданоз
3 с.л. брашно
сол
черен пипер
Лукът, нарязан на филийки, се задушава. Прибавят се чушките, нарязани на пръстени, като се позадушат, се слагат малка част от доматите, посолява се и се добавя нарязаният на ситно магданоз и черният пипер. В тава, на дъното на която се слагат кръгове по червените домати, се нарежда ред от изпържените патладжани, върху които се слага част от запръжката, отгоре пак домати, които се посоляват, ред патладжани и най-отгоре се ръси брашно. Мусаката се залива с малко вода и се пече.
Re: Ястия с мляно месо
Руло Стефани
1 кг кайма
1 бр. яйце
30 г галета
5 г чубрица
1/2 връзка магданоз
1 глава кромид лук
1 с.л. (10 г) сол
1 с.л. (10 мл) олио
За плънката:
2 бр. кисели краставички
2 бр. моркови
2 бр. яйца
галета за поръсване
50 г кашкавал
2 бр. кисели краставички
2 бр. моркови
2 бр. яйца
галета за поръсване
50 г кашкавал
Каймата се омесва с яйцето, магданоза, настъргания на ренде лук, галетата, солта и чубрицата и се оставя да отлежи 10 минути. Морковите се варят в подсолена вода 10 минути и се нарязват на пръчици. Двете яйца се сваряват, обелват се и се нарязват на четвъртинки.
Каймата се поставя върху влажна кухненска кърпа (алуминиево фолио) и се разстила в овална форма с дебелина 1 см. В единия край се редят моркови, яйца и нарязана на ивички кисела краставичка. Чрез повдигане на кърпата внимателно се оформя руло. Поставя се в тава, така че да лежи върху страната, където е затворено. Поръсва се с галета. В тавата се наливат 2 пръста вода и олиото. Пече се 45-50 минути в предварително загрята на 180 С фурна. Поръсва се с кашкавал и се запича още 10 минути.
1 кг кайма
1 бр. яйце
30 г галета
5 г чубрица
1/2 връзка магданоз
1 глава кромид лук
1 с.л. (10 г) сол
1 с.л. (10 мл) олио
За плънката:
2 бр. кисели краставички
2 бр. моркови
2 бр. яйца
галета за поръсване
50 г кашкавал
2 бр. кисели краставички
2 бр. моркови
2 бр. яйца
галета за поръсване
50 г кашкавал
Каймата се омесва с яйцето, магданоза, настъргания на ренде лук, галетата, солта и чубрицата и се оставя да отлежи 10 минути. Морковите се варят в подсолена вода 10 минути и се нарязват на пръчици. Двете яйца се сваряват, обелват се и се нарязват на четвъртинки.
Каймата се поставя върху влажна кухненска кърпа (алуминиево фолио) и се разстила в овална форма с дебелина 1 см. В единия край се редят моркови, яйца и нарязана на ивички кисела краставичка. Чрез повдигане на кърпата внимателно се оформя руло. Поставя се в тава, така че да лежи върху страната, където е затворено. Поръсва се с галета. В тавата се наливат 2 пръста вода и олиото. Пече се 45-50 минути в предварително загрята на 180 С фурна. Поръсва се с кашкавал и се запича още 10 минути.
Re: Ястия с мляно месо
Кюфтета със сос
500 г кайма
2 с.л. ориз
чубрица
подправка за скара или смес от подправки по избор за овкусяване на каймата
1 бр. яйце
брашно
сосче
глава лук
1 бр. морков
2 скилидки чесън
1 бр. чорбаджийска чушка
5-6 пресни гъби
парче суха целина
подправки: дафинов лист, 2-3 зърна бахар, джоджен, девесил, пъщарнак, сол, бял пипер, червен пипер, вегета
2-3 бр. картофи
2-3 с.л. лютеница
вино
Каймата, ориза, яйцето и подправките се омесват кюфтета не много големи и не се сплескват, след което се овалват в брашно. Загрява се мазнина, в която се задушават лука, морковите, чорбаджийската чушка, целината, чесъна, дафиновия лис и бахара. Добавят се гъбите, задушава се още 1-2 минути и се налива малко вино. Захлупва се и се оставя3-4 минути. Поръсва се с червен пипер и се залива с вода. Слагат се стрития сух девесил, пъщарнака и вегетата. След като заври с помощта на лъжица се пускат кюфтенцата в соса и нарязаните на кубчета картофи. Поръсва се обилно с джоджен и по желание със стрита суха люта червена чушка. Разбърква се и след като заври отново се слага лютеницата. Остава се да поври десетина минути и се пресипва в тава. Пече се в умерена фурна до пълна готовност.
