Страница 24 от 43

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Публикувано на: Яну 7, '15, 17:24
от laydidi13
Добре изглежда,чак ми се дояде. :potekoha:

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Публикувано на: Фев 7, '15, 10:55
от el pistolero
Поне от две години не бях правил любимите си кифлички от обикновено кифлено тесто, дори с леко намалена захар - вместо 120гр. на кг. брашно, само 90гр на кг. брашно.
Половината ги навъртях с локумена плънка, а останалите една част със сирене и яйце, а другата част с кашкавал. Една лимитирана серия от цели две кифлички получиха бонус плънка от разполовен плод смокиня, спасен от последното бурканче смокиново сладко. :D
Изображение
Ухааа :potekoha:
Изображение
Изображение

Бяха опечени вчера с идеята да има кифлички за похапване през уикенда, но някак си срокът им на съхранение бързо изтече още тази сутрин :mrgreen:

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Публикувано на: Фев 7, '15, 11:17
от Titi
Уаууу :potekoha: :potekoha:

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Публикувано на: Фев 7, '15, 16:50
от sendi1966
Ел пистолеро,би ли споделила рецептата за кифличките?

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Публикувано на: Фев 7, '15, 23:39
от el pistolero
sendi1966 написа:Ел пистолеро,би ли споделила рецептата за кифличките?
Не бих споделила, защото само бих споделил ;)


Брашно - 1000 гр
Мая прясна - 25 гр или суха - 1 ½ пакетче
Вода - около 400- 420 мл
Захар - 120 гр
Олио - 120 мл + 50- на мл нужни за намазване, окръгляне и разточване
Сол - 12 гр
Яйце - 1 бр ( реално е достатъчно и половин яйце, защото е само за намазване преди изпичане)
За плънка - локум 200гр или мармалад, или пък сирене с яйце или нещо друго не много течно.

С продуктите без яйцето и без плънката се замесва тесто и се оставя да втасва на 28-30 °С за около 90 мин.
Разделя се на късове за колкото броя кифлички ще се прави( от това стандартрно кифлено тесто се правят и гевреците и розичките по пекарните). Стандартно се правят 10 броя от тази доза и стават с размери на купешка кифла от павилион за закуски. За малки кифлички се дели на 30, 40 ... стигал съм и до 50 къса- тези от снимките са 41 бр. Окръглят се късовете и се оставят за 10-15 мин да се отпуснат на омаслена с олио повърхност, после се разточват на триъгълници с много остър връх, за да има площ за навиване, поставя се плънка, навива се и се поставя в тавата. Като се наредят в тавите, се слагат за окончателно втасване... най- лесно е в загрята до 40-50- на градуса фурна, която е изключена и почва да изстива докато се наредят тавите вътре. Втасване около 40-50 минути, намазване с разбитото яйце, може да се поръси захар, сусам или маково семе. Изпичане на 180-200°С за 20- 25 мин.

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Публикувано на: Фев 8, '15, 08:42
от sendi1966
Ел пистолеро,благодаря за споделената рецепта.
Моля да бъда извинена,че съм объркала пола :oops: Не погледнах предварително :ufff:

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Публикувано на: Фев 8, '15, 11:16
от mariyanag
el pistolero,
благодаря за рецептата. :tzvetentze:
За снимка - не успях да се преборя с гладните мъже, още топли ги овършаха.

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Публикувано на: Фев 10, '16, 18:45
от el pistolero
Изображение

Ъпгрейднах си рецептата и освен, че орязвам захарта и олиото на половина, от известно време насам вече не ползвам никакви яйца за намазване и съм много доволен от резултата- коричката става по- мека и с по- добър цвят. Те така се правят и виенски кифли и кроасани де.
Просто трябва да има достатъчно влажност при окончателното втасване и после пара при първите няколко минути от печенето, а по желание може веднага след изпичането и изваждане от фурната да се намажат лекичко с олио посредством четка- попиват го на момента и после не съхнат така бързо, както съхнат намазваните с яйце.
Яйцата ще ги оставя само за случаите, когато трябва да се ръси нещо (захар, семена)- за прилепител само.

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Публикувано на: Фев 10, '16, 23:43
от GIOIA(Джоя)
Страхотно изглеждат!Браво,el pistolero! :sbow: :sclap:
Пишеш 1 1/2 пакетче мая,това предполагам от 7 гр,а не от 11гр?
Печеш по 2 тави едновременно,с вентилатор,с вентилатор с нагревател или само на горен и долен реотан?

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Публикувано на: Фев 11, '16, 11:56
от el pistolero
Маята от малките пакетчета по 7гр. Ако имаш от 11гр едно ти стига... но даже и само едно пакетче от 7 грама да сложиш пак ще стане- просто ще се почака повечко с ферментацията.

В моят случай вентилатора е без нагревател, нагряват се долната и горна повърхност, на дъното слагам малка метална тавичка с вода, за да има пара.
Никакъв проблем няма да се пече във фурни без вентилатор или с вентилатор, който духа с топъл въздух- просто се съобразявате с особеностите на наличната ви техника и дали може само една или повече тави да печете.