Хляб, баници, закуски за шампиони
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Тити ,с каквито и звуци да се произнася името на този хляб ,страхотен е. Докато опитвах дали е добър с хумус и сушени домати ,ометох почти половин тава.
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Радвам се, че ти хареса, Албенко Охоо и Нини го е направила, браво на вас, бързаци.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5723
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1929 пъти
- Получил благодарност: 2219 пъти
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Аз обещах да дам рецептата за питката от РД на форума.
Питка с шарена сол
1 кг брашно
1/2 пакет масло(60 гр)
1/3 ч.ч.олио(най-добре от гроздово семе,но може и друго)
Мая 20 гр прясна или 2 пакетчета суха
Захар 1 ч.л.
Прясно мляко 150 мл
Вода 150 мл
Шарена сол - четири с.л.
Яйца 2 бр.
Не се предвижда допълнително сол,защото шарената сол е достатъчно.
Брашното се пресява направо в дълбока тенджера или дълбок съд.Прави се кладенче,вътре се слага маята,малко хладка вода,захарта и с малко брашно се обърква маята в кладенчето.Като бухне,започваме добавянето на продуктите в следния ред:едно яйце и един белтък(другия се отделя в чашка,за да се намаже питката преди печене)после затоплените вода и мляко,като водата се усвои от брашното,чак тогава започваме да добавяме затопленото масло и олио.
ВАЖНО Е ДА СЕ ЗНАЕ,ЧЕ МЕСЕНЕТО Е В ЕДНА ПОСОКА И С ЕДНА РЪКА,ТРАЕ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ-ТРИ МИНУТИ,затова се бърка в дълбок съд.С другата ръка поддържаме съда,да не се върти.Така се развиват конците.
Щом и мазнината се усвои,веднага се оформя топчица от тестото,тя остава в тенджерата или дълбокия съд,той се покрива с домакинско прозрачно фолио и се поставя във фурната на 40 градуса.Фурната се изключва и се чака да втаса.
ДЪЛБОКИЯ СЪД ЗА ВТАСВАНЕТО СЪЩО Е ВАЖЕН,ТАКА ИМА ГОЛЯМА ПУХКАВОСТ.АЗ ГО ПРАВЯ В ТЕНДЖЕРАТА ПОД НАЛЯГАНЕ,разбира се без капака.
Като втаса,леко се изсипва на намазнен плот,НЕ СЕ МЕСИ ПОВЕЧЕ,само с ръка или нож се разделя на четири части.Пак с ръка без да се натиска се оформят плоски като пици питки,като между тях се намазва с олио и се поръсва с шарената сол-между всяка плоска питка.Всяка питка ляга върху другата.После с нож се реже като торта(16 бр.)парчета,всяко парче се суче съвсем произволно на кравайче,много лесно,няма нужда от някаква форма,защото при второто втасване си изпълва тавичката.Парчетата се подреждат в тавичката.Добре е тавичката да се покрие с хартия за печене,но не е задължително.Ако няма хартия,се намазва с мазнинка.След като се остави да втаса кратко за петнадесетина минути,се намазва с разбитото яйце.Отгоре може да се поръси със сусам или маково семе.Фурната е предварително загрята на 220 градуса,и щом се сложи питката да се пече,намаляваме на 210 градуса.Пече се до готовност,първите двадесет минути не се отваря фурната.След като се опече,се изважда от фурната ,после се покрива с кърпа и щом леко се охлади,се вади върху решетка да изстива.
Питка с шарена сол
1 кг брашно
1/2 пакет масло(60 гр)
1/3 ч.ч.олио(най-добре от гроздово семе,но може и друго)
Мая 20 гр прясна или 2 пакетчета суха
Захар 1 ч.л.
Прясно мляко 150 мл
Вода 150 мл
Шарена сол - четири с.л.
Яйца 2 бр.
Не се предвижда допълнително сол,защото шарената сол е достатъчно.
Брашното се пресява направо в дълбока тенджера или дълбок съд.Прави се кладенче,вътре се слага маята,малко хладка вода,захарта и с малко брашно се обърква маята в кладенчето.Като бухне,започваме добавянето на продуктите в следния ред:едно яйце и един белтък(другия се отделя в чашка,за да се намаже питката преди печене)после затоплените вода и мляко,като водата се усвои от брашното,чак тогава започваме да добавяме затопленото масло и олио.
ВАЖНО Е ДА СЕ ЗНАЕ,ЧЕ МЕСЕНЕТО Е В ЕДНА ПОСОКА И С ЕДНА РЪКА,ТРАЕ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ-ТРИ МИНУТИ,затова се бърка в дълбок съд.С другата ръка поддържаме съда,да не се върти.Така се развиват конците.
Щом и мазнината се усвои,веднага се оформя топчица от тестото,тя остава в тенджерата или дълбокия съд,той се покрива с домакинско прозрачно фолио и се поставя във фурната на 40 градуса.Фурната се изключва и се чака да втаса.
ДЪЛБОКИЯ СЪД ЗА ВТАСВАНЕТО СЪЩО Е ВАЖЕН,ТАКА ИМА ГОЛЯМА ПУХКАВОСТ.АЗ ГО ПРАВЯ В ТЕНДЖЕРАТА ПОД НАЛЯГАНЕ,разбира се без капака.
Като втаса,леко се изсипва на намазнен плот,НЕ СЕ МЕСИ ПОВЕЧЕ,само с ръка или нож се разделя на четири части.Пак с ръка без да се натиска се оформят плоски като пици питки,като между тях се намазва с олио и се поръсва с шарената сол-между всяка плоска питка.Всяка питка ляга върху другата.После с нож се реже като торта(16 бр.)парчета,всяко парче се суче съвсем произволно на кравайче,много лесно,няма нужда от някаква форма,защото при второто втасване си изпълва тавичката.Парчетата се подреждат в тавичката.Добре е тавичката да се покрие с хартия за печене,но не е задължително.Ако няма хартия,се намазва с мазнинка.След като се остави да втаса кратко за петнадесетина минути,се намазва с разбитото яйце.Отгоре може да се поръси със сусам или маково семе.Фурната е предварително загрята на 220 градуса,и щом се сложи питката да се пече,намаляваме на 210 градуса.Пече се до готовност,първите двадесет минути не се отваря фурната.След като се опече,се изважда от фурната ,после се покрива с кърпа и щом леко се охлади,се вади върху решетка да изстива.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1606
- Регистриран на: Сеп 20, '16, 22:56
- Местоположение: Стара Загора
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Кифлички с печени сини сливи и с шоколад , и питка на кифлички с кашкавал.
- Ава_и_мама
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1051
- Регистриран на: Яну 23, '17, 20:26
- Местоположение: гр. София
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
С голяма молба към админа!!!
Тази тема да я забоде Н А Й - О Т П Р Е Д,.
Да не търсим... влизаш, взимаш рецептата, готвиш, сервираш и бегом навън! В градината, в РАЯ !
Тази тема да я забоде Н А Й - О Т П Р Е Д,.
Да не търсим... влизаш, взимаш рецептата, готвиш, сервираш и бегом навън! В градината, в РАЯ !
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Айде и тук да се запиша, само не питайте за рецепти-готвя по общи инструкции, нещо, видяно набързо в нета, малко на усет и това е
Торти определено не обичам да правя, много врът-врът има там, тази беше подобрен вариант на едновремешната с нишестяно-млечен крем
Торти определено не обичам да правя, много врът-врът има там, тази беше подобрен вариант на едновремешната с нишестяно-млечен крем
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Чудесно изглеждат. Браво!
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5290
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 119 пъти
- Получил благодарност: 122 пъти