500 г кайма
2 с.л. ориз
чубрица
подправка за скара или смес от подправки по избор за овкусяване на каймата
1 бр. яйце
брашно
сосче
глава лук
1 бр. морков
2 скилидки чесън
1 бр. чорбаджийска чушка
5-6 пресни гъби
парче суха целина
подправки: дафинов лист, 2-3 зърна бахар, джоджен, девесил, пъщарнак, сол, бял пипер, червен пипер, вегета
2-3 бр. картофи
2-3 с.л. лютеница
вино
Каймата, ориза, яйцето и подправките се омесват кюфтета не много големи и не се сплескват, след което се овалват в брашно. Загрява се мазнина, в която се задушават лука, морковите, чорбаджийската чушка, целината, чесъна, дафиновия лис и бахара. Добавят се гъбите, задушава се още 1-2 минути и се налива малко вино. Захлупва се и се оставя3-4 минути. Поръсва се с червен пипер и се залива с вода. Слагат се стрития сух девесил, пъщарнака и вегетата. След като заври с помощта на лъжица се пускат кюфтенцата в соса и нарязаните на кубчета картофи. Поръсва се обилно с джоджен и по желание със стрита суха люта червена чушка. Разбърква се и след като заври отново се слага лютеницата. Остава се да поври десетина минути и се пресипва в тава. Пече се в умерена фурна до пълна готовност.
Re: Ястия с мляно месо
Какво значи "до пълна готовност"? Благодаря за рецептите. На тия кюфтета отдавнасе точа.
Re: Ястия с мляно месо
Като боднеш в кюфтето да се разпада - аз се ориентирам по соса - като се сгъсти и заухае.Satori написа:Какво значи "до пълна готовност"? Благодаря за рецептите. На тия кюфтета отдавнасе точа.
- ptiholov
- Кафе машина
- Мнения: 3594
- Регистриран на: Ное 29, '09, 22:18
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 15 пъти
- Получил благодарност: 595 пъти
Re: Ястия с мляно месо
Снощи сготвих вариация на тема "Чили кон карне".Стана много вкусно,и затова реших да ви кажа рецептата.
В тефлонов тиган с малко зехтин на дъното се запържва една глава лук и 3 скилидки чесън,прибавя се и една нарязана зелена чушка.После се добавя 500 гр телешка кайма / но мисля че може да стане с всякаква / и бъркаш,докато се запърже и стане на трохи,като междувременно слагаш по половин чаена лъжичка-канела,млян кориандър, кимион и чили /тъй като се оказа че нямам чили в къщи сложих половин ситно нарязана люта чушка- и ефектът беше същия-леко люто/, 2 ч.л. натурално какао,сол и черен пипер.След като е готова каймата се добавя 300 гр пасирани домати,една консерва червен боб и половин консерва-около 200 гр царевица.От мен сложих 2 ч.л. кафява захар и 2 с.л. ром.Оставя се да се готви ,докато сосът поизври.Надявам се ,че ще ви хареса.
В тефлонов тиган с малко зехтин на дъното се запържва една глава лук и 3 скилидки чесън,прибавя се и една нарязана зелена чушка.После се добавя 500 гр телешка кайма / но мисля че може да стане с всякаква / и бъркаш,докато се запърже и стане на трохи,като междувременно слагаш по половин чаена лъжичка-канела,млян кориандър, кимион и чили /тъй като се оказа че нямам чили в къщи сложих половин ситно нарязана люта чушка- и ефектът беше същия-леко люто/, 2 ч.л. натурално какао,сол и черен пипер.След като е готова каймата се добавя 300 гр пасирани домати,една консерва червен боб и половин консерва-около 200 гр царевица.От мен сложих 2 ч.л. кафява захар и 2 с.л. ром.Оставя се да се готви ,докато сосът поизври.Надявам се ,че ще ви хареса.
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10041
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 636 пъти
- Получил благодарност: 1128 пъти
Re: Ястия с мляно месо
Аз вече го направих и сме очаровани! Тихолов, давай още такива лесни и вкусни рецепти